Ulft, Netherlands

Duitse gasten testen de horeca in Groenlo

Voor de coronaperiode zat het bezoek van de Duitse gast aan de Achterhoek duidelijk in de lift, wat voorbereiding vraagt van ondernemers. Daarom zijn een aantal mystery guests op pad gegaan in de binnenstad van Groenlo om te testen hoe gastvrij en kundig een Duitse gast te woord wordt gestaan.
Davie Klein Gunnewiek | 8 juli 2022 10:54 | Aangepast op 8 juli 2022 10:54
“Als je als Nederlander naar het Duitse Vreden gaat om je boodschappen te doen, dan wordt het ontzettend gewaardeerd als de mensen ook Nederlands spreken”, zegt Anna van Wezel. Namens de gemeente Oost Gelre geeft ze kosteloos een cursus Duits aan ondernemers in Groenlo. “We willen dit andersom graag ook zien”, aldus Van Wezel. “De Duitsers voelen zich hier meer welkom als er een aardig woordje Duits tegen ze wordt gesproken.” Zeker de wat oudere bezoekers zijn hier volgens Van Wezel gevoelig voor: “Ze ontspannen zich meer, ze bestellen meer, komen vaker terug en geven wat meer fooi.”

In 2021 zijn er in totaal bijna 2,5 miljoen Duitse bezoekers naar Nederland gekomen. Dat is 25 procent minder dan in 2020 en te wijten aan corona. Van alle buitenlandse verblijfs-bezoekers naar Nederland (6,3 miljoen) kwam bijna veertig procent in 2021 vanuit Duitsland. Circa tachtig procent van de Duitsers heeft vakantieplannen voor 2022 in Nederland. Dat is significant hoger dan een jaar geleden. Al met al wordt verwacht dat het bezoek aan Nederland ten opzichte van 2021 weer fors zal toenemen.

'Duitse toeristen moeten zich thuis kunnen voelen'
De toeristen zijn belangrijk voor een grensgemeente als Oost Gelre. “We weten dat Duitse toeristen veel belangstelling hebben voor geschiedenis”, zegt wethouder Arjen Schutten. “Dat zie je natuurlijk heel erg goed terug in een vestingstad als Groenlo.” Daarbij vindt Schutten de gastvrijheid ook erg belangrijk. “Ga zelf na hoe je graag behandeld wil worden. Toeristen moeten zich hier thuis kunnen voelen.”

'Ooh een Duitser'
Op dit moment doet de Achterhoekse horeca het niet eens zo slecht tegenover Duitse klanten. “Maar het kan altijd beter”, zegt Van Wezel. “Over het algemeen kan men heel goed Duits, maar wat men lastig vindt is het ook om daadwerkelijk te doen. Ze moeten een drempel over en daar probeer ik wat aan te doen”, aldus Van Wezel.

Makkelijke zinnen
Met makkelijke zinnen kan een gesprek al snel op gang komen. “Bijvoorbeeld met: ‘Herzlich willkommen, was kann ich für sie tun?’. Als dat in je systeem zit, dan krijg je niet dat schrikmoment van: ‘ooh, een Duitser!” De indruk van de mystery guests is goed. “Ze zijn hier onwijs vriendelijk, heel gastvrij en kunnen al heel goed Duits”, zegt Van Wezel. “Tuurlijk zijn er uitdrukkingen zoals ‘schorle’ (Duits drankje), zegt Van Wezel.

Schorle
Daarbij gaat het om een verzamelnaam voor een aantal verwante dranken die bestaan uit een combinatie van witte wijn of vruchtensap aangelegd met sodawater. “We proberen natuurlijk wel wat lastige vragen te stellen en dan zie ik wel ruimte voor verbetering”, aldus Van Wezel. “Maar mijn mystery guests voelden zich heel erg welkom en zijn helemaal gecharmeerd van Groenlo.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Horeca|

Meest gelezen

Politieauto in vlammen tussen Vorden en Hengelo

Redactie REGIO8 | 24 nov 2022 13:44

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

Serena Speet | 24 nov 2022 10:04

Meerdere gewonden bij frontale aanrijding in De Heurne

Redactie REGIO8 | 23 nov 2022 09:26

Lees ook

Doetinchemse horeca zorgt voor kerstdiners

Horecazaken uit Doetinchem zorgen dat bijna achthonderd personen met een minimaal inkomen vrijdagavo...

Horecazaak wil meer ruimte in stad Doetinchem

Het lenteweer lokt klanten naar de binnenstad van Doetinchem, maar Stadscafé Simons heeft woensdag ...

Horeca in Aalten mag terrassen uitbreiden

Aalten zet het coronabeleid met betrekking tot de terrassen door. De horeca in de gemeente krijgt me...

Dolle Muziekdagen terug in Winterswijk

De Dolle Muziekdagen in Winterswijk zijn terug van weggeweest. De gele affiches met zwarte letters w...

Gemotiveerde tieners aan de slag in de horeca

Op je veertiende al werken in de horeca, het is iets wat je niet veel ziet bij een horecazaak, maar ...

Restaurant in Metzo College heropent deuren

Om jongeren enthousiast te maken over het werken in de horeca opent het Metzo College in Doetinchem ...