Ulft, Netherlands

Gebrek aan bouwruimte zet carnaval in Montferland onder druk

Carnavalsverenigingen in Montferland hebben moeite met het vinden van plekken waar carnavalsgroepen wagens kunnen bouwen omdat boerenschuren minder beschikbaar zijn. Volgens Gemma Harmsen van vereniging de 11jes uit Nieuw-Dijk, is het belangrijk dat er aandacht voor dit probleem komt om de carnavalsoptocht in stand te houden.
Charlotte van de Kant | Nick Hermsen | 6 januari 2023 15:07 | Aangepast op 6 januari 2023 15:07
“Het is in deze regio overal een probleem”, vertelt Harmsen. “Het zou zonde zijn als alle verenigingen hier nog veel meer last van gaan krijgen, want het gaat gewoon ten koste van de optocht.” Dat er een tekort is aan plekken waar groepen kunnen bouwen, komt volgens Harmsen doordat er steeds minder agrariërs actief zijn: “Er zijn minder boerderijen met schuren of agrariërs gebruiken schuren voor opslag. Dat is voor een eigenaar veel makkelijker te doen, want daar heb je geen omkijken naar. Een groep bij huis halen is toch anders, dat is gewoon jammer.”

De groep Altied Zat, onderdeel van De Elfjes, was ook hard op zoek naar een plek en zag dat de voormalige brandweerkazerne in Didam leegstond. De jongeren hebben daarom contact opgenomen met de gemeente, die de locatie als tijdelijke bouwplek toewees aan vier groepen. “Het is een stuk cultuur die we dolgraag willen houden en wat enorm veel publiek trekt in februari, wij zullen dat altijd proberen te stimuleren”, vertelt wethouder Rob Mos.

'Perfecte locatie'
De groep Altied Zat is erg blij met de locatie. “Dit is een perfecte locatie”, vertelt wagenbouwer Seb Fontein. “We kunnen hier met meerdere groepen terecht. We hebben mooie roldeuren erin zitten en gelukkig heeft iedereen z'n eigen stekkie, we kunnen hier altijd terecht.” Wethouder Mos ziet het als een prachtige, maar tijdelijke oplossing: "Ze willen het wel vast hebben, maar dat is een lastig iets.”

Sloop brandweerkazerne
De voormalige brandweerkazerne gaat namelijk dit jaar nog tegen de vlakte. “De tweede week van januari zou de sloopkogel er in gaan. dat hebben we weten te stellen in overleg met de sloper", vertelt Mos. "Nu gaat het gebouw begin maart tegen de vlakte.”

Geen perspectief
Vlak na carnaval moet Altied Zat opnieuw zoeken naar een nieuwe locatie. “We hebben nog geen perspectief”, geeft Fontein aan. “We hebben nog geen bouwplek, hopelijk komt er nog iets op ons pad, daar duimen we dan maar op.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Didam|Loil|Nieuw-Dijk|Carnaval|

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

Lees ook

Gratis menstruatiespullen in voortuin Didam

Linda Koster heeft in haar tuin in de Doctor Ariënsstraat in Didam een box geplaatst met menstruati...

Dertiende editie Hart van Loil TV op REGIO8

Streekomroep REGIO8 zendt de dertiende aflevering van het door inwoners van Loil geproduceerde ‘Ha...

Geen gewonden bij aanrijding in Didam

Een automobiliste is maandagmiddag tegen een personenauto aangereden in Didam. Bij het ongeluk raakt...

Ulftse carnaval bundelt krachten met schutterijen

De Ulftse carnavalsvereniging Iseldonk gaat intensiever samenwerken met de drie schutterijen die het...

24 auto's en duizenden euro's in beslag genomen bij controle A18

Bij een grote controle langs de de A18 bij Didam zijn er donderdag 24 auto's in beslag genomen, ook ...

Carnavalsfeest opnieuw in afgeslankte vorm

Corona gooit wederom roet in het eten van carnavalsverenigingen in de Achterhoek. Ze voelen zich doo...