Ulft, Netherlands

Farmers Defence Force wil via BVNL naar de Tweede Kamer

Farmers Defence Force wil via de al bestaande politieke partij BVNL een plek afdwingen in de Tweede Kamer. De nummer drie op de lijst van de partij van Wybren van Haga, Sieta van Keimpema, is volgens de protestgroep een 'FDF-strijder', voorman Rutger van Lier uit Halle is trots op de stap.
Jasper Hazelaar | 16 augustus 2023 19:00 | Aangepast op 16 augustus 2023 19:00
"We hebben een carte blanche gekregen van Van Haga om het hele landbouwbeleid van de partij te bepalen", zegt Van Lier, die maandag bij de FDF-vergadering was waar werd gestemd over het voorstel. 95% was volgens hem voor. FDF krijgt dus geen eigen politieke partij, maar wil met Van Keipema een politiek verlengstuk hebben in Den Haag. Eerder werd al bekend dat huidig Kamerlid Wybren van Haga lijsttrekker is, de nummer twee is voormalig 50PLUS-Kamerlid Henk Krol. Er komt geen extra FDF-kandidaat meer op de lijst, zegt Van Lier: "Dus als BVNL drie zetels krijgt, zitten we in de Tweede Kamer. Dat moet te doen zijn toch?"

Wat de gemene deler is tussen Van Haga, Krol en de FDF? "Van Haga is ondernemer, hij denkt in de lijn van MKB'ers, en dat zijn boeren ook", aldus Van Lier. "Dat ligt wel op dezelfde gedachtelijn. Van Henk Krol weet ik het niet, die ken ik niet goed genoeg." Hoewel Van Lier warme gevoelens heeft voor BBB en wil samenwerken met die partij, denkt hij dat de toon van BVNL meer bij de protestgroep past: "De BBB is af en toe net iets te lief. Ik snap dat wel van Caroline (Van der Plas, red.), als je mee wil regeren en wilt besturen, moet je je toon wat matigen. Met BVNL hoeven we helemaal niet mee te regeren, we willen gewoon keihard zeggen waar het op staat."

'Geen wereldje voor mij'
Van Lier heeft zelf nog geen politieke ambitie, hoewel het idee wel door zijn hoofd spookt. Hij vindt politiek interessant en geeft aan regelmatig met Van Haga te spreken, maar ook met BBB-voorvrouw Caroline van der Plas en FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren. "Ik denk dat het geen wereldje voor mij is, het is een wespennest met allerlei gemene spelletjes", aldus de Hallenaar, die opgroeide in het Westland en een containerbedrijf heeft. "Dan blijf ik liever de vrije ondernemer die ik nu ben, met alle avonturen die ik mee maak. Als ik dan denk wat ik denk, krijg ik niet de hele wereld over me heen. Dat leeft wat makkelijker."

Protesten gaan door
In november, bij de Tweede Kamerverkiezingen, moet blijken of de boerenprotestgroep die in mei 2019 werd opgericht daadwerkelijk een verlengstuk in Den Haag krijgt. Sinds die tijd waren er grote trekkerprotesten vanuit de groep. Ook werden politici als Rob Jetten en Minister Christianne van der Wal thuis bezocht. Of FDF via Van Keimpema een zetel krijgt, of niet, de FDF blijft ook als protestgroep actief. "Dat is op dit moment rustig, maar als het moet, gaan we gewoon weer actie voeren", aldus Van Lier.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

De Graafschap presenteert nieuwe shirts, sponsor wil jaar langer door

Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 11 jul 2024 15:10

Lees ook

Lokale partij in Berkelland verliest alle zetels, maar gaat toch door

De politieke partij is alle zetels kwijtgeraakt omdat raadsleden wegliepen, maar Gemeentebelangen Be...

Bronckhorst wijst vier plekken aan voor nieuwe bedrijventerreinen

Plattelandsgemeente Bronckhorst wil meer ruimte creëren voor bedrijven, tot 2040 gaat het om zestien...

Geen 'schommel en glijbaan' meer, speeltuinen Montferland op de schop

Kinderen in Montferland moeten meer buiten spelen en vooral vies worden, dat vindt kinderburgemeeste...

Euforie ver te zoeken, maar Berkelland heeft weer een volledig college

Berkelland heeft weer een compleet college. Arjen Van Gijssel, Gerjan Teselink en Betsy Wormgoor wer...

Achterhoek zet stap vooruit, nieuw asielzoekerscentrum op komst

De Achterhoek wil de komende jaren flinke stappen zetten in de opvang van asielzoekers. In de acht v...

Ontslagen wethouders van Berkelland blijven achter gewraakte actie 'staan'

De drie ontslagen wethouders in Berkelland lijken dinsdag na de politieke rel terug te keren. De gem...