Ulft, Netherlands

Doetinchemmer hoort één jaar jeugddetentie tegen zich eisen

Een twintigjarige Doetinchemmer hoorde vrijdag één jaar jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk, en drie jaar ontzegging van de rijbevoegdheid tegen zich eisen. Anderhalf jaar geleden ramde hij tijdens een vluchtpoging een politieauto met daarin twee agenten, die hem probeerden te stoppen.
Redactie REGIO8 | 25 november 2022 15:21 | Aangepast op 25 november 2022 15:21
"Wildwest taferelen", noemde de rechter volgens Omroep Gelderland de gebeurtenissen van 15 april. De Doetinchemmer werd die nacht vanaf de A12 tot de Duitse grens door de politie achtervolgd, nadat ze hem in een gestolen Audi zagen rijden. De bestuurder ging er zo snel vandoor dat de achtervolgende politieauto, die 180 kilometer per uur reed en zwaailichten voerde, de vluchtwagen niet bij kon houden.

De Doetinchemmer probeerde op allerlei manieren aan de politie te ontsnappen. Hij reed tweehonderd kilometer per uur over de provinciale weg, reed met hoge snelheid stukken over het fietspad en op de parkeerplaats bij vliegveld Terlet drukte hij een andere politieauto van de weg. "Ik vind dat je de kans dat je iemand zwaar lichamelijk letsel toebrengt op de koop toeneemt door zo gas te geven", zei de officier van justitie.

'Een goed pak slaag'
"Als iemand op zo'n manier op mij in zou rijden, zou ik de neiging hebben hem een goed pak slaag te geven. Maar wat doen de agenten, als ze die kerel te pakken hebben, die ze bijna doodgereden heeft? Ze verlenen eerste hulp en redden waarschijnlijk zijn leven. Door zijn been waar het bloed echt uitgutst te verbinden."

'Ik kan hier niks van herinneren'
De Doetinchemmer crashte met zijn auto, toen hij een eind verder twee bomen raakte. De klap was enorm. Het motorblok lag meters verwijderd van het autowrak. Waarom hij vluchtte of de Audi stal, kan hij niet vertellen: "Ik kan me hier niets meer herinneren", aldus de verdachte. "Het eerste, wat ik weer weet, is dat ik wakker werd in het ziekenhuis."

'Geen geluk gehad'
De verdachte moest na de crash enkele keren geopereerd worden in het ziekenhuis. Hij verplaatst zich sindsdien in een scootmobiel. "Hij moet volgende week weer worden geopereerd", aldus de advocaat van de verdachte. "Cliënt zit vol schroeven en metaal. Hij heeft twee keer in de week fysiotherapie." Volgens de advocaat vindt de verdachte dat hij geen geluk heeft gehad en had hij de crash liever niet overleefd.

Geen opzet
De advocaat zei dat bij haar cliënt geen opzet in het spel was om de agenten wat aan te doen: "Het zijn bovendien goede auto's waar de agenten inzaten." Er is bij de verdachte een vorm van autisme geconstateerd. Hij kan moeilijk inschatten wat de gevolgen van beslissingen hebben. Daar heeft hij sinds kort begeleiding in. Familie van de verdachte vinden de acties van 15 april niet bij hem passen.

Straf verdient
Op de vraag van de rechters of hij vindt dat vanwege zijn forse blijvende letsel dat hij heeft opgelopen wel straf verdient, antwoorde de verdachte: "Het gaat erom dat je van een straf iets leert. Als ik hier niets van geleerd heb, leer je het nooit meer."

Voorwaardelijke vorm
De advocaat van de Doetinchemmer vraagt als er een straf wordt opgelegd dit dan in geheel voorwaardelijke vorm te doen. Ook voor het innemen van het rijbewijs voor drie jaar van de verdachte: "Zonder rijbewijs is hij nergens en hoeft het voor hem niet meer", vertelde de advocaat. "Ontzegging van de rijbevoegdheid kan voor hem in voorwaardelijke vorm een enorme stok achter de deur zijn."

De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

Gewonde na kop-staartaanrijding bij verkeerslicht in Etten

Een automobilist is woensdagmiddag gewond geraakt bij een kop-staartaanrijding in Etten. Hij botste ...

Brandweer redt weggevlogen papegaai uit boom in Westendorp

De brandweer is dinsdagavond uitgerukt om een papegaai te vangen die was ontsnapt uit een huis in Va...

Honkballers willen aan de slag met nieuwe club in Doetinchem

Voetbal, hockey, tennis, atletiek, rugby. Allemaal sporten die beoefend kunnen worden bij een Doetin...

Veel rook bij uitslaande brand in vrijstaande woning in Ulft

In een vrijstaande woning in Ulft is maandagmiddag een uitslaande brand ontstaan. De bewoners wisten...

Nieuw kinderboekenfestival in het centrum van Doetinchem

Voor het eerst vindt er een heus Kinderboekenfestival plaats in het centrum van Doetinchem. Van het ...

Orion-volleyballers één winst verwijderd van kampioenschap

De volleyballers van Active Living Orion kunnen woensdag landskampioen worden. De Doetinchemmers won...