Ulft, Netherlands

Nieuwe woongemeenschap voor woningzoekenden en asielzoekers in Doetinchem

De gemeente Doetinchem wil samen met woningcorporatie Sité en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een woongemeenschap creëren aan de Hamburgerbroeklaan, tegenover het huidige politiebureau. In de woongemeenschap moeten 150 mensen die een woning zoeken en 150 asielzoekers samen gaan leven.
Davie Klein Gunnewiek | 30 mei 2023 13:17 | Aangepast op 30 mei 2023 13:17
Op dit moment is er een groot tekort aan woningen voor woningzoekenden, maar ook aan opvangplekken voor asielzoekers. Het nieuwe woonproject moet er volgens de gemeente voor zorgen dat woningzoekenden sneller geholpen worden en biedt het een mogelijkheid om structureel asielzoekers op te vangen. Hoe het project er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. “We willen een uniek concept voor Nederland neerzetten”, zegt wethouder Ingrid Lambregts. “In deze woongemeenschap wonen mensen niet alleen bij elkaar maar ook met elkaar. Vluchtelingen die hier uiteindelijk in Nederland mogen blijven wonen, kunnen dan sneller en beter integreren in de Achterhoekse gemeenschap. Juist deze plek, dichtbij allerlei voorzieningen, leent zich hier goed voor.”

Het woonproject is onderdeel van de ruim vierhonderd nieuwe woningen die woningcorporatie Sité tot 2030 bouwt om de druk op de woningmarkt te verlichten en woningzoekenden een kans te geven op een passend huis. “Onze droom is een woongemeenschap te creëren waar mensen fijn kunnen wonen, werken en leven”, zegt directeur-bestuurder Els Birkenhäger van Sité. Ook Joeri Kapteijns, bestuurslid bij het COA, is blij met dit initiatief: “Het COA wil graag duurzame en structurele plekken voor asielzoekers creëren. Dit levert ook mooie kansen op voor asielzoekers om in de regio al te starten met hun integratie in de Nederlandse samenleving.”

Vroeg bekend
De gemeente Doetinchem zegt er bewust voor te kiezen om de plannen in een vroeg stadium bekend te maken. Op de website is een speciale pagina geplaatst met antwoorden op diverse vragen. “Tot aan het einde van dit jaar gaan we het plan concreter invullen”, meldt de gemeente daar. “Zodra het plan concreter is, betrekken we ook andere organisaties, bedrijven, omwonenden en inwoners erbij.” Ook de gemeenteraad bespreekt het plan nog. De nieuwe woongemeenschap zou niet ten koste gaan van woningen voor eigen inwoners.

Crisisnoodopvang
Doetinchem vangt op dit moment al ruim tweehonderd vluchtelingen op in een crisisnoodopvang bij het centraal station. Hoewel dit bedoeld was als tijdelijke locatie, is de sluitingstermijn al tweemaal opgeschoven. Voor nu staat in de planning dat de noodopvang eind september definitief de deuren sluit. Dan is de locatie ruim een jaar in dienst geweest, nadat het in augustus 2022 in Doetinchem kwam.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Het Wapen van Ulft is omgetoverd tot Britse pub

Bart Sollman | 17 jun 2024 13:59

Lees ook

Persoon gewond na bedrijfsongeval in Doetinchem

Een persoon is maandagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Doetinchem. De hulpdiensten r...

Gevonden bommen worden tot ontploffing gebracht in Wehl

De twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog die gevonden werden op het voormalige Nemaho-terrein in Do...

Oude IJsselstreek wil grond in Ulft laten volbouwen met woningen

Het deels braakliggende terrein nabij de supermarkten in het centrum van Ulft moet worden volgebouwd...

Verdediger Van Riel tekent voor twee jaar bij FC Utrecht

Jesper van Riel maakt de overstap van De Graafschap naar FC Utrecht. De negentienjarige verdediger m...

Doelman Bakker tekent in Den Bosch na vertrek bij De Graafschap

De Graafschap-doelman Mees Bakker stapt deze zomer over naar competitiegenoot FC Den Bosch. Het cont...

EOD komt met plan voor onontplofte explosieven in Doetinchem

De bom uit de Tweede Wereldoorlog die vorige week vrijdag op het Nemaho-terrein in Doetinchem is gev...