Ulft, Netherlands

Doemscenario streektaal voorbij, steeds meer interesse in dialect

De streektaal in de Achterhoek lijkt zich langzaam aan een stille dood te onttrekken. Ondanks dat het Nedersaksisch in 2009 door de Unesco werd bestempeld als minderheidstaal, lijkt het er nu op dat de jongere generaties steeds meer kennis maken het dialect, bijvoorbeeld op basisscholen.
Viggo Zweverink | 18 juni 2023 11:50 | Aangepast op 18 juni 2023 11:50
"Waar er een aantal jaren geleden gesproken werd over een doemscenario in de streektaal, zien wij nu dat er steeds meer belangstelling is", aldus streektaalfunctionaris Marije Stomps van het Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers (ECAL). Zo hebben ruim 3.500 kinderen uit groep vijf en zes dit jaar al les gehad uit het lespakket 'Wiesneus' en vroegen meer dan tachtig scholen het lespakket 'Van Old naor Jong: Achterhooks' aan. Voordat het lespakket werd gelanceerd, in 2020, was er volgens Stomps nauwelijks aandacht voor streektaal op Achterhoekse basisscholen.

Het belang van streektaal wordt ook in Den Haag gezien. Het Aaltense Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) diende recent een motie in, die tevens werd aangenomen, waarin scholen worden opgeroepen om meer aandacht te besteden aan streektalen. "Het leren van en over een streektaal heeft een positief effect op de taalvaardigheid van kinderen", vindt Westerveld, die ook enthousiast is over de stappen die in haar geboortestreek worden gezet. "Kinderen wegwijs maken met verschillende woorden is een hele mooie en leuke manier om de taalvaardigheid te verbeteren."

Taalvaardigheid
Het leren van streektalen zou kinderen ook helpen bij het leren van andere talen. "Als je jong andere talen leert, helpt dat later alleen maar met je taalvaardigheid", meent Stomps. "Er zitten nuances en humor in de streektaal die je niet het Nederlands hebt." Het geven van les in streektalen blijft echter een initiatief van scholen zelf, ook na het aannemen van de motie door de Tweede Kamer. "We verplichten scholen en leraren tot niets: zij besluiten zelf of ze dit willen", geeft Westerveld aan. "Het draagt bij aan een betere taalvaardigheid. Dat is dringend nodig, want het gaat niet goed met de basisvaardigheden van kinderen."

Bewustwording
Ondanks dat Stomps er niet vanuit gaat dat iedereen in de Achterhoek weer plat zal gaan praten, hoopt zij in ieder geval dat jonge mensen zich bewust worden van de streektaal. Ook Westerveld deelt deze mening: "Ik hoop dat de motie in ieder geval zorgt dat ook het Achterhoekse lespakket meer aandacht krijgt en het wellicht meer scholen motiveert om er gebruik van te maken."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

dialect|Achterhoek|

Meest gelezen

Hond overlijdt na ongeluk bij een lift in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 10 okt 2024 15:01

Lees ook

Heinoos, Welling en Kerkhof strijden voor de Gelderse Kleiroze

Achterhoekse dialectmuzikanten strijden 10 november voor de felbegeerde prijs van de Gelderse Kleiro...

Cursus Achterhoek(s) krijgt nieuwe editie: 'Mensen gaan zich verbinden'

De cursus Achterhoek(s) van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) is zo'n succes dat er ee...

Ligt Ulft in de Liemers? Gijs Wilbrink onderzoekt het in nieuw boek

Nadat zijn succesvolle debuutroman 'De Beesten' in 2022 verscheen, is deze maand het tweede boek van...

Gezamenlijke aanpak ondermijning werpt vruchten af

De Achterhoekse gemeenten hebben afgelopen week samen met de andere gemeenten uit Noord- en Oost-Gel...

Achterhoek hoopt op minister voor de regio in nieuw kabinet

Als het aan de Achterhoek ligt komt er in het nieuwe kabinet een minister van Regionale Zaken. Deze ...

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Trots, dat voelt Koning Willem-Alexander als hij het heeft over het kleine dorp Mariënvelde. Inwoner...