Ulft, Netherlands

Drugsdumpingen in de Achterhoek wijzen op aanhoudend probleem

Drugscriminaliteit in de Achterhoek leek even naar de achtergrond te zijn verdwenen. Echter, de afgelopen twee maanden is er op verschillende plekken weer drugsafval gedumpt, wat aangeeft dat het probleem nog steeds aanwezig is. Op drie locaties in het buitengebied van Aalten en Varsseveld, is zelfs vloeibaar drugsafval in de grond terechtgekomen. Er wordt sterk vermoed dat de drugs in de nabije omgeving is geproduceerd.
Davie Klein Gunnewiek | 19 mei 2023 12:10 | Aangepast op 19 mei 2023 12:10
"Kijk naar deze locatie in het buitengebied", zegt Paul van der Weiden, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. "Als je hiernaartoe wil rijden moet je kennis van zaken hebben en ga je geen 100 kilometer met het drugsafval rijden." Doe je dat als drugscrimineel wel, dan brengt dat volgens Van der Weiden de nodige risico's met zich mee. "Omdat het zo chemisch is, alle dampen die vrijkomen in je bus of auto, dat wil je gewoon niet."

Op 21 maart werden twee grote vaten met drugsafval aangetroffen door handhavers van de gemeente Oost Gelre in het buitengebied van Vragender. Drie weken later, op 11 april, wordt een drugsdumping ontdekt in het Zwarte Veen nabij Varsseveld. De gemeente laat de grond drie keer afgraven om de vervuiling weg te halen. Op 20 april wordt er wederom een dumping ontdekt, aan de Lage Wolboomsdijk in het buitengebied van Aalten, vlakbij de vindplek in het Zwarte Veen. Ook daar is grond afgegraven. Vijf dagen later, op 25 april, wordt de derde dumping ontdekt langs de Welpshofweg in Aalten. Op verschillende plekken langs het zandpad is de grond vervuild.

'Balen als een stekker'
Uit een eerste analyse van de gemeente Aalten blijkt dat er oplosmiddelen, te linken aan de productie van synthetische drugs, en zure vloeistoffen zijn gedumpt. "Daar balen wij van als een stekker", zegt locoburgemeester Hans te Lindert doelend op de schade aan de natuur en de kosten van het opruimen. De gemeente laat nog verder bodemonderzoek uitvoeren. De wijze van saneren van de verontreinigde locaties is afhankelijk van de resultaten van die bodemonderzoeken. Over de exacte kosten durft de locoburgemeester dan ook nog niet te spreken. "Het gaat om niet misselijke bedragen, het zijn bedragen met meerdere nullen zal ik maar zeggen", aldus Te Lindert. "Dat geld hadden we liever uitgegeven aan andere dingen."

Kosten lopen op
Volgens Van der Weiden lopen die kosten alleen maar verder op, naarmate je wacht met het schoonmaken van de grond. "Dat hangt af van hoe snel iets in de bodem zakt. We hebben veel regen gehad de laatste tijd, dus dat gaat best wel snel uiteindelijk. Met dat je de grond afgraaft moet je weer bemonsteren om te kijken of je echt alles hebt gehad." Een termijn wanneer alle grond is gesaneerd kan de gemeente nog niet geven. Tot die tijd blijven de locaties afgesloten voor publiek. "Wij doen dan ook een oproep om die afsluitingen voorlopig te respecteren", zegt Te Lindert.

Kwetsbaar gebied
De Achterhoek blijft in de toekomst kwetsbaar voor dit soort drugscriminaliteit. "Het bewonersaantal in deze omgeving is laag", zegt Van der Weiden. "Daar zoeken ze ook naar, de anonimiteit om dit soort dingen te doen. Ze zetten het kraantje open, laten het drugsafval eruit en ze zijn weer weg." Daarom is het volgens Te Lindert extra belangrijk om alert te zijn op verdachte situaties. "Meld iets bij de politie, gemeente of Misdaad Anoniem, want dat helpt de schade te beperken."

Foto: REGIO8

Lees ook

Dierenambulance in streek voert voortaan de naam 'Achterhoek'

De Dierenambulance in deze streek voert een naamswijziging door en gaat voortaan door het leven als ...

Orion Stars naar Estland in jacht op ticket voor Champions League

De Doetinchemse volleyballers van Orion Stars spelen in de eerste van drie kwalificatierondes voor d...

Arriva wil OV in Achterhoek blijven verzorgen, ook EBS en Keolis in race

Arriva wil ook de komende jaren het openbaar vervoer in de Achterhoek blijven verzorgen. De huidige ...

Onzekerheid bij inwoners over munitiedepot tussen Toldijk en Hummelo blijft

Meer dan vierhonderd inwoners van Toldijk en Hummelo hoopten maandagavond meer informatie te krijgen...

Lokale partij in Berkelland verliest alle zetels, maar gaat toch door

De politieke partij is alle zetels kwijtgeraakt omdat raadsleden wegliepen, maar Gemeentebelangen Be...

34-jarige Lochemmer vermist na festival in Flevoland

Een 34-jarige man uit Lochem is in de nacht van zaterdag op zondag vermist geraakt nadat hij het muz...