Ulft, Netherlands

 

'Eyeopener dat opruimen drugslabs zoveel geld en werk kost'

De Achterhoek kreeg woensdagmiddag bezoek van minister Yeşilgöz van Justitie. Ze werd in Groenlo al wandelend door verschillende betrokkenen bijgepraat over de aanpak van ondermijning en de zorgen over deze vorm van georganiseerde criminaliteit.
Redactie REGIO8 | 15 december 2022 09:45 | Aangepast op 15 december 2022 09:45
"Ik ben erg onder de indruk van wat hier nu gezamenlijk al wordt gedaan tegen ondermijning", laat Yeşilgöz weten bij Omroep Gelderland. Ze had precies een uur de tijd voor het bezoek in Groenlo. Voor dat uur is een strak programma gepland om haar zoveel mogelijk te vertellen over wat er in de regio allemaal gedaan wordt en wat er nog nodig is met betrekking tot ondermijning. Ook al vriest het behoorlijk, de zon schijnt volop, dus de geplande wandeling met de minister gaat gewoon door.

Na een warm welkom bij zorgerf Gastenhook door burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre gaat de minister al wandelend in gesprek met onder andere erfcoaches. Zij helpen en adviseren bij het transformeren van boerenbedrijven naar andere bestemmingen. Leegstaande boerderijen zijn vaak een interessant doelwit voor criminelen.

Meer dan een miljard euro
In de Achterhoek zijn de afgelopen jaren dan ook al een aantal drugslabs opgerold, die gevestigd waren in bijvoorbeeld leegstaande schuren. "Criminaliteit is natuurlijk niet alleen iets van de grote stad, maar ook van het platteland. Het was voor mij wel een eyeopener om te horen wat een drugslab voor een gevolgen voor gemeenten kan hebben. Wij denken alleen, ha fijn, criminelen opgepakt, maar we zien niet wat voor werk er daarna nog is. Er zijn vaak giftige stoffen bij vrijgekomen, de grond kan vervuild zijn en wie betaalt dat opruimen? Het kost gemeenten vaak handen vol geld en gedoe."

‘Meer blauw op straat’
Ook is de minister onder de indruk van wat er nu al in de Achterhoek gebeurt om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. "Ik vind het bijzonder en mooi om te zien dat er hier al zoveel wordt samengewerkt om ondermijning tegen te gaan. En ook komt er de komende tijd extra geld voor beschikbaar vanuit het Rijk. We hebben nog nooit zoveel geld vrij gemaakt voor de georganiseerde misdaad, meer dan een miljard. Niet alleen voor preventie, maar ook voor meer blauw op straat."

Lange adem
Burgemeester Bronsvoort is blij met het bezoek van de minister. "Dat toont betrokkenheid. We hebben haar in dat uur zoveel mogelijk verteld en laten zien wat hier speelt. Ze heeft met veel mensen uit de praktijk gesproken. De bestrijding van ondermijning is en blijft wel een proces van een hele lange adem. Maar we hebben dit allemaal heel hoog op de agenda staan."

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Fietsster gewond na aanrijding in buitengebied van Lievelde

Bij een aanrijding met een auto in het buitengebied van Lievelde is dinsdagochtend een fietsster gew...

Bommel-verzamelaar blij met nieuwe plek in Groenlo

Hele generaties zijn er mee opgegroeid. De stripverhalen van Tom Poes en Olivier B. Bommel. De strip...

Trouwen in 1627 is kiezen uit zes vrouwen

Trouwen in 1627 ging er iets anders aan toe dan de meeste bruiloften van nu. Tijdens de Slag om Grol...

Kop-staartbotsing op N319 nabij Groenlo

Bij een kop-staartbotsing nabij Groenlo is woensdag een van de betrokkenen gewond geraakt. Beide voe...

Oekraïense vluchtelingen zien voor het eerst de Slag om Grolle

Groenlo keert komend weekend weer terug naar het jaar 1627, tijdens de Slag om Grolle wordt de velds...

TERUGBLIK - Burgemeester Bronckhorst ziet toekomst voor boeren

REGIO8 blikt in een eindejaarsinterview met burgemeester Marianne Besselink terug op het jaar 2022 i...