Ulft, Netherlands

Doetinchem wil asielzoekers aan het werk, maar heeft minister nodig

Bewoners van de crisisnoodopvang in Doetinchem worden door Laborijn dichter bij een betaalde baan gebracht. De gemeente roept de landelijke overheid op om de wet aan te passen zodat asielzoekers écht aan het werk kunnen. Zolang dat nog niet kan, worden de nieuwe Doetinchemmers meerdere keren per week voorbereid op werk.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 30 maart 2023 16:39 | Aangepast op 30 maart 2023 16:39
“Dat zijn spelletjes gericht op het leren van de Nederlandse taal”, vertelt algemeen directeur Jeroen Spruit van Laborijn over het programma dat wordt aangeboden bij de sociale dienst. “Maar we proberen ook vragen te stellen, wat voor een vak had je bijvoorbeeld in het land waar je hiervoor gewoond hebt? We proberen ze zo een oriëntatie op werk te geven.” De stap naar werk is een nadrukkelijke wens van de gemeenteraad, die daar recent een motie over heeft aangenomen. Een echte baan zit er nu echter nog niet in. Asielzoekers mogen het eerste halfjaar niet werken, en daarna maar 24 weken.

Nabeel Khan verblijft al zes maanden in de noodopvang in Doetinchem, maar mag nog niet werken. Hij zou graag een status krijgen waardoor het wel kan, maar wordt voor zijn gevoel van het kastje naar de muur gestuurd door instanties als Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de IND. Dat hij bij Laborijn en de Stadswerkplaats nu in ieder geval iéts kan doen, betekent al veel voor hem en de andere asielzoekers: “Het is heel belangrijk om de taal te leren voor ons als migranten. Daardoor kan je onderdeel worden van de maatschappij.”

Kromme situatie
Wethouder Huizinga snapt de frustratie van Khan vindt het beleid krom: “Als mensen in een procedure zitten te wachten en zich soms dagelijks vervelen, dan wil je juist dat die de handen uit de mouwen steken. Zeker als ze dat zelf ook heel graag willen. Dan is het een win-winsituatie als dat zou gebeuren.” Ook de Achterhoekse arbeidsmarkt snakt naar nieuwe krachten, vertelt Laborijn-directeur Spruit: “Werkgevers geven aan dat ze dolgraag een plek willen bieden.”

Kamerleden op bezoek
Eerder deze week waren Tweede Kamerleden Anne-Marijke Podt (D66) en Don Ceder (ChristenUnie) te gast bij Laborijn. Zij kregen uitleg en zagen hoe de deelnemers genoten van onder meer houtbewerken en het repareren van fietsen. Ze hopen in Den Haag de belemmeringen in de wet weg te halen. “Ze zoeken hier echt de grenzen op van wat er kan, dat lijkt me uitstekend”, zegt Podt, die net als Ceder enthousiast is over het initiatief. “Áls we dan de wet veranderen, ligt er hier al een hele infrastructuur. Dat zou fantastisch zijn.”

'Gewoon d'ran!'
De gemeente wil niet wachten tot de wet is aangepast en hoopt een pilot te kunnen draaien met betaald werk voor asielzoekers. Daarvoor heeft de wethouder wel groen licht nodig van minister Van Gennip van Sociale Zaken. “Dan gaan we dat inderdaad gewoon doen, d’ran zou je kunnen zeggen”, zegt Huizinga over de goedkeuring van het Rijk. “Met de resultaten van zo’n proef kunnen we kijken of het hopelijk landelijk beleid wordt.”

‘Ik ben multi-getalenteerd!’
Voor Khan, die al ruim een halfjaar een zieltogend bestaan heeft op de opvang, kan de goedkeuring niet snel genoeg komen: “Als je meer dan zes maanden niks te doen hebt, dan doet dat psychologisch gezien wel wat met je.” In zijn eigen land, de provincie Beloetsjistan in Pakistan, was Khan eigenaar van een bedrijf in kabeltelevisie. "Die business is hier in Nederland totaal anders, maar ik kan en wil alles doen. Ik ben multi-getalenteerd!"

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Önal terug in basis De Graafschap na blessure, Hillen start op de bank

Met Basar Önal op de linkervleugel en verdediger Rio Hillen op de bank gaat De Graafschap vrijdagavo...

Het Balrijk neemt afscheid, Bart Meijer nieuwe dj bij REGIO8

Dj Bart Meijer is de opvolger van Balthazar van Puffelen in de middagprogrammering van radiozender R...

Hongerig Orion kan eerste hoofdprijs in vijf jaar tijd bijna ruiken

Na vijf jaar is het hoog tijd voor de volleyballers van Active Living Orion om weer een hoofdprijs t...

DZC Vrouwen verslaat Mannen bij Doetinchemse Sportverkiezing

In een tot de nok toe gevuld Schouwburg Amphion zijn maandagavond de prijzen uitgedeeld voor de Doet...

De Graafschap verslaat beloften van Schalke 04 op lege Vijverberg

De Graafschap heeft vrijdagmiddag een besloten oefenduel met het tweede team van Schalke 04 gewonnen...

Stichting Doetinchem Herdenkt zoekt foto's oorlogsslachtoffers

Stichting Doetinchem Herdenkt hoopt in 2025, tachtig jaar na dato, de slachtoffers die vielen bij de...