Ulft, Netherlands

 

Gijzeling en mishandeling alweer 4,5 jaar geleden, straf voor Winterswijker valt lager uit

Een 41-jarige man uit Winterswijk moet 180 dagen de cel in, waarvan 134 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Daarbij moet de man een werkstraf van 240 uur uitvoeren. Als deze taakstraf niet naar behoren wordt uitgevoerd, dan kan hij 120 dagen in de cel doorbrengen.
Domien Esselink | 1 november 2022 14:55 | Aangepast op 1 november 2022 14:55
De rechtbank had zestien maanden cel geëist voor het gijzelen en mishandelen van een plaatsgenoot in zijn bedrijfspand in Winterswijk. De straf valt lager uit dan de eis van de officier van justitie, omdat de delicten ruim 4,5 jaar geleden zijn gepleegd. Hiermee is de redelijke termijn voor behandeling van de strafzaak overschreden.

Een 58-jarige man uit Almelo, de schoonvader van de Winterswijker die door de rechtbank als de initiator van de gijzeling en mishandeling wordt beschouwd, krijgt een gevangenisstraf van eveneens 180 dagen. Daarvan zijn 135 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Daarbij moet de man een werkstraf van 180 uur uitvoeren. Als de man deze taakstraf niet naar behoren uitvoert, dan kan hij 90 dagen de cel in.

Minder grote rol
De straf van de 39-jarige man uit Borne valt lager uit dan de eis, omdat de rechtbank tot een andere bewezenverklaring komt dan de officier van justitie en hij als medeplichtige een minder grote rol speelde. De man is volgens de rechtbank medeplichtig is aan de poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade, tot een taakstraf van 60 uur. Als hij deze taakstraf niet naar behoren uitvoert, kan de verdachte 30 dagen de cel in.

Verborgen groep stond klaar
De plaatsgenoot en ex-werknemer werd in maart 2018 door de 41-jarige werkgever gevraagd naar zijn bedrijfspand te komen. In dat pand stond een groep personen verborgen klaar. Het slachtoffer is vervolgens – samen met zijn vriendin – tegen hun wil in vast gehouden in het pand. Ze dwongen het slachtoffer een negatief krantenbericht over het bedrijf van de 41-jarige man van Facebook te verwijderen en hebben hem ernstig mishandeld. De drie mannen ontkenden 18 oktober tijdens zitting de gijzeling, de dwang en de mishandeling. Hun advocaten pleitten voor vrijspraak, onder meer omdat de verklaringen van de ex-werknemer en zijn toenmalige vriendin niet betrouwbaar zouden zijn.

3.300 euro
De rechtbank wijst de door de ex-werknemer gevorderde materiele en immateriële schade gedeeltelijk toe. De drie mannen moeten hem in totaal bijna 3.300 euro betalen. Als zij het toegewezen bedrag niet betalen, dan kunnen ze elk 42 dagen worden vastgehouden, zonder dat de betalingsverplichting vervalt.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Snelweg A18 bij Doetinchem afgesloten door brand

Redactie REGIO8 | 30 mei 2023 22:26

Lees ook

Aanrijding met bus bij station Varsseveld

Een auto is maandagochtend ernstig beschadigd geraakt in Varsseveld door een aanrijding met een lijn...

Toch een kerstgevoel op de covid-afdeling

De kerstdagen vieren in het ziekenhuis, dat is misschien niet de eerste plek waaraan je denkt om Ker...

Automobiliste ramt boom nabij Hummelo

Een automobiliste is zondagmiddag uit de bocht gevlogen in het buitengebied van Hummelo. De auto is ...

Automobiliste botst door gladheid op boom

Een 22-jarige automobiliste uit Aalten is vrijdagochtend gewond geraakt nadat ze van de weg af schoo...

Politie waarschuwt voor ijzerdiefstal op erf

De politie is bezorgd over personen in een busje die mogelijk diefstal willen plegen op boerenerven ...

Vrouw gewond geraakt in IJzevoorde

Een scooterrijdster is dinsdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding op de kruising van de Turfweg...