Ulft, Netherlands

 

Gentleman's Ride op pad voor goede doel

Strak in het pak op een motorrit maken door de omgeving: daar draait het om bij de Gentleman’s Ride. Het evenement wordt deze zondag in meer dan honderd landen over de hele wereld gehouden, met als doel geld op te halen voor onderzoek naar prostaatkanker en de geestelijke gezondheid van mannen.
Tim Rondeel | 23 mei 2022 16:55 | Aangepast op 23 mei 2022 16:55
Een groep van zo’n twintig motorrijders verzamelt zich aan het begin van de middag bij het clubgebouw van de Hamove, aan de Varsselring in het buitengebied van Hengelo. De mannen zijn gekleed in een giletje met bijbehorend strikje. “Dat hoort er allemaal bij”, zegt organisator Reinder Bielleman, die voor de gelegenheid een nepsnor heeft opgeplakt. Het is echt de bedoeling een beetje alternatief te zijn ten opzichte van het standaardbeeld van motorrijders. “De plaksnor wil nog niet zo goed blijven zitten”, lacht Bielleman. Het doel van de Gentleman’s Ride is belangrijker dan hoe ze er deze dag uitzien. Gerben Seevinck is één van de deelnemers en weet hoe belangrijk de geestelijke gezondheid voor een man kan zijn. “Ik heb daar enige connectie mee, omdat ik zelf bij Defensie zit”, zegt Seevinck. “Er zijn veel militairen die last hebben van PTSS. In extreme mate kan dit tot zelfmoord leiden. Dat was voor mij ook wel een trigger om mee te doen.”

De meeste deelnemers rijden op klassiek ogende motoren, die helemaal passen in het plaatje van de Gentleman’s Ride. Zo ook de 85-jarige Wim Klein Lebbink. “Dit is een Peugeotje, dat ik veertig jaar geleden heb gekocht van een handelaar. Die heeft hem eerst helemaal gerestaureerd. Hij is eigenlijk van mij, maar ik heb hem als erfenis aan mijn dochter gegeven. Die rijdt er haast niet op, dus mag ik er nog op rijden.” Klein Lebbink vindt het belangrijk om mee rijden voor het goede doel. “Ik heb zelf al eens een stukje darmkanker gehad, maar dat gaat nu gelukkig weer goed.”

3.000 euro opgehaald
De rit, over 80 kilometer, ging zondagmiddag door alle dorpen van de gemeente Bronckhorst. Daarmee werd uiteindelijk een mooi geldbedrag opgehaald. “We zitten nu op ongeveer 3.000 euro”, zegt Bielleman. “Dat vind ik met een beperkt aantal mensen een redelijk bedrag.” Bielleman hoopt de Gentleman’s Ride in de Achterhoek volgend jaar verder uit te bouwen. “Dat is zeker de bedoeling”, zegt hij. “Het lastige is wel dat je vastzit aan een datum die wereldwijd hetzelfde is, maar we willen proberen om meer deelnemers te krijgen.”

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Bronckhorst|motor|

Meest gelezen

Bussen en treinen gaan vaker rijden in Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 dec 2022 13:33

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Lees ook

Grote brand legt schuur bij Zelhem in de as

Een schuur in het buitengebied van Zelhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgebrand. Een naa...

Vordenaar speurt naar nieuwe fruitrassen

Er bestaan honderden oude en zeldzame soorten appels en peren. Vordenaar Hennie Rossel speurt al mee...

Geen gewonden na ongeval bij Velswijk

Twee voertuigen zijn woensdagavond op elkaar gebotst in het buitengebied bij Velswijk. Geen van de b...

GBB formeert verder met CDA en PvdA

Gemeentebelangen Bronckhorst (GBB) stapt het verdere formatieproces in met het CDA en de PvdA. Daarm...

Lintjesregen laat Bronckhorsters stralen

Verspreid door de Achterhoek is dinsdag, op de laatste werkdag voor Koningsdag, de traditionele lint...

Straten Hengelo weer domein van motoren

Zowel het racecircuit in het buitengebied als de straten in de kern van Hengelo zijn dit weekend wee...