Ulft, Netherlands

Didammer zaait tuinen in voor biodiversiteit

Paul Tenniglo uit Didam wil de biodiversiteit een duwtje in de rug geven door in Montferland de tuinen in april en mei in te zaaien met een insectenvriendelijk zaadmengsel. Hij hoopt daarmee de insecten een handje te helpen.
Charlotte van de Kant | 20 mei 2022 15:25 | Aangepast op 20 mei 2022 15:25
"Daar gaat het harstikke slecht mee", geeft Paul Tenniglo aan. "In het algemeen hebben mensen de afgelopen tijd landschappen, weilanden en akkers met nogal veel gif bestrooid, waardoor de biodiversiteit behoorlijk onder druk is komen te staan." Tenniglo geeft aan dat je vroeger veel meer weilanden vol met bloemen en insecten zag: "Dat is steeds minder geworden, ook door de opwarming van de aarde. Ik probeer dat op een hele kleine onschuldige manier te stimuleren." De initiatiefnemer begon vier jaar geleden met het inzaaien en ziet nu een stijgende lijn in het aantal aanmeldingen. Hij hoopt dat ook de komende jaren weer veel mensen meedoen. "Ik ben begonnen op een hele simpele manier bij kennissen en vrienden van ons", vertelt Tenniglo. "Dat waren er drie in het eerste jaar, tweede jaar had ik er een stuk of vijf, vorig jaar had ik er twaalf en dit jaar zit ik al op achttien."

Het aantal mensen is niet alles bepalend, het gaat volgens Tenniglo om de aantal vierkante meters die ingezaaid worden. "Dit jaar zit ik op twaalfduizend vierkante meter, dat is te vergelijken met twee voetbalvelden", vertelt de Didammer. In het zaadmengsel zitten zoveel verschillende soorten bloemen, dat het tot november insecten aantrekt. "Het is niet zo dat er bijvoorbeeld alleen koolzaad staat, met drie weken is dat uitgebloeid, dan zou het voor de insecten niet meer interessant zijn om daar naartoe te gaan. Dit mengsel heeft een grote variatie en dat betekent dat het hele jaar door interessant is voor de insecten, en dus ook voor vogels, dan is die biodiversiteit weer een beetje terug."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

biodiversiteit|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Duizenden gratis bijenbosjes in Hengelo voor Achterhoekse grondeigenaren

Bijen in de Achterhoek krijgen het steeds moeilijker om genoeg voedsel te vinden in de natuur. Doord...

Doetinchem heeft primeur met eerste 'slimme' containertuintje

Zwerfvuil rond ondergrondse containers is een doorn in het oog van veel mensen. Een containertuintje...

Grondeigenaren krijgen boom van Bronckhorst

Grondeigenaren die in het buitengebied van Bronckhorst wonen, kunnen nu een gratis boom krijgen. Het...

Familie wil woningen 'te gast' in natuur in Lengel

De familie Meijer wil op hun grond in Lengel huizen bouwen die 'te gast' zijn in de natuur. Ze zijn ...