Ulft, Netherlands

Aanplanten Park of Dutch Dreams begonnen

Deze week is gestart met de aanplant van het ‘Park of Dutch Dreams’ in Doetinchem. Een kleurrijk park langs de Oude IJssel ontworpen door internationaal bekende tuinarchitecten.
Davie Klein Gunnewiek | 18 maart 2022 13:48 | Aangepast op 18 maart 2022 13:48
Doetinchem heeft al jaren de wens om de Oude IJssel meer bij de binnenstad te betrekken en aantrekkelijker te maken. De gemeente trok samen met de provincie miljoenen uit voor het plan dat naast het park bestaat uit een stadsboulevard met horecapaviljoen. “Dit idee ontstond drie jaar geleden toen ik landschapsarchitect Nico Wissing tegen kwam in de Stadstuin in Doetinchem”, zegt wethouder Ingrid Lambregts. “Dingen kwamen toen echt samen.” Wissing vroeg de bekende internationale tuinarchitect Piet Oudolf uit Hummelo om invulling te geven aan het park. Oudolf is bekend van stadsparken in New York en zijn eigen tuinen in Hummelo die tot voor een paar jaar geleden door duizenden bezoekers werden bezocht. “Piet wilde het wel doen, maar op één voorwaarde”, vertelt Wissing. “Dat ook andere bloemen- en plantenexperts bij het project betrokken zouden worden.” Zo ontstond er een samenwerking van nationale en internationale bekende tuinarchitecten, die elk een eigen deel van het park van het 8000 m2 grote park vorm mogen geven. “We hebben echt een paar fantastische ontwerpers naar Doetinchem weten te halen”, aldus Wissing.

Eén daarvan is de Hilversumse Climmy Schneider. Ze onderscheidt zich met waterplanten die vaak ook langs een sloot zijn terug te vinden. “Het unieke is de samenwerking tussen vijf verschillende tuinarchitecten”, zegt Schneider. “Piet heeft natuurlijk zijn eigen stijl met kleurrijke bloemen en Jacuqueline van der Kloet maakt gebruik van schaduwrijke bodembedekkers. Het is heel spannend hoe elk stijl samen gaat komen in dit park. Als het goed is wordt het één bloemenzee met verschillende sferen.” Deze week gaan ruim 35.000 planten de grond in. Daarbij krijgen de tuinarchitecten hulp van plantenexperts, studenten en vrijwilligers. “Het zijn allemaal mensen met groene vingers die willen leren van ons”, vertelt Nico Wissing.

Koken met planten
Het park is onderdeel van een groter plan om de Oude IJssel meer bij de binnenstad te betrekken. Daarbij is de Gaswal, de weg die langs de Oude IJssel loopt, de afgelopen maanden al verkeersluwer gemaakt om voetgangers en fietsers meer de ruimte te geven. Naast het park komen er goed begaanbare wandelpaden, een uitkijkpunt en een aanlegsteiger aan de Oude IJssel. In het park is ook plaats voor een paviljoen met restaurant dat geleid gaat worden door topkok Rick van den Broek. Hij gaat voor de gerechten gebruik maken van bloemen uit de tuinen in het park. Verder komt er een permanente expositie over Piet Oudolf en wisselexposities met aandacht voor andere ‘tuinkunstenaars’.

'Park is van toegevoegde waarde'
“Ik weet zeker dat het voor inwoners en bezoekers van Doetinchem van toegevoegde waarde is”, zegt wethouder Ingrid Lambregts. “Wat de cirkel rond maakt is dat we recent een prijs hebben gewonnen voor het meeste groen per inwoner. En ook met dit bijzondere park voegen we weer een stukje groen toe aan Doetinchem.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Oude IJssel|

Lees ook

Meerval floreert in de Oude IJssel: 'Dus pas op met je chihuahua'

Het gaat goed met de visstand in de Oude IJssel sinds ze door de passage bij Doesburg vanuit de IJss...

Doetinchemse kade verrijkt met historische havenkraan

Op de kade van de nieuwe woonwijk Iseldoks aan de oever van de Oude IJssel is een historische havenk...

Doetinchem 'nog' niet mee in Bronckhorster lobby voor nieuwe brug

Een nieuwe brug over de Oude IJssel, dat is volgens de meerderheid van de Bronckhorster gemeenteraad...

Achterhoekse Solarboat wil hoge ogen gooien in Vorstendom Monaco

Teamleden van de HAN Solarboat oefenen er deze week lustig op los op en naast de Oude IJssel in Doet...

Pontonbrug brengt fietsers en wandelaars over Oude IJssel

De brug over de Oude IJssel in Terborg is vanaf maandag drie weken afgesloten voor gemotoriseerd ver...

Afsluiten brug Terborg zorgt voor onvrede pleziervaart

De brug over de Oude IJssel in Terborg gaat vanaf maandag drie weken dicht voor gemotoriseerd verkee...