Ulft, Netherlands

GBB formeert verder met CDA en PvdA

Gemeentebelangen Bronckhorst (GBB) stapt het verdere formatieproces in met het CDA en de PvdA. Daarmee gaat de lokale partij tegen het aanvankelijke advies van de informateur in, die een coalitie met PvdA en de VVD als het meest kansrijk zag.
Jasper Hazelaar | 26 april 2022 14:51 | Aangepast op 26 april 2022 14:51
“We hebben gekoerst op een stabiel college”, zegt GBB-fractievoorzitter Han Pelgrom over de gesprekken die vrijdag zijn gevoerd. Met het CDA (zes zetels) en de PvdA (drie zetels) heeft de beoogde coalitie een ruime meerderheid van zestien zetels. “De vorige keer moesten we het doen met dertien zetels, dat was heel krap. Er komen nu veel zaken op ons af, zoals zorg, duurzaamheid en de vluchtelingen uit Oekraïne, dan is het prettig om een brede basis te hebben. GroenLinks had ook als linkse partij erbij gekund, maar zij varen een duidelijke koers op energietransitie. De PvdA is meer op zorg gericht, vandaar zien wij het als logische keuze.”
Zowel de VVD als GroenLinks lijken zo te verdwijnen uit de coalitie, waardoor er geen nieuwe termijn wacht voor wethouders Willem Buunk (VVD) en Paul Hofman (GL). GBB vindt dat alle politieke kleuren worden vertegenwoordigd in de beoogde coalitie. Het CDA wacht zo een terugkeer in de coalitie, nadat ze tot eigen frustratie als grootste partij buiten het vorige college viel. De verhoudingen zijn volgens Pelgrom weer hersteld: “Er is een stroeve start geweest in de vorige coalitie en daar hebben we over gesproken. We hebben daar geen hobbels meer zitten, want anders waren we niet tot deze constructie gekomen.”
'We zijn gepasseerd'De VVD laat weten teleurgesteld te zijn in de keuze van GBB. “We zijn gepasseerd, dat kunnen we constateren, maar dat hoort ook bij de democratie”, geeft fractievoorzitter en huidig wethouder Buunk aan. “Er is een verandering mogelijk na de verkiezingen en het is dan aan de grootste partij. We gaan nu eerst kijken wat er gebeurt in de formatie en wat de verdere gesprekken opleveren, want er zijn pas twee gesprekken gevoerd.”
Eind mei akkoordPelgrom hoopt dat er eind mei, nadat er eerst een formateur wordt aangewezen, een coalitieakkoord tussen de partijen wordt gepresenteerd, waarbij wordt gekoerst op nauwe samenwerking met de raad. “Het wordt grotendeels een akkoord op hoofdlijnen”, schetst de fractievoorzitter van GBB. “Alle andere partijen krijgen de ruimte om op een goede manier te participeren. Dat dualisme is voor ons een belangrijk gegeven.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

Bronckhorst|

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Lees ook

D66-voorman Engels stopt als raadslid

D66-lijsttrekker Jan Engels stopt als raadslid in de gemeente Bronckhorst. De voormalig wethouder re...

Vrouw gewond na botsing bij Steenderen

Een 42-jarige vrouw uit Steenderen is vrijdagavond ernstig gewond geraakt bij een ongeval in het bui...

Proef met hergebruik klei op grond in Halle

Een weiland bij Halle wordt evenals twee andere locaties in de Achterhoek ingericht als proeflocatie...

Bronckhorst geeft cadeau aan getroffenen

Bronckhorst wil partijen die getroffen zijn door de lockdown een hart onder de riem steken door midd...

Auto in brand na eenzijdig ongeluk bij Toldijk

Een auto met daarin een gezin is zaterdagavond in het buitengebied van Toldijk tegen een boom gebots...

Gewonde na ongeval op weg bij Zelhem

Een auto is maandagochtend in een sloot terecht gekomen naast de weg tussen Doetinchem en Hengelo. T...