Ulft, Netherlands

Extern onderzoek naar huurdeal Steak'm, zorgen over integriteit

Foto: REGIO8
Montferland laat een extern onderzoek doen naar de totstandkoming van de huurdeal voor het voormalige restaurant Steak’m in Nieuw-Dijk. De gemeente gaat Oekraïners opvangen in de locatie, maar er worden vraagtekens gezet bij de huursom. Ook heeft een inwoner melding gedaan van een mogelijke integriteitsschending.
Jasper Hazelaar | 9 februari 2024 10:36 | Aangepast op 9 februari 2024 10:36
De gemeente wil het pand huren voor een bedrag van meer dan 40.000 euro per maand. Volgens burgemeester Harry de Vries gaat het om een ‘marktconforme prijs’, maar verschillende raadsleden en inwoners zetten daar vraagtekens bij. Bovendien is er een melding van een ‘vermoeden van integriteitsschending’ binnengekomen van een inwoner. Wat de inhoud is van deze klacht, is niet bekend. Nu gaat een extern bureau dit onderzoeken, evenals de totstandkoming van de huurovereenkomst. Het onderzoek moet voor de zomer worden opgeleverd.

Na een eerdere, vanuit het dorp vijandige, inwonersavond in Nieuw-Dijk, gaf burgemeester De Vries eerder deze maand duidelijkheid aan Nieuw-Dijk. In het voormalig horecapand van Steak‘m komen vanaf de tweede week van april dertig Oekraïense ontheemden. Ook deed de Montferlandse burgervader de nodige toezeggingen, onder meer over de aantallen, de duur van de opvang en over de toekomst van het pand. Die zijn verankerd in een raadsbreed aangenomen motie.

‘Blij met onderzoek’
Raadslid Rob Mos van Helder, deze collegeperiode weggestuurd als wethouder, is benieuwd naar de resultaten van het externe onderzoek. “Ik denk dat het heel erg goed is dat dit onderzoek er komt”, aldus Mos, die al langer kritiek uit op de huurdeal. “Er wordt in de wandelgangen ook het nodige beweerd over de voorwaarden. Daar kun je vraagtekens bij zetten.”

‘Er is zo’n markt ontstaan’
Ook CDA-fractievoorzitter Merel Balduk juicht de stap toe. “We vinden de hele situatie niet gelukkig”, aldus Balduk, die niet inhoudelijk op de deal in wil gaan. “Kwetsbare mensen moeten goed worden opgevangen, maar dat er zo’n markt is ontstaan rond de opvang, ook landelijk, daar hebben wij wel een mening over…”

Geen gevolgen voor opvang
Het instellen van het externe onderzoek naar de totstandkoming van de deal heeft geen gevolgen voor de opvanglocatie in Nieuw-Dijk. “Dit onderzoek is gericht op de totstandkoming van de overeenkomst”, benadrukt een woordvoerder van de gemeente Montferland. “Het onderzoek heeft geen invloed op de vorige week gepresenteerde plannen.”

Lees ook

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...

Vulcanus mag filters plaatsen, maar boetes blijven boven hoofd hangen

IJzergieterij Vulcanus krijgt van Doetinchem de ruimte om twee nieuwe schoorstenen te bouwen mét een...

Burgemeester De Vries loog meermaals over breken geheimhouding

Burgemeester Harry de Vries van Montferland is door eigen handelen één van de middelpunten in een po...