Ulft, Netherlands

Doetinchem neemt maatregelen op 'gevaarlijke rotonde'

Met betere verlichting en extra verkeersborden hoopt Doetinchem de rotonde waar een veertienjarige scholier uit Wehl omkwam veiliger te maken. De gemeente voert het werk uit zodra de bouw van woningen start bij de rotonde op de Energieweg.
Davie Klein Gunnewiek | 9 november 2023 15:53 | Aangepast op 9 november 2023 15:53
Een maand geleden werd de veertienjarige scholiere van het Metzo College aangereden op de rotonde tussen de Energieweg en het Zaagmolenpad. Op de plek van het ongeval werden meerdere bloemen en knuffels neergelegd. Ook werden er kaarsen aangestoken. Het onderzoek naar de toedracht van het ongeval loopt, maar raadsleden roepen nu al om actie. "We begrijpen de roep om actie", laat de gemeente Doetinchem in een reactie weten op vragen van de PvdA-fractievoorzitter Maarten op de Weegh. "Toch is het belangrijk om eerst te weten wat zich precies heeft afgespeeld. Hiervoor wachten we het politieonderzoek af", aldus de gemeente.

Wel lagen er al meerdere maatregelen klaar, die op korte termijn worden uitgevoerd als de bouw van woningen voor het project Keppeloord start. Dan gaat het om het plaatsen van extra verlichting en borden om weggebruikers te wijzen op de verkeersstromen, ook omdat er dan nóg meer verkeer gebruik maakt van de rotonde. Door de bebording worden automobilisten ook gewezen op de fietsers, die voorrang hebben op de rotonde.

Relatie met proef landbouwsluis?
Na het tragische ongeval laaide de discussie over gevaarlijke rotondes in de stad weer op. Door de afsluiting van de Dorpsstraat bij Laag Keppel, met behulp van een landbouwsluis op de weg richting Wehl, maakt meer verkeer gebruik van de Energieweg dan voorheen. "Wij willen andere ontwikkelingen op dit moment niet relateren aan het ongeluk op deze rotonde", laat de gemeente weten.

Doetinchem zegt nog te wachten op cijfers van de proef met de sluis en het aantal motorvoertuigen dat nu gebruikmaakt van de Energieweg. "Op de Energieweg rijden gemiddeld 11.000 motorvoertuigen per etmaal”, schrijft de gemeente, over de situatie voor de landbouwsluis werd geplaatst. “Voordat de proef van start ging was de inschatting van de provincie dat er 2500 extra motorvoertuigen op de Energieweg zouden rijden."

Rotonde Mercuriusstraat
De Fietsersbond voert in Doetinchem al jaren actie voor meer veiligheid op rotondes. Mede daardoor zijn aanpassingen gedaan. Zo is een andere rotonde aan de Energieweg, bij het bedrijventerrein aan de kruising met de Mercuriusweg, deels afgesloten na een eerder ongeval.

"Een onderzoek naar hoe deze rotonde veiliger kan worden gemaakt is inmiddels afgerond”, schrijft de gemeente over de rotonde met de Mercuriusstraat. "We hopen daar binnenkort een besluit op te nemen." Wanneer deze rotonde echt wordt aangepakt is volgens Doetinchem nog niet bekend: "Dat is afhankelijk van de gekozen definitieve oplossing."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...