Ulft, Netherlands

Eén of twee binnenzwembaden Berkelland ‘niet in beton gegoten’

Berkelland heeft de wens uitgesproken in 2032 nog maar één binnenzwembad open te willen houden, maar wethouder Arjen van Gijssel verklaarde dinsdagavond tijdens een beeldvormende sessie tijdens de politieke avond dat de sport- en beweegvisie ‘nog niet in beton is gegoten.’
Domien Esselink | 19 september 2023 22:14 | Aangepast op 19 september 2023 22:14
Van Gijssel reageerde enigszins geprikkeld op de aankondiging van D66-voorman Han Boer dat als er gekozen wordt voor het openhouden één binnenbad in plaats van twee D66 met een amendement zal komen om beide binnenbaden open e houden. De wethouder stelde dat er ‘een stip aan de horizon moet worden gezet.’ “Als je een programma van zeventig miljoen euro wilt realiseren en als daar dan bovenop een bad van 25 miljoen moet komen, dan is dat erg lastig”, reageerde Van Gijssel. “Máár, het is een zorgvuldig pad, er komt nog een haalbaarheidsstudie en dán pas besluiten we of het daadwerkelijk naar één binnenbad toe gaat.”

Herman Kruijt, voorzitter van het bestuur van ’t Timpke, pleitte tijdens zijn inspreekbeurt voor het openhouden van twee zwembaden. ’t Timpke herbergt diverse verenigingen en focust zich op doelgroepzwemmen, zoals zwemwedstrijden. Dan liggen er op een zaterdagmiddag telkens slechts negen zwemmers in het water. Dat levert uiteraard minder inkomsten op dan een ‘recreatief’ bad, waar wellicht een kleine honderd mensen voor entreegelden zorgen.

Oplopend tekort
’t Timpke heeft het financieel moeilijk, erkende Kruijt ruiterlijk. In 2022 had het zwembad in Borculo een tekort van een halve ton en dat loopt dit jaar, mede door gestegen loonkosten van twaalf procent, op tot zo’n twee ton. “In 2021 was het nog bijna nul en in 2022 was het een redelijk tekort, maar 2023 wordt erg moeilijk”, aldus Kruijt.

Uitmuntend
Raadslid William Geerdink van BBB stelde dat de sportverenigingen meer tijd nodig hebben om zich voor te bereiden op de volgende beeldvormende sessie en opperde om twee weken langer te nemen om die sessie op de agenda te zetten. Dus niet over twee maar vier weken, zodat de verenigingen zich beter zouden kunnen inlezen. Dat was tegen het zere been van Van Gijssel, die wees op de diverse participatiesessies met alle betrokkenen: “De participatie is uitmuntend verlopen.”

Beltrum
In de sport- en beweegvisie wordt onder meer uitgegaan van het terugbrengen van het aantal zaaldelen van de sportaccommodaties in Berkelland van zo’n twintig procent. Zo zou de sporthal in Beltrum teruggaan van drie naar twee zaaldelen. “Dan kan de handbalvereniging geen wedstrijden meer spelen in Beltrum en dan kan de onderlinge zaalvoetbalcompetitie er ook niet meer gespeeld worden”, vertelde voorzitter Jan Boverhof van de Sportcentrale Vios Beltrum. “Hopelijk blijven er in Beltrum drie zaaldelen.”

Foto: Nieuws uit Berkelland

Lees meer over:

Beltrum|Berkelland|Borculo|Zwembad|

Lees ook

Berkelland overlegt niet met provincie en moet bakken in Haarlo weghalen

Twaalf cortenstalen bloembakken in Haarlo die als doel hebben om het verkeer minder hard te laten ri...

Uitstel nieuwe sporthal in Ruurlo, óók locatie bij voetbalclub onderzocht

Ruurlo krijgt vooralsnog geen nieuwe sporthal bij zwembad De Meene. Er zijn te veel twijfels of er d...

Twijfel overheerst bij keuze voor nieuwe sporthal De Meene en verhuizing vv Ruurlo

De gemeenteraad van Berkelland beslist dinsdag 21 november over de eventuele komst van een nieuwe sp...

Groen licht van Berkelland voor woningbouw in dorp Haarlo

Op de plek van café Prinsen in het dorp Haarlo, tussen Borculo en Eibergen in, is ruimte voor woning...

Man bekneld onder reclamebord bij werkzaamheden in Borculo

Bij werkzaamheden in Borculo is dinsdag een man bekneld komen te zitten onder een reclamebord. Hij i...

Berkelland vergroent ‘witte vlekken’ in kernen van de gemeente

Berkelland gaat de komende tien jaar de kernen in de gemeente waar nodig voorzien van groen. Op ver...