Ulft, Netherlands

 

Doetinchemse buurt bakt oliebollen voor goede doelen

Met het einde van het jaar in zicht staan veel mensen oliebollen en appelbeignets te bakken, zo ook in Doetinchem. Gijs, Ed en Martijn bakken daar voor hun hele buurt en halen daarmee geld op voor twee goede doelen.
Serena Speet | Remco Geurts | 30 december 2022 13:04 | Aangepast op 30 december 2022 13:04
"Vandaag bakken we voor KiKa en Het Vergeten Kind", vertelt Gijs Smeman. "KiKa is de rode draad, dat doen we al jaren en ieder jaar proberen we daar een ander goed doel bij de verzinnen. Meestal verzinnen de kinderen dat en dit jaar was dat Het Vergeten Kind." Waar het oliebollenbakken achttien jaar geleden klein begon met een paar friteuses, hebben de buren inmiddels groter geschut nodig. "We hebben een grotere bak, want de vraag werd steeds groter", legt Gijs uit. "Dat ligt natuurlijk aan de kwaliteit." Dit jaar zijn er zo'n 1500 oliebollen en 500 appelbeignets gebakken: "Ooit met twee pannetjes begonnen voor de buren en uitgegroeid tot een fantastische happening", vertelt Martijn Willemsen. "En vooral ook voor een goed doel, dus dat is natuurlijk hartstikke mooi."

De oliebollen die op de Zuivelweg gebakken worden hebben geen vaste prijs. "Wat iemand kan en wil missen voor KiKa en voor Het Vergeten Kind, het bedrag laten we vrij", aldus Martijn. "Het zijn fantastische oliebollen. Ze zijn niet te koop, maar mensen geven een vrije gift." Hoewel de mannen geen streefbedrag hebben, zijn ze blij om een stijgende lijn te zien in het bedrag dat ze kunnen doneren aan de goede doelen: "Elk jaar wordt het gekker en mooier en elk jaar krijgen we van beide instanties bedankbrieven", vertelt Martijn trots. "Die vinden het fijn dat we dit doen, want het is super hard nodig."

Liefde en passie
Willemsen heeft jaren ervaring met het bakken en weet precies hoe hij oliebollen van goede kwaliteit maakt. "Een goede oliebol, daar zit heel veel passie en heel veel liefde in", legt hij uit. "Goede voorbereiding, geheime ingredi├źnten en vooral dat eerste, veel liefde en passie, dat maakt je oliebol. Dus ik zou zeggen: proef hem lekker zelf."

Ook Beekse oliebollen voor KiKa
Ook in Beek worden oliebollen gebakken voor Kika. Aan de Pastoor van Angerenstraat kun je zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur oliebollen halen bij Helmut Nuij en zijn vader. Voor vier euro, allemaal voor het goede doel, krijg je vijf oliebollen. De familie heeft eerder ook het huis versierd met lichtjes en kerstversiering om geld op te halen. Mensen konden voor een klein bedrag een hartje in de boom hangen. Nuij hoopt ongeveer 1250 euro kunnen ophalen in totaal, inclusief het geld van de hartjes.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Vreugde bij bewoners na plaatsing landbouwsluis bij Dorpsstraat in Laag-Keppel

Tim Rondeel | Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 mrt 2023 16:38

Lees ook

Man raakt bekneld met been onder heftruck

Een man is maandagavond ernstig gewond geraakt toen hij vast kwam te zitten onder een heftruck. De m...

Dompelbad moet aanrukken voor rokende auto

Een geparkeerde, elektrische, auto nabij het station in Doetinchem is vrijdag tijdens het opladen ga...

Botsing met drie auto's in Doetinchem

Drie automobilisten zijn woensdagmiddag op elkaar gebotst in Doetinchem. Niemand raakte bij het onge...

Evi's inzamelingsactie voor KiKa gaat door het dak

Het gaat heel goed met de inzamelingsactie van de elfjarige Evi uit Doetinchem. Ze zamelt kroonkurke...

Stonede Arnhemse na achtervolging opgepakt in Halle

Een 28-jarige vrouw uit Arnhem die reed onder invloed van cannabis is dinsdagavond aangehouden in Ha...

Zware avondspits door aanrijding in Doetinchem

Twee automobilisten zijn vrijdag op elkaar gebotst op een kruising in Doetinchem nadat een van de be...