Ulft, Netherlands

Gemeenten werken samen rond windenergie

Oost Gelre en Berkelland gaan als gemeenten samenwerken om de mogelijkheden van windenergie te onderzoeken. Beide gemeenten zien een gebied rondom de Baakse Beek, tussen Ruurlo, Groenlo en Mariënvelde als kansrijk voor het plaatsen van windmolens.
Davie Klein Gunnewiek | 9 maart 2022 17:04 | Aangepast op 9 maart 2022 17:04
“Nu we de handen inéénslaan gaan we gezamenlijk met windenergie aan de slag”, zegt wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre. “We willen voorkomen dat inwoners uit Oost Gelre verrast worden door windmolens aan de grens met Berkelland, of andersom natuurlijk. We willen als één overheid richting inwoners communiceren.” Wethouder Gerjan Teselink van Berkelland sluit zich daarbij aan. “Ik ben blij met deze samenwerking”, aldus Teselink. “Het is belangrijk dat inwoners van het zoekgebied in zowel Berkelland als Oost Gelre zich gehoord en begrepen voelen.” In een samenwerkingsovereenkomst hebben beide gemeenten afspraken vastgelegd, waarmee de gemeenten naar elkaar en de inwoners uitspreken dat ze samen aan de slag willen. Ook worden de participatie mogelijkheden van inwoners van beide gemeenten zoveel mogelijk op elkaar afgestemd.

De wethouders zijn zich er van bewust dat er in de praktijk verschillen kunnen ontstaan qua beleid in beide gemeenten. “Uiteindelijk zoeken we naar de gulle middenweg”, zegt Teselink. “Als de verschillen te groot worden, dan moeten we het belang van de andere gemeente ook goed aan onze inwoners uitleggen.” Op 26 januari organiseert Oost Gelre een digitale inwonersbijeenkomst voor haar inwoners die direct in of om het zoekgebied wonen. Tijdens de bijeenkomst worden ideeën, zorgen en wensen van inwoners over windenergie opgehaald. Berkelland gaat een zelfde bijeenkomst organiseren in februari. “In de toekomst kan het zijn dat we gezamenlijke informatiebijeenkomsten gaan houden voor inwoners van de beide gemeenten”, aldus Porskamp.

Zoekgebied Vragender blijft
Op dit moment ligt er in Oost Gelre geen beleidskader voor windmolens. “Daar blijven we over in gesprek met de gemeenteraad”, aldus Porskamp. Wel staat vast dat ook het zoekgebied voor windmolens rond Vragender blijft bestaan. In Berkelland is het zoekgebied rondom de Baakse Beek nu het enige zoekgebied voor windmolens. De plannen die er lagen voor windturbines bij de Avinkstuw in Neede werden eerder al van tafel gehaald.


Foto: REGIO8

Lees meer over:

Windenergie|

Lees ook

Koerswijziging rondom windmolens zorgt voor onrust in Bronckhorst

In een volgepakte raadszaal van het gemeentehuis van Bronckhorst werden donderdagavond de aanpassing...

Energieboswachters aan de slag in Vorden

Tal van zonne- en windmolenparken geven inmiddels kleur aan Gelderland, maar veel ruimte voor biodiv...