Ulft, Netherlands

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

Foto: REGIO8
De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zijn er met de Spreidingswet concrete aantallen neergelegd als opdracht voor gemeenten, een nieuw asielzoekerscentrum in het westen van de regio kan volgens Doetinchem een oplossing bieden.
Jasper Hazelaar | 19 april 2024 10:14 | Aangepast op 19 april 2024 10:14
“De enige gemeente die hier nu groen scoort, is Winterswijk”, gaf wethouder Ingrid Lambregts van Doetinchem donderdagavond aan tijdens een raadsvergadering. Met een nieuw asielzoekerscentrum in het westen van de regio kunnen gemeentes een stap zetten om wel te voldoen aan de taakstelling die vanuit het Rijk via de Spreidingswet is neergelegd. In Doetinchem moeten 307 opvangplekken worden gerealiseerd, waarvan 26 zogenaamde AMV’ers. Dit zijn minderjarigen die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen. Lambregts wil met buurgemeenten Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Montferland onderzoek doen naar een eventueel nieuw asielzoekerscentrum.

Naast deze mogelijke locatie, hoopt Doetinchem nog altijd een gezamenlijke woongemeenschap van asielzoekers en woningzoekenden te realiseren aan de Hamburgerbroeklaan. Deze locatie staat voor 150 van de gevraagde 307 opvangplekken voor asielzoekers. De gemeente wil aan dit plan veertig ‘commerciële woningen’ extra toevoegen om de kosten te drukken. De gemeenteraad moet hier overigens nog groen licht voor geven, het haalbaarheidsonderzoek hiernaar moet in de zomer klaar zijn.

Ook nieuwe tijdelijke opvangplek
Op korte termijn hoopt Doetinchem ook een volledig nieuwe opvanglocatie te openen voor honderd asielzoekers. “Er is zeer recent een mondeling akkoord gekomen tussen Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en een pandeigenaar in Doetinchem, voor een huurtermijn van drie jaar”, meldt wethouder Lambregts. “Dat wordt nu uitgewerkt.” Dit gaat om een tijdelijke opvangplek, de locatie is nog niet bekend. Het eventuele nieuwe asielzoekerscentrum en de woongemeenschap moeten structurele plekken worden.

Bengevoord als voorzitter
De acht Achterhoekse gemeenten overleggen gezamenlijk over de opvang van asielzoekers, onder voorzitterschap van de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord. Dit is op dit moment de enige gemeente in de regio die al een asielzoekerscentrum heeft, en dat daarmee dus voldoet aan de eisen vanuit de Spreidingswet. Ook andere Achterhoekse gemeenten zijn al naarstig op zoek naar nieuwe opvanglocaties. Zo zijn er in Bronckhorst plannen om naast het gemeentehuis in Hengelo een opvangplek voor jonge vluchtelingen te realiseren.

Meest gelezen

Meer dan tachtig Achterhoekers krijgen lintje, feest bij Huis Bergh

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | Bart Sollman | 26 apr 2024 17:30

Een persoon zwaargewond bij aanrijding in Halle

Redactie REGIO8 | 26 apr 2024 12:17

Lees ook

Fietser gewond na aanrijding met scooter in Vorden

Een fietser is woensdagmiddag gewond geraakt na een aanrijding met een scooterrijder in Vorden. De m...

Afgeleide automobilist raakt boom bij eenzijdig ongeval in Doetinchem

Bij een eenzijdig ongeval in Doetinchem zijn dinsdagavond geen gewonden gevallen. Wel raakten het vo...

Isabelle Bisseling nieuwe directeur Stadsmuseum Doetinchem

Het Stadsmuseum Doetinchem heeft de opvolger van de vertrokken directeur Esther Ruesen binnen. Vanaf...

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...

Een persoon zwaargewond bij aanrijding in Halle

Twee automobilisten zijn vrijdagochtend hard op elkaar gebotst in het buitengebied van Halle. Een pe...