Ulft, Netherlands

Eerste ijspret van het jaar op schaatsbaan in Winterswijk

Tientallen schaatsers stonden woensdagochtend vroeg op de centimeter dikke ijsvloer van de Winterswijkse IJs Vereniging. De hele nacht werd er weer gesproeid, zodat schaatsliefhebbers voor het eerst in 2023 de ijzers onder konden binden.
Davie Klein Gunnewiek | Nick Hermsen | 18 januari 2023 14:32 | Aangepast op 18 januari 2023 14:32
“Fantastisch, moet je kijken wat een weer en wat een blije mensen”, vertelt voorzitter Auke Spijkstra van de Winterswijkse IJs Vereniging. “Vannacht is er een mailtje uitgegaan naar meer dan duizend leden en je kunt zien dat mensen dat lezen.” Vanaf 08.30 uur waren de ijsliefhebbers welkom op de baan. “Vroeg, maar het was heerlijk, wel onverwachts”, geeft een van de schaatsers aan. “Prachtig weer, schitterend mooi ijs dus echt geweldig”, vult een ander hem aan.

Jinnie Bodt, docent van een klas met vluchtelingen in Winterswijk hoorde het nieuws en besloot de gymles te verplaatsen naar de ijsbaan. Zo stonden er woensdag ook schaatsers uit Syrië, Eritrea, Ethiopië en Oekraïne in Winterswijk op de Baan. “We dachten we gaan met de klas nieuwkomers die kant op en kijken of het lukt”, aldus Bodt. “Maar ze gaan als een speer.” Het was voor de leerlingen de eerste keer dat ze op schaatsen stonden en dat was te merken: “Het is zo moeilijk”, geeft een van de vluchtelingen aan.

Winterswijkse techniek
Meerdere andere ijsclubs hebben interesse in de techniek van de Winterswijkse ijsbaan. “We hebben inmiddels meer dan 35 ijsclubs gehad die gevraagd hebben: 'hoe doen jullie dat toch?’. Door de klikmaatverandering verwacht de voorzitter dat meer ijsclubs eenzelfde investering gaan doen. Volgens Spijkstra is er ongeveer anderhalf miljoen euro geïnvesteerd in de baan.

'Niet te betalen'
In Doetinchem kunnen ze voorlopig alleen dromen van zo’n baan. "We zouden het graag willen hoor, maar het is niet te betalen", zegt penningmeester en secretaris Gerard Bovenmars tegen Omroep Gelderland. "De ervaring leert dat wij dat niet voor elkaar kunnen krijgen bij de gemeente Doetinchem."

Rest van de week
Of er de rest van de week nog ijspret in Winterswijk is durft de voorzitter niet te zeggen: “Ik hoop het wel, maar ze voorspellen toch wat ander weer, maar misschien niet in Winterswijk.

”Foto: REGIO8

Lees meer over:

Winterswijk|schaatsen|

Lees ook

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Onthoofd konijn gedumpt bij kinderboerderij in Winterswijk

Bij een kinderboerderij in Winterswijk is in het weekend een onthoofd konijn gevonden. Ook zijn er v...

Winterswijk vreest overlast van mogelijke aanvliegroute voor Schiphol over de Achterhoek

D66 Winterswijk maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe aanvliegroute voor Schiphol die deels bo...

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...

Onrust in Winterswijk over mogelijke locaties nieuw bedrijventerrein

Winterswijk is al jaren op zoek naar een locatie voor een nieuw bedrijventerrein. In afgelopen perio...