Ulft, Netherlands

 

Doetinchemmer veroordeeld voor bedreigen Rutte, De Jonge en Kaag

Een 21-jarige man uit Doetinchem heeft een werkstraf gekregen van vijftig uur voor het via Instagram bedreigen van meerdere landelijke politici in de coronaperiode. De officier van justitie wilde de man een maand achter de tralies hebben, maar daar ging de rechter niet in mee.
Davie Klein Gunnewiek | 8 februari 2023 09:21 | Aangepast op 8 februari 2023 09:21
De politie lichtte de man begin 2022 vroeg in de ochtend van zijn bed. Hij zou op Instagram onder een bericht van minister-president Mark Rutte een dreigende tekst hebben geuit en noemde daarin meerdere landelijke politici als Hugo de Jonge, Sigrid Kaag en Rob Jetten. “Jullie zijn allemaal de lul als dit voorbij is”, zo zou in het bericht op Instagram zijn te lezen. “De oorlog is officieel gestart, nu. Jullie gaan allemaal opgehangen worden op live tv en iedereen zal feesten op jullie dood”, schreef de man.

Op de telefoon van de verdachte vond de politie meerdere foto’s van onder andere Rutte, De Jonge, Kaag en Jetten. Ook werden hakenkruizen en foto’s van Adolf Hitler op de telefoon aangetroffen. De verdachte ontkende dinsdag in de rechtbank de bedreiging. “Misschien heeft iemand anders het gedaan, op het moment dat ik mijn telefoon onbeheerd heb achtergelaten”, aldus de Doetinchemmer. Volgens de man krijgt hij, op de woonzorglocatie waar hij verblijft, vaak vrienden over de vloer. “Het is gebruikelijk dat ik mijn telefoon uitleen. Er zat lange tijd ook geen vergrendeling op. Ik gebruik ook vaak de telefoons van mijn vrienden”, aldus de man.

Last van inval
Ook de advocaat van de Doetinchemmer sluit dit niet uit. “Er is te weinig onderzoek gedaan naar de specifieke details”, aldus zijn advocaat. De officier van justitie vindt dit vrij onaannemelijk. “Er zijn screenshots van politici, maar ook foto’s met hakenkruizen gevonden op de telefoon. Dat zegt iets over de denkwijze van deze verdachte en daarbij heeft hij ook het motief om dit te doen”, aldus de officier van justitie.

Veel last
De verdachte zei dinsdag in de rechtbank nog steeds veel last te hebben van de politie-inval. “Ik slaap naast het trappenhuis en schrik soms nog van geluiden”, aldus de verdachte. Bij de man is PTSS vastgesteld. Hij staat onder behandeling bij GGNet. “Ik heb zware paniekaanvallen gehad en hyperventileer.” De Doetinchemmer werkt niet. "Sociale dienst Laborijn heeft vastgesteld dat mij dit niet lukt", aldus de man. Wel gaat hij doordeweeks veel naar de sportschool, en in het weekend naar zijn vader in Apeldoorn. Verder probeert hij zijn rijbewijs te halen om hopelijk later pakketbezorger te kunnen worden.

Werkstraf van vijftig uur
De rechter heeft in haar uitspraak rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, maar de rechter rekent de man de bedreigingen wel zwaar aan. “Het zijn bedreigingen tegen mensen die hun werk aan het uitvoeren zijn”, aldus de rechter. De man komt eraf met een werkstraf van vijftig uur.

Foto: Pixabay

Lees meer over:

Doetinchem|Rechtbank|

Meest gelezen

Vreugde bij bewoners na plaatsing landbouwsluis bij Dorpsstraat in Laag-Keppel

Tim Rondeel | Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 mrt 2023 16:38

Lees ook

Autobrand overgeslagen op schuur in Doetinchem

Bij een autobrand in het buitengebied van Doetinchem is zondagavond het vuur overgeslagen naar een n...

Celstraf dreigt na wegsluizen van 1,9 miljoen euro

Een voormalige ambtenaar van de gemeente Doetinchem, die tussen augustus 2008 en april 2020 voor rui...

'Rondweg van Hummelo naar Wehl is geen optie'

Ondernemersverenigingen in Keppel en Wehl voelen zich overvallen door de plannen van provincie en ge...

Kazachse volleybalsters zijn thuis in de Achterhoek

De teams van Turkije, Colombia, Servië en Kazachstan hebben tijdens de eerste fase van het WK Volle...

Werkstraf voor man die geslachtsdeel uit busje hangt

Een man uit Rhenen is veroordeeld voor het laten zien van zijn geslachtsdeel, onder meer aan minderj...

Woningen in voormalig bankkantoor bij stad Doetinchem

Doetinchem steunt de ombouw van het voormalige ABN Amro-kantoor bij de binnenstad tot woningen. Een ...