“In het boek gaat het over het kamp dat er in Rees was en over de mensen in Megchelen die mensen uit het kamp hielpen vluchten”, aldus Philip Nijland. Het boek verteld het verhaal van zijn opa en oma, Theo Nijland en zijn vrouw Lieske. “Het is een waargebeurd verhaal over hoe mijn opa en oma de oorlogsjaren hebben doorgemaakt. Het vertelt hoe ze hebben geholpen, samen met andere families, om de mensen die in het kamp zaten opgesloten te helpen vluchten. Zo hebben ze de mensen met een lange ladder geholpen de rivier over te steken naar de vrijheid toe.”
Het familieverhaal werd opgeschreven door Sabine Nijland. De schrijfster kon vanwege een stemaandoening zelf de voordracht tijdens de herdenking niet doen en daarom sprak haar neef Philip zondag tijdens de herdenking. “Sabine voelde heel erg de behoefte om dit waargebeurde verhaal een keer vast te leggen en over te dragen”, schetst Nijland junior. “Ik denk in deze tijd dat het heel goed is om hier heel veel met elkaar over te hebben.”
Voor de nazaten van Theo en Lieske is het heel bijzonder om het verhaal te delen met de rest van de wereld. “Het is eigenlijk heel bizar want er werd niet heel veel over gesproken in de familie, ook niet door onze ooms en tantes”, laat Nijland weten. “En nu je er zo mee geconfronteerd wordt en zoveel over hoort en leest, komt het wel dichtbij. Het is behoorlijk aangrijpend als je je verplaatst naar wat je ooms, tantes en je eigen vader hebben meegemaakt. En vooral mijn opa en oma.”