"Eerst kijk ik naar de pui, de entree en het type onderneming. Vervolgens beoordeel ik hoe goed het pand is geïsoleerd en of daar verbeteringen mogelijk zijn”, legt energieadviseur Rutger Palm uit. Ondernemers bij wie een energieadviseur langskomt, zijn vaak verrast over de aandachtspunten die naar voren komen. De reacties variëren sterk. "Sommige ondernemers zijn al heel ver met verduurzamen en hebben vrijwel alles aangepakt. Toch komen we soms verrassingen tegen, zoals een te zware elektrische aansluiting of vergeten isolatiemaatregelen”, aldus Palm.
Wethouder Rens Steintjes sloot zich aan bij het team om met eigen ogen te zien hoe de duurzaamheidschecks worden uitgevoerd. Vanuit de gemeente Doetinchem wordt al langer ingezet op verduurzaming, maar men is blij dat deze campagne actief de straat opgaat. "In het Akkoord van Groenlo hebben we als regio afgesproken dat we streven naar energielabel B voor bestaande bebouwing”, zegt Steintjes. "Er ligt een enorme opgave, zeker in binnensteden en dorpen, om verduurzaming een stevige impuls te geven."
'Meer ondernemers aan de slag'
Steintjes hoopt dat de Achterhoekse campagne twijfelende ondernemers over de streep trekt. "Ik hoop dat straks meer ondernemers aan de slag gaan en hun pand toekomstbestendig maken”, benadrukt hij. "Deze actie loopt in de centra van verschillende deelnemende gemeenten. Binnen de gemeente Doetinchem zijn we eerder al in Gaanderen en Wehl geweest. Nu is het centrum van Doetinchem weer aan de beurt."