Ulft, Netherlands

Doetinchem vindt plek in Schöneveld voor gloednieuwe Basisschool Hogenkamp

Foto: REGIO8
Na jaren behelpen in een oud pand, is door de Gemeente Doetinchem een locatie gevonden voor een gloednieuwe Basisschool Hogenkamp. Het losloopterrein voor honden aan de rand van de wijk Schöneveld is in beeld voor een nieuw Integraal Kind Centrum met maximaal 475 leerlingen, die nu nog op twee verschillende plekken les krijgen.
Jasper Hazelaar | 16 april 2024 14:10 | Aangepast op 16 april 2024 14:10
“Wij zijn heel erg blij dat we eindelijk perspectief hebben en de volgende stap kunnen zetten”, zegt een verheugde directeur Joost van Campen van Basisschool Hogenkamp. “Voor alle leerlingen, de ouders en de leerkrachten is dit heel goed nieuws.” Basisschool Hogenkamp is al jaren een hoofdpijndossier voor de gemeente. De school groeide zo hard, dat uitbreiding op de huidige plek aan de Lohmanlaan niet mogelijk is. De bovenbouw wijkt daarom al vijf jaar uit naar een verouderd pand aan de Houtsmastraat. Leerlingen kwamen in 2019 zelfs in actie met een protestmars om de gemeente tot actie over te laten gaan.

De nieuwbouwlocatie aan de Spoorstraat, op een hondenlosloopveld aan de rand van Schöneveld, moet oplossing bieden. Het gaat om grond die al in eigendom is van de gemeente en die voldoet aan de belangrijkste eis van de school: het ligt ín de wijk Schöneveld. “Dit is echt ons voedingsgebied, hier komen we vandaan”, verklaart schooldirecteur Van Campen. “Dat betekent ook dat we hier willen blijven. Daarom is deze locatie eigenlijk perfect. Op deze manier kunnen we al onze leerlingen goed bedienen.”
Losloopterrein aan Spoorstraat Foto: REGIO8
Waar moeten de honden naartoe?
Voor hondenbezitters kan het wel een harde boodschap zijn dat hun uitlaatveldje verdwijnt. Er wordt gezocht naar een nieuwe plek, binnen of buiten Schöneveld. “Het zou breder kunnen, maar op dit moment maken ook heel veel hondenbezitters in de buurt gebruik van het hondenlosloopveld”, geeft wethouder Jorik Huizinga aan. “Voor ons is dat een belangrijke groep om mee in gesprek te blijven en om te kijken naar perspectief voor hen.”

Vervuiling door Esbro?
Doetinchem heeft al 8,5 miljoen euro opzij gelegd voor de nieuwbouw, maar er is nog geen exact kostenplaatje. Zo moeten de verkeersstromen goed worden ingericht en volgt er een bodemonderzoek naar eventuele vervuiling, onder meer door kippenslachterij Esbro. Daarna komt de bal te liggen bij de Doetinchemse gemeenteraad, die een klap kan geven op de plannen.

‘Slag om de arm’
Dat er vijf jaar na het protest bij het gemeentehuis een beoogde locatie is, stemt Van Campen al tevreden. “Een slag om de arm moet je altijd houden, maar we zijn positief gestemd”, geeft de schooldirecteur aan. “We gaan ervanuit dat we samen met de buurt en alle betrokkenen tot een positief resultaat kunnen komen.”

Wanneer?
Speculeren over een oplevering wil de gemeente nog niet. “Het liefst zouden ze morgen al een plek moeten krijgen, maar we kunnen niet precies zeggen wanneer de schop de grond ingaat”, zegt wethouder Huizinga. “We hopen dat dat binnen een aantal jaren gebeurt.” Of 2027 realistisch is? “Dat zou een mooi perspectief zijn”, besluit Huizinga.

Voor omwonenden wordt op dinsdag 21 mei een inloopbijeenkomst gehouden. Tussen 17.00 uur en 20.00 uur zijn mensen welkom in de huidige locatie van de Hogenkamp aan de Lohmanlaan.

Lees meer over:

Doetinchem|Onderwijs|

Lees ook

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushou...

Doetinchem controleert bij autobedrijven tegen ondermijning, enkele overtredingen

De gemeente Doetinchem heeft woensdag in het kader van de Week tegen Ondermijning in samenwerking me...

Na grote brand is Arriva met nieuw pand klaar voor de toekomst in Doetinchem

Bijna drie jaar geleden verwoestte een grote brand het pand, de werkplaats en een gloednieuwe waters...

Provincie neemt N315 tussen Doetinchem en Ruurlo onder handen

De Provincie Gelderland wil in het voorjaar van 2026 de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo aanpakken. ...

Doelman Kremers keert van Ajax terug bij jeugdliefde De Graafschap

Sten Kremers keert deze zomer terug bij De Graafschap. De twintigjarige keeper uit Lichtenvoorde tek...

Taakstraf en voorwaardelijke rijontzegging na dodelijk ongeval bij Gaanderen

De 27-jarige man uit Gaanderen die in augustus 2023 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de kruising...