Ulft, Netherlands

 

Groote krijgt project ontwikkeling DocksNLD

Tijdens de eerste vergadering van het nieuwe college zijn dinsdag de portefeuilles verdeeld onder de wethouders. Wethouder Henk Groote, van Lijst Groot Montferland, heeft daarbij de portefeuille van de ontwikkeling van het industrieterrein in ‘s-Heerenberg gekregen en geeft aan geen XXL logistiek te willen creëren maar lokale industrie.
Charlotte van de Kant | 23 juni 2022 16:33 | Aangepast op 23 juni 2022 16:33
"Er zijn een paar lokale ondernemers die willen uitbreiden, maar op dit moment de mogelijkheid niet hebben", vertelt de wethouder. "En we moeten iets vinden voor Mainfreight, want die heeft gewoon een nieuw crossdock nodig om hun bedrijfsvoering voort te kunnen zetten. Dat is toch wel het grootste bedrijf in ’s-Heerenberg." De coalitie wil de uitbreiding van DocksNLD verplaatsen van de noordelijke naar de oostelijke kant van ’s-Heerenberg, maar daar moet eerst de provincie nog mee instemmen. Ook zit er nu nog een voorkeursrecht op de oostelijke kant, waardoor er de komende twee jaar geen industrie mag komen. "Dat voorkeursrecht blijft er inderdaad nog twee jaar op zitten", vertelt Groote. "Dat biedt ons de mogelijkheid om dat ook voor andere doeleinden te gebruiken."

Groote heeft met Lijst Groot Montferland tijdens de verkiezingen campagne gevoerd met de slogan 'Nee tegen DocksNLD2'. In de raadsvergadering van donderdag werd door onder andere de VVD een kritische noot geplaatst bij de verkiezingscampagnes: "In aanloop naar de verkiezingen zijn grote beloftes gedaan richting de potentiële kiezers om hun stem te krijgen, zelfs vliegtuigen in de lucht en handtekeningen op petities", vertelde Som. "Maar uiteindelijk wordt er overgenomen wat de vorige coalitie al deed in het coalitieakkoord, als het om de grote thema’s gaat."

Verandering afgelopen jaren
Wethouder Groote laat weten dat veel raadsleden tegen de uitbreiding op de noordelijke kant zijn: "Er is ook veel meer weerstand in Nederland tegen de ‘verdozing’, ook in de raad. Acht jaar geleden waren er twee raadsleden tegen logistiek in ’s-Heerenberg, vorige periode waren dat er zeven en na de verkiezingen zijn er negentien van de 25 raadsleden tegen DocksNLD op de noordelijke positie. Er is in het politieke landschap wel degelijk iets veranderd."

Nieuwe verdeling
Groote gaat zich in de portefeuille Maatschappij, naast het project van de ontwikkeling van het industrieterrein in ’s-Heerenberg, ook bezighouden met cultuur en onderwijs, mediabeleid, toerisme en sport en gezondheid. Wethouder Rob Mos (Helder), heeft de portefeuille fysiek domein gekregen. Ingrid Wolsing (PvdA), heeft de portefeuille Sociaal Domein gekregen en Jeanette Derksen (Lokaal Belang Montferland) gaat zich bezighouden met de portefeuille Middelen en Openbare Werken.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bussen en treinen gaan vaker rijden in Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 dec 2022 13:33

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Lees ook

Aalten krijgt coalitie met PP, GB en CDA

In Aalten komt een coalitie met CDA, GemeenteBelangen en Progressieve Partij (PP). Informateur Hans ...

Hofman voorgedragen in gemeente Rheden

Paul Hofman uit Drempt is voorgedragen als nieuwe wethouder in de gemeente Rheden. Op dit moment is ...

Nieuwe wethouders Oude IJsselstreek bekend

John Haverdil (PvdA) en Marco Bennink (Lokaal Belang) zijn de nieuwe wethouders in de gemeente Oude ...

Nieuw college in Aalten geïnstalleerd

Het nieuwe college in de gemeente Aalten is dinsdagavond geïnstalleerd. Voor het CDA zullen Hans te...

Coalitie Montferland wil DocksNLD draaien

Lijst Groot Montferland, Helder, de PvdA en Lokaal Belang Montferland hebben woensdag hun coalitieak...

Elektriciteitsnet in Achterhoek stroomt vol

Het elektriciteitsnet raakt in delen van de Achterhoek vol, waardoor er volgens netbeheerder Liander...