Ulft, Netherlands

Groen licht voor uitbreiding bedrijventerrein Hofskamp Oost in Varsseveld

De uitbreiding van bedrijventerrein Hofskamp Oost in Varsseveld kan doorgaan, maar de gemeente Oude IJsselstreek moet op een aantal punten haar huiswerk opnieuw doen. Dat is de conclusie van de Raad van State, nadat Stichting Natuur en Milieu Aalten, enkele milieuorganisaties en buurtbewoners afgelopen zomer protest aantekenden tegen de uitbreidingsplannen.
Davie Klein Gunnewiek | 16 november 2022 19:22 | Aangepast op 16 november 2022 19:22
Zo heeft de gemeente Oude IJsselstreek volgens de Raad van State ten onrechte een zogenoemde ‘afwijkingsbevoegheid’ opgenomen in het bestemmingsplan. Met deze afwijkingsbevoegdheid kan de gemeente alsnog een omgevingsvergunning verlenen voor de bouw van bijvoorbeeld een bedrijfshal op het uit te breiden industrieterrein, waarbij mogelijk stikstof vrijkomt. Volgens de Raad van State zou de eventuele stikfstof die vrijkomt bij de bouwwerkzaamheden nadelige effecten kunnen hebben voor beschermde Natura 2000-gebieden in de buurt, zoals het Korenburgerveen en Bekendelle bij Winterswijk.

De gemeente is ook gebonden aan een maximale hoogte voor de bouw van eventuele antennemasten op het nieuwe bedrijventerrein. De Raad van State oordeelt dat deze maximaal tien meter hoog mogen zijn en dat Oude IJsselstreek niet mag afwijken naar een hoogte van veertig meter, zoals eerder in het bestemmingsplan is benoemd. Buurtbewoners vrezen voor nadelige gezondheidseffecten van de zendmasten.

Geen detailhandel
Ook mag Oude IJsselstreek op het nieuwe bedrijventerrein geen verkoop van brand- en explosiegevaarlijke stoffen toestaan en geen detailhandel in volumineuze goederen toestaan, zoals bouwmarkten of keukenwinkels. Dit kan alsnog, maar dan moet de gemeente een nieuw bestemmingsplan maken waarbij de regels voor deze detailhandel en de behoefte duidelijker zijn onderbouwd.

'Er is behoefte aan ontwikkelingsruimte'
De gemeente is blij dat de ontwikkeling van bedrijventerrein VIP in Varsseveld hiermee verder kan. Wethouder Ben Hiddinga: “Het is mooi dat we hiermee een boost kunnen geven aan de bloeiende (smart) industry in Varsseveld. Er is daar behoefte aan ontwikkelingsruimte. Daar biedt dit bedrijventerrein de ruimte voor. We werken aan een mooi bedrijventerrein dat past bij de bestaande bedrijfsinfrastructuur, waarbij alle ruimte is voor economische groei in een ‘groene’ omgeving.

Uitspraak bestuderen
De Stichting Natuur en Mileu Aalten heeft nog niet kunnen reageren, omdat zij de uitspraak van de Raad van State nog nader willen bestuderen.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Man in boeien geslagen na woningbrand in 's-Heerenberg

Redactie REGIO8 | 28 mrt 2024 09:44

Lees ook

Dronken automobilist rijdt bestuurder van de weg bij Sinderen

Een drankrijder is zaterdagavond op een andere bestuurder ingereden op de weg tussen Terborg en Vars...

Belangenverenigingen boos nu vrachtwagens weer door Terborg mogen

Het besluit van Oude IJsselstreek om vrachtverkeer weer toe te staan in de kern van Terborg, zet kwa...

Emoties op de DRU, Kaak-CEO is Officier in Orde van Oranje-Nassau

Lodewijk van der Borg, de CEO van Royal Kaak uit Terborg, is dinsdag in het CIVON Innovatiecentrum i...

Zoektocht naar 'Maestro van de grensstreek' gestart

Wie wordt de 'Maestro van de grensstreek'? Zeven onervaren dirigenten uit de Achterhoek en Duitsland...

Onrust in Winterswijk over mogelijke locaties nieuw bedrijventerrein

Winterswijk is al jaren op zoek naar een locatie voor een nieuw bedrijventerrein. In afgelopen perio...

Bouw Azora Varsseveld geopend door bewoners: 'Ho, ho, pas op!'

Het was woensdag een bijzonder beeld op de bouwplaats van de nieuwe Azora locatie in Varsseveld met ...