Ulft, Netherlands

'Eyeopener dat opruimen drugslabs zoveel geld en werk kost'

De Achterhoek kreeg woensdagmiddag bezoek van minister Yeşilgöz van Justitie. Ze werd in Groenlo al wandelend door verschillende betrokkenen bijgepraat over de aanpak van ondermijning en de zorgen over deze vorm van georganiseerde criminaliteit.
Redactie REGIO8 | 15 december 2022 09:45 | Aangepast op 15 december 2022 09:45
"Ik ben erg onder de indruk van wat hier nu gezamenlijk al wordt gedaan tegen ondermijning", laat Yeşilgöz weten bij Omroep Gelderland. Ze had precies een uur de tijd voor het bezoek in Groenlo. Voor dat uur is een strak programma gepland om haar zoveel mogelijk te vertellen over wat er in de regio allemaal gedaan wordt en wat er nog nodig is met betrekking tot ondermijning. Ook al vriest het behoorlijk, de zon schijnt volop, dus de geplande wandeling met de minister gaat gewoon door.

Na een warm welkom bij zorgerf Gastenhook door burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre gaat de minister al wandelend in gesprek met onder andere erfcoaches. Zij helpen en adviseren bij het transformeren van boerenbedrijven naar andere bestemmingen. Leegstaande boerderijen zijn vaak een interessant doelwit voor criminelen.

Meer dan een miljard euro
In de Achterhoek zijn de afgelopen jaren dan ook al een aantal drugslabs opgerold, die gevestigd waren in bijvoorbeeld leegstaande schuren. "Criminaliteit is natuurlijk niet alleen iets van de grote stad, maar ook van het platteland. Het was voor mij wel een eyeopener om te horen wat een drugslab voor een gevolgen voor gemeenten kan hebben. Wij denken alleen, ha fijn, criminelen opgepakt, maar we zien niet wat voor werk er daarna nog is. Er zijn vaak giftige stoffen bij vrijgekomen, de grond kan vervuild zijn en wie betaalt dat opruimen? Het kost gemeenten vaak handen vol geld en gedoe."

‘Meer blauw op straat’
Ook is de minister onder de indruk van wat er nu al in de Achterhoek gebeurt om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. "Ik vind het bijzonder en mooi om te zien dat er hier al zoveel wordt samengewerkt om ondermijning tegen te gaan. En ook komt er de komende tijd extra geld voor beschikbaar vanuit het Rijk. We hebben nog nooit zoveel geld vrij gemaakt voor de georganiseerde misdaad, meer dan een miljard. Niet alleen voor preventie, maar ook voor meer blauw op straat."

Lange adem
Burgemeester Bronsvoort is blij met het bezoek van de minister. "Dat toont betrokkenheid. We hebben haar in dat uur zoveel mogelijk verteld en laten zien wat hier speelt. Ze heeft met veel mensen uit de praktijk gesproken. De bestrijding van ondermijning is en blijft wel een proces van een hele lange adem. Maar we hebben dit allemaal heel hoog op de agenda staan."

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

Bestuurder van brommobiel gewond na botsing op de N18

De bestuurder van een brommobiel is vrijdagochtend gewond geraakt bij een harde aanrijding op de N18...

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...

Vulcanus mag filters plaatsen, maar boetes blijven boven hoofd hangen

IJzergieterij Vulcanus krijgt van Doetinchem de ruimte om twee nieuwe schoorstenen te bouwen mét een...