Ulft, Netherlands

CDA, PvdA én SPD jagen op Europese stemmen in Winterswijk

Foto: REGIO8
Nederlanders mogen donderdag naar de stembus voor het Europees Parlement, maar de verkiezingen leven nog niet echt in de Achterhoek. Om daar verandering in te brengen werd er zaterdag grensoverschrijdend campagne gevoerd in het centrum van Winterswijk door de PvdA, de Duitse SPD en het CDA.
Jasper Hazelaar | 3 juni 2024 13:54 | Aangepast op 3 juni 2024 13:54
“We gaan ouderwets rozen uitdelen”, zegt het Twentse PvdA-Kamerlid Jimme Nordkamp. “Ik heb er zin in. Zo kunnen we mensen die een voorkeur voor ons hebben naar de stembus praten. En natuurlijk kijken of we de zwevende kiezer nog kunnen overtuigen.” Ook de Montferlandse CDA-fractievoorzitter Merel Balduk voerde campagne in Winterswijk. Met een zevende plek op de Europese kieslijst lijkt een verhuizing naar Brussel ver weg voor de Loilse, maar hoop doet leven: “Als mensen op mij stemmen, wordt die kans steeds groter.”

Balduk is de enige Achterhoekse die in de top van een kieslijst staat. Geen van de grootste partijen, PvdA-GL, PVV of de VVD, heeft een Achterhoekse kandidaat op een verkiesbare plek. “Dat valt vies tegen”, vindt Balduk, die het aangrijpt om lokale stemmen te vinden. “Want het is heel belangrijk dat je je vertegenwoordigt voelt door iemand die je kan herkennen op plekken waar belangrijke keuzes worden gemaakt. Die weet hoe het er in de regio aan toe gaat.”

Rozen van SPD en PvdA
De PvdA ging samen met de Duitse zusterpartij SPD de boer op. Bondsdaglid Nadine Heselhaus deelde samen met Nordkamp de rozen uit: “Ik vind het heel belangrijk en een goed teken dat we samen de markt in Winterswijk opgaan om met mensen te spreken. We leggen samen uit waarom Europa belangrijk is, en waarom het idee van Europa in ieder geval verdedigd moet worden.”

Donderdag en zondag stemmen
Donderdag gaan de stembussen open in Nederland. Duitsers moeten nog iets langer wachten, daar is de verkiezing op zondag. Voor de kandidaten zijn er dus nog een paar dagen om campagne te voeren. De belangrijkste oproep van de drie campagnevoerders is duidelijk: ga stemmen. “Dit is het moment voor de aankomende jaren om te laten zien welke kant we op willen”, besluit Balduk.

Meest gelezen

Ziekenhuis Emmerik failliet verklaard

Ruben Dales | 19 jun 2024 16:43

Lees ook

Tentoonstelling 'GrenSZweg’ verbindt grensregio

Vanaf 6 juli is er een grensoverschrijdende expositie te zien in de Kult Westmünsterland in Vreden. ...

Duits en Achterhoekse grensbewoners protesteren bij Euregio

Duitse en Achterhoekse grensbewoners houden vrijdagmiddag een protest in de Duitse stad Bocholt tege...

PVV en BBB grote winnaars in de Achterhoek, opkomst hoger dan in 2019

Tijdens de Europese verkiezingen zijn de PVV en de BBB de grote winnaars geworden in de Achterhoek. ...

Jongen met groot mes aangehouden in Winterswijk

Een vijftienjarige inwoner van Winterswijk is zaterdagavond aangehouden voor het overtreden van de W...

Auto vliegt in brand na aanrijding met ree.

Een opmerkelijk ongeval op de Groenloseweg tussen Meddo en Winterswijk. Een bestuurder botste zaterd...

Slechtzienden kunnen voor het eerst zelfstandig stemmen in Lochem

Geen volmachten meer voor inwoners van Lochem met een visuele beperking. Voor de allereerste keer we...