Ulft, Netherlands

Gemeenteraad Oude IJsselstreek buitengewoon eensgezind, begroting binnen één avond afgetikt

Er stonden maar liefst twee avonden voor gepland, de algemene beschouwingen in Oude IJsselstreek. Een eerste termijn op maandag, en de tweede op donderdag. Die tweede avond is nu geschrapt, 23.00 uur stipt was alles al rond en kon de begroting afgetikt worden. Een avond vol eensgezindheid die bijna tegen het kleffe aan zat.
Bart Sollman | 7 november 2023 09:26 | Aangepast op 7 november 2023 09:26
“Ik zit al sinds 2010 in de gemeenteraad, maar dit is echt uniek”, zei CDA'er Guido Hakvoort tijdens zijn stemverklaring nadat bekend werd dat de donderdag vervalt. De eerste termijn van de begrotingsbehandeling verliep redelijk vlekkeloos voor het college. Er werden wel wat vragen gesteld, af en toe zat er ook nog een kritische tussen, maar de politici waren vooral heel lief voor elkaar. Het lijkt wel alsof iedereen, van links tot rechts, het met elkaar eens is. Om 22.40 uur zat de eerste termijn erop, burgemeester Otwin van Dijk stelde voor om de tweede termijn, omdat er toch geen vuurwerk verwacht werd, maar gelijk te doen. Na een kort overleg tussen de fractievoorzitters stemden ze hiermee in.

Het regent complimentjes, en ach, wat is iedereen toch blij met elkaar. Zijn de partijen niet te mild voor het college en elkaar? De moties, dat waren er maar twee, werden unaniem gesteund. De rest werd ook, al dan niet met een kleine kanttekening, door iedereen goedgekeurd. Een groter verschil met buurgemeente Montferland kun je bijna niet verzinnen. Waar daar iedereen elkaar de pan uit vecht, gaan ze in Oude IJsselstreek bij wijze van samen stappen. De avond deed soms meer denken aan een kringverjaardag dan de algemene beschouwingen.

Wat te doen met de vrije avond?
Nu de donderdagavond ineens een vrije avond is, stelde burgemeester Van Dijk hardop de vraag hoe hij thuis moest uitleggen dat hij donderdag niet weg hoeft. Hij kwam zelf ook gelijk met een suggestie: “We kunnen ook een soort kroegmeeting doen met een pubquiz voor de liefhebber.” Die kroegmeeting wordt na de vergadering, als altijd, gelijk ingezet. Zonder bitterballen, dat wel. Die waren namelijk voor de vergadering van donderdag besteld.

Foto: REGIO8

Lees ook

Tranen bij afscheid Van Dijk als burgemeester Oude IJsselstreek

Met een kleine traan heeft Otwin van Dijk donderdagavond na acht jaar voor het laatste als burgemees...

Inwoners Ulft willen geliefd park behouden, petitie tegen bouw flexwoningen

Omwonenden van park de Zeskamp in Ulft hebben voor de raadsvergadering van Oude IJsselstreek een pet...

Vrachtwagens mogen weer door kern van Etten en Terborg rijden

Vrachtwagenchauffeurs mogen van de gemeente Oude IJsselstreek weer door het centrum van Terborg en E...

Hoveniers weken druk voor drie dagen tuinbeurs in Ulft

Al twee weken zijn meerdere hoveniers druk aan het werk in de SSP-hal in Ulft om hun mooiste tuin te...

Politie veegt groep criminele jongeren op in Oude IJsselstreek

Acht jongeren tussen de zestien en 23 jaar oud uit Aalten en Oude IJsselstreek zijn opgepakt, onder ...

Weerboer Gerrit voorspelt een warm en wisselvallig weekend

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...