Ulft, Netherlands

 

Doetinchem wil asielzoekers aan het werk, maar heeft minister nodig

Bewoners van de crisisnoodopvang in Doetinchem worden door Laborijn dichter bij een betaalde baan gebracht. De gemeente roept de landelijke overheid op om de wet aan te passen zodat asielzoekers écht aan het werk kunnen. Zolang dat nog niet kan, worden de nieuwe Doetinchemmers meerdere keren per week voorbereid op werk.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 30 maart 2023 16:39 | Aangepast op 30 maart 2023 16:39
“Dat zijn spelletjes gericht op het leren van de Nederlandse taal”, vertelt algemeen directeur Jeroen Spruit van Laborijn over het programma dat wordt aangeboden bij de sociale dienst. “Maar we proberen ook vragen te stellen, wat voor een vak had je bijvoorbeeld in het land waar je hiervoor gewoond hebt? We proberen ze zo een oriëntatie op werk te geven.” De stap naar werk is een nadrukkelijke wens van de gemeenteraad, die daar recent een motie over heeft aangenomen. Een echte baan zit er nu echter nog niet in. Asielzoekers mogen het eerste halfjaar niet werken, en daarna maar 24 weken.

Nabeel Khan verblijft al zes maanden in de noodopvang in Doetinchem, maar mag nog niet werken. Hij zou graag een status krijgen waardoor het wel kan, maar wordt voor zijn gevoel van het kastje naar de muur gestuurd door instanties als Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de IND. Dat hij bij Laborijn en de Stadswerkplaats nu in ieder geval iéts kan doen, betekent al veel voor hem en de andere asielzoekers: “Het is heel belangrijk om de taal te leren voor ons als migranten. Daardoor kan je onderdeel worden van de maatschappij.”

Kromme situatie
Wethouder Huizinga snapt de frustratie van Khan vindt het beleid krom: “Als mensen in een procedure zitten te wachten en zich soms dagelijks vervelen, dan wil je juist dat die de handen uit de mouwen steken. Zeker als ze dat zelf ook heel graag willen. Dan is het een win-winsituatie als dat zou gebeuren.” Ook de Achterhoekse arbeidsmarkt snakt naar nieuwe krachten, vertelt Laborijn-directeur Spruit: “Werkgevers geven aan dat ze dolgraag een plek willen bieden.”

Kamerleden op bezoek
Eerder deze week waren Tweede Kamerleden Anne-Marijke Podt (D66) en Don Ceder (ChristenUnie) te gast bij Laborijn. Zij kregen uitleg en zagen hoe de deelnemers genoten van onder meer houtbewerken en het repareren van fietsen. Ze hopen in Den Haag de belemmeringen in de wet weg te halen. “Ze zoeken hier echt de grenzen op van wat er kan, dat lijkt me uitstekend”, zegt Podt, die net als Ceder enthousiast is over het initiatief. “Áls we dan de wet veranderen, ligt er hier al een hele infrastructuur. Dat zou fantastisch zijn.”

'Gewoon d'ran!'
De gemeente wil niet wachten tot de wet is aangepast en hoopt een pilot te kunnen draaien met betaald werk voor asielzoekers. Daarvoor heeft de wethouder wel groen licht nodig van minister Van Gennip van Sociale Zaken. “Dan gaan we dat inderdaad gewoon doen, d’ran zou je kunnen zeggen”, zegt Huizinga over de goedkeuring van het Rijk. “Met de resultaten van zo’n proef kunnen we kijken of het hopelijk landelijk beleid wordt.”

‘Ik ben multi-getalenteerd!’
Voor Khan, die al ruim een halfjaar een zieltogend bestaan heeft op de opvang, kan de goedkeuring niet snel genoeg komen: “Als je meer dan zes maanden niks te doen hebt, dan doet dat psychologisch gezien wel wat met je.” In zijn eigen land, de provincie Beloetsjistan in Pakistan, was Khan eigenaar van een bedrijf in kabeltelevisie. "Die business is hier in Nederland totaal anders, maar ik kan en wil alles doen. Ik ben multi-getalenteerd!"

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Droste stopt na bijna twintig jaar als directeur van het Amphion

Charles Droste stopt per 1 september als directeur van Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem, nadat d...

Nieuwe opzet geeft Stadsfeest van Doetinchem toekomst

De toekomst van het Stadsfeest in Doetinchem is veiliggesteld door het optuigen van een nieuwe organ...

Opvang vluchtelingen in Hotel De Lantscroon

In Hotel De Lantscroon in ’s-Heerenberg worden vanaf 4 april tot negentig vluchtelingen uit Oekra...

De Rank klaar voor opvang vluchtelingen

Ongeveer vijftig Oekraïense vluchtelingen nemen donderdag hun intrek in De Rank in Groenlo waar lan...

Esporter uit Doetinchem naar internationaal topteam

Esporter Dion Derksen uit Doetinchem speelt voortaan de game Counter Strike voor een van de grootste...

Tweehonderd asielzoekers op weg naar Doetinchem

Ruim tweehonderd asielzoekers worden vanaf zondag tijdelijk opgevangen in de crisisnoodopvang nabij ...