Ulft, Netherlands

Drieduizend nieuwe bomen voor inwoners Oude IJsselstreek

Als laatste kernen in de gemeente kregen inwoners van Breedenbroek en Voorst donderdag een gratis boom van Oude IJsselstreek. Het is tegelijkertijd de afsluiting van het project 'Tegel eruit, boom erin', waarbij in ruim drie jaar tijd ruim drieduizend bomen zijn uitgedeeld.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 2 maart 2023 13:06 | Aangepast op 2 maart 2023 13:06
“Ik vind het geweldig, veel groen in de straat is toch het einde”, zegt Harm Tadema, die bij zijn huis in Breedenbroek een boom in ontvangst nam. “We hadden hier een krentenstruikje staan, maar die heeft de zomer niet overleefd. Dus toen zeiden we: 'een krentenstruikje eruit, een krentenboom erin'.” Er was een heel scala aan onder meer fruitbomen waar mensen uit konden kiezen. In Breedenbroek zijn er binnen de actie 193 bomen uitgedeeld. Ook uit andere plaatsen als Gendringen (519), Ulft (486), Silvolde (484) en Varsseveld (422) kwamen veel aanvragen.

Het project is een samenwerking tussen de gemeente en het Waterschap Rijn en IJssel. Doel is om tuinen meer klimaatbestendig te maken, want groen neemt meer water op dan straatwerk. “Als mensen nou zorgen dat ze minder bestrating in de tuin hebben, kunnen we het water beter vasthouden”, legt heemraad Floor Wissing-Kunst van het waterschap uit. “Als we een extreme piekbui hebben, kunnen we het snel afvoeren. Het zorgt ook nog voor verkoeling in je huis, dat is ook heel belangrijk”

Voeten in de aarde
Inwoners krijgen de boom, maar moeten deze wel zelf planten. Dat heeft bij Harm nog wat voeten in de aarde. “Ik heb het papiertje met uitleg nog wel ergens liggen”, zegt de inwoner van Breedenbroek. “Ik weet hoe diep die moet en dat er een paal bijkomt. Maarja, als je maar diep genoeg graaft, valt hij niet om. Ik vind het een heel goed idee van de gemeente.”

Weet van Water
De boomuitdeelactie is een van de projecten die loopt om de gemeente meer klimaatbestendig te maken. Ook is er een Weet van Water-website gelanceerd om inwoners te laten zien wat er allemaal mogelijk is. “We doen veel meer dan alleen deze actie”, aldus wethouder Ria Ankersmit, die onder meer wijst naar een afkoppelsubsidie. “Alles om de vergroeningsslag te maken en het water vast te houden.”

Foto: REGIO8

Lees ook

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Ulftse handballers promoveren na 24 jaar: 'Dit is gewoon geweldig'

Voor het eerst in 24 jaar tijd zijn de handballers van UGHV uit Ulft gepromoveerd naar de eerste div...

Ulft sport al ruim vijftig jaar met Juf Hannie bij gymvereniging Ulfariet

Gymnastiekvereniging Ulfariet viert zondag haar vijftigjarig jubileum met een uitvoering in Sporthal...

Geniet nu het nog kan, weerboer Gerrit voorspelt minder weer in Achterhoek

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Lie...

Schreurs in tranen door eerste erepenning van Oude IJsselstreek

De allereerste erepenning van de gemeente Oude IJsselstreek is voor Herman Schreurs. Donderdagochten...

Wielrenner Bouwman alsnog naar door hem geliefde Giro d'Italia

Koen Bouwman uit Ulft gaat alsnog met zijn ploeg Visma | Lease a Bike naar de Giro d’Italia. De Acht...