Ulft, Netherlands

Doetinchemse kade verrijkt met historische havenkraan

Foto: REGIO8
Op de kade van de nieuwe woonwijk Iseldoks aan de oever van de Oude IJssel is een historische havenkraan geplaatst, die woensdag is geopend. Met de plaatsing van de kraan is een stuk vooroorlogse Doetinchemse geschiedenis in ere hersteld.
Tim Rondeel | Remco Geurts | 21 maart 2024 14:50 | Aangepast op 21 maart 2024 14:50
“De binnenstad is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en heel veel bijzonderheden zijn verloren gegaan”, weet wethouder Ingrid Lambregts. “En dit was een bijzonder industriegebied waar het bedrijf Agterhof (timmerfabriek, red.) het laden en lossen van hout op deze plek deed met deze kraan. En dat je dan deze kraan terugbrengt, terwijl het een mooi nieuw woongebied wordt, is volgens mij echt van meerwaarde.” De nieuwe woonwijk Iseldoks bestaat uit vijf deelgebieden met in totaal driehonderd woningen.

Gedeputeerde Peter Drenth, voormalig wethouder en nog steeds inwoner van Doetinchem, is blij met de toevoeging aan de kade van de Oude IJssel. Volgens hem laat het zien waar de stad, op economisch gebied, honderd jaar geleden stond. “Het toenmalig stadsbestuur had besloten dat er langs de Oude IJssel ruimte was voor allerlei bedrijven om zich daar te vestigen", legt Drenth uit. "En dat is eigenlijk de aanjager geweest, zo vanaf 1920 of 1930, tot de industriële ontwikkeling van Doetinchem. En dat heeft geleid tot waar we nu met z'n allen zijn."

Flaneren
Doetinchem probeert al enige tijd de Oude IJssel te betrekken bij het centrum, onder andere met het Park of Dutch Dreams, het Mispelbloemplein en de nieuwe flaneersteiger. “Als je op het Simonsplein staat en je bent hier onbekend, dan realiseer je je helemaal niet hoe dichtbij het water is”, schetst Lambregts. “En die kans willen we benutten, want als je een centrum aantrekkelijker wil maken, dan wil je dat mensen langer blijven.” Dit jaar wil de gemeente nog nieuwe trappen aan de oevers van de rivier aanleggen en de flaneersteiger verlengen.

Cadeau van Drenth
Drenth was van 2006 tot 2018 wethouder in Doetinchem, bij de onthulling was hij de eregast en niet zonder reden, want hij heeft een deel van het benodigde geld binnengehaald. “Bij mijn afscheid had ik geld gevraagd om de kraan te restaureren”, aldus de Doetinchemmer. “Dat die er nu staat, maakt het bijzonder." In totaal heeft de restauratie van de kraan 72.000 euro gekost.

'Ga me er niet mee bemoeien'
Wethouder Lambregts is blij dat ze een nieuw herkenningspunt aan Doetinchem heeft toegevoegd en roept mensen met goed idee voor een volgend project op zich te melden. Of Drenth nog een goed idee heeft?: “Die heb ik misschien best wel, maar ik heb me er de laatste zes jaar niet mee bemoeid. Dat ga ik nu ook niet doen.”

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

De nabijheid van Nederland is één van de vijf sterkste punten waarmee Bocholt zich onderscheidt van ...