Ulft, Netherlands

Defensie kijkt naar Hummelo en Toldijk voor munitiedepot, 104 woningen in gevarenzone

Foto: REGIO8 (archief)
Het ministerie van Defensie is in hun zoektocht naar een geschikte locatie voor een nieuw munitiedepot uitgekomen in de Achterhoek. Een stuk grond tussen Hummelo en Toldijk aan de Muizengatweg is een van de acht opties die worden onderzocht. Mocht het doorgaan, dan moeten mogelijk zo’n 104 woningen gesloopt worden.
Viggo Zweverink | 18 juni 2024 16:40 | Aangepast op 18 juni 2024 16:40
"Defensie zal wel nastreven om zo mogelijk maatregelen te nemen waardoor het aantal woningen dat dan moet verdwijnen, zo klein mogelijk is", aldus woordvoerder van Defensie Peter Honings. Volgens de woordvoerder zal de omgeving in het geval dat het depot er komt, behalve de sloop van de woningen, vrij weinig merken van het depot. "Als de opslag is gerealiseerd komen er af en toe vrachtwagens met munitie voorbij", aldus Honings.

Voordat het zo ver is zal Defensie ook naar andere beoogde locaties in het land kijken. Zo zijn Biddinghuizen, Dronten, Zevenaar, Zoelen, Dalfsen en Weerselo ook aangewezen als mogelijke locaties voor het munitiedepot. Hummelo heeft ten opzichte van de andere locaties veruit de meeste woningen in een straal van 700 meter, waarin mogelijk de woningen gesloopt moeten worden. Dit zijn er namelijk 104, terwijl dit er in Biddinghuizen maar vijf zijn.

Explosieaandachtsgebieden
Op een kaart van Defensie zijn zogeheten explosieaandachtsgebieden, rondom de beoogde locaties, ingetekend voor het geval dat er een explosie in het depot plaatsvindt. In een straal van 400 meter rondom het depot mogen daarom geen kwetsbare gebouwen en locaties, zoals woningen, autowegen, snelwegen, spoorwegen en parkeerterreinen voor meer dan tien auto's zijn. Voor een straal van 700 meter geldt ook dat er geen kwetsbare gebouwen zoals woningen mogen staan.

Bronckhorst blijft stil
Bronckhorst wil nog geen inhoudelijke reactie geven. Ook op vragen over de mogelijke komst van een depot binnen hun gemeentegrenzen blijven antwoorden uit. "Wij vinden het te vroeg om een standpunt in te nemen", laat een communicatiemedewerker dinsdag weten. "We volgen het proces en het wachten is nu op het nadere onderzoek dat moet worden afgerond." Daarmee doelt de gemeente op het onderzoek van Defensie naar de locatie.

'Niet in te schatten'
In een brief aan de gemeenteraad heeft waarnemend burgemeester Marja van der Tas laten weten dat er een definitieve keuze gemaakt moet worden door de regering voordat er een ruimtelijke besluitvorming opgestart gaat worden. 'Wij kunnen op dit moment niet inschatten hoe groot de kans is dat de regering kiest voor deze locatie', valt te lezen in de Actieve informatievoorziening vanuit het college van Bronckhorst.

Naar verwachting zal begin volgend jaar duidelijk worden waar het munitiedepot komt. "Het nieuwe kabinet moet het besluit nemen wat waar kan, onder andere grootschalige munitieopslag", aldus Honings.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

Defensie|Hummelo|Toldijk|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Lees ook

Onzekerheid bij inwoners over munitiedepot tussen Toldijk en Hummelo blijft

Meer dan vierhonderd inwoners van Toldijk en Hummelo hoopten maandagavond meer informatie te krijgen...

Eiffeltoren blikvanger bij tiende Vive la France in afgesloten Hummelo

Voor de tiende keer veranderde Hummelo tijdens Vive La France in een Frans provincieplaatsje, ditmaa...

Bestuurder botst bewust tegen bord op rotonde in Hummelo

Een automobilist heeft dinsdagavond een grote aanrijding weten te voorkomen in Hummelo door met zijn...

Bronckhorst wil dat TenneT alsnog gaat saneren bij Langerak

De gemeente Bronckhorst wil dat netbeheerder TenneT alsnog de vervuilde grond tussen Langerak en Hum...

De Feestfabriek stopt na tien edities met festival Mañana Mañana

De Feestfabriek stopt na de komende editie met het organiseren van festival Mañana Mañana. Belangrij...

Eenrichtingswegen en landbouwsluis bij Keppel, nieuwe proef duurt een jaar

Bronckhorst en de Provincie Gelderland willen bij wijze van proef de Hummelosweg en de Wehlsedijk in...