“Deze motie had je op veel manieren kunnen aanvliegen. We spreken uit dat we hier samen mee aan de slag willen”, zegt indiener Freddy van Dijken. Een wethouder kort voor de finish naar huis sturen wil de raad niet. In deze periode zijn er al twee wethouders gesneuveld. Van Dijken is wel kritisch op het handelen van Nijland: “Het is natuurlijk de verantwoordelijkheid van het college, maar we willen als raad ook meegenomen worden. Dat is nu niet altijd proactief gebeurd. Op vragen die we stellen krijgen we antwoorden waar we weinig mee kunnen.”
Martin Som van de VVD vult de fractievoorzitter van D66 aan: “
De situatie is nu wat het is, we zijn kritisch over de gang van zaken hoe het zover heeft kunnen komen.” Som wijst ook verantwoordelijken aan. “We moeten de partijen die initieel de coalitie vormden hierop aankijken, zij hebben ervoor gezorgd dat het proces lang heeft stilgestaan. Deze wethouder wordt daar nu op aangekeken.” De huidige situatie is in een notendop dat een projectontwikkelaar twee derde van de grond in handen heeft en de gemeente een derde.
Lastig dossier
Het dossier heeft al veel verantwoordelijke wethouders gehad, zelfs burgemeester Harry de Vries had het tijdelijk in zijn portefeuille. Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen wilde de nieuwe coalitie van Helder, Lijst Groot Montferland, Lokaal Belang Montferland en PvdA de
mogelijkheid onderzoeken om het bedrijventerrein naar het oosten toe uit te breiden. Het plan wat er lag, en nog steeds ligt, is om het terrein naar het noorden in de richting van Azewijn en Lengel uit te breiden. Door het onderzoeken van een alternatief heeft het proces lang stilgelegen.
Mainfreight
Een belangrijke speler in de uitbreiding van het bedrijventerrein is Mainfreight. Zij willen op ongeveer tien hectare een nieuw crossdock, een speciaal ontworpen overslagplaats, realiseren. Op 12 maart stuurde het bedrijf een brief aan het college. ‘Recentelijk hebben we vernomen dat een deel van de gronden is aangeworven door ontwikkelaars. Voor Mainfreight is de ontwikkeling in eigen beheer, nog steeds, van groot belang. We hebben dan ook geen interesse in de huur van een crossdock van een ontwikkelaar of andere partij’, valt daarin te lezen.
Naast de raadsleden, is ook Mainfreight kritisch op het proces: ‘We zijn erg teleurgesteld over de nu ontstane situatie na jaren van planning, communicatie en het betrekken van de lokale gemeenschap. Een die naar onze mening voorkomen had kunnen worden.’ Volgens de raadsleden schetst de brief van het transportbedrijf een heel ander beeld dan dat de wethouder tot nog toe deed.
Voorwaarts
De gemeenteraad wil ondanks alles wat er mis is gegaan nu vooruit kijken. “We kunnen hier eindeloos vragen vuren over hoe het heeft kunnen gebeuren, maar dat levert niks op. We moeten dealen met de nieuwe situatie en in het belang van Montferland de wethouder steunen”, zegt Van Dijken. De raad wil dat Nijland een plan van aanpak gaat maken met vervolgstappen voor de onderhandeling, financiële consequenties en een planning. Vervolgens willen ze hier over in debat, alvorens Nijland weer aan onderhandelingstafels plaatsneemt.
Bekijk hier hoe een aantal raadsleden spraken over dit onderwerp tijdens het peilstokdebat van REGIO: