Ulft, Netherlands

Burgemeester Montferland heeft te dealen met inwoners Nieuw-Dijk, niet met raadslid

ANALYSE | De politieke discussie rondom de opvang van Oekraïense vluchtelingen in voormalig horecapand Steak ‘m in Nieuw-Dijk spitst zich toe op de positie van raadslid John Teunissen van Eén Montferland. “U heeft in deze kwestie een integriteitsprobleem”, stelde burgemeester Harry de Vries tijdens de laatste raadsberaad.
Domien Esselink | 31 januari 2024 12:47 | Aangepast op 31 januari 2024 12:47
De Vries doelde op het feit dat de zoon van Teunissen mede-eigenaar is van NL Capital, de projectontwikkelaar die Steak ’m kocht. De gemeente wilde in het pand aanvankelijk vijftig tot zestig Oekraïners opvangen, maar dat aantal staat onder druk. De lokale gemeenschap in Nieuw-Dijk stond tijdens een informatiebijeenkomst in Steak ’m op de achterste benen en de verwachting is dat die opstelling vanavond, tijdens de tweede informatieavond met de inwoners, niet zal zijn veranderd.

De Vries was die bewuste avond afwezig door ziekte en het zal niemand verbazen als de burgemeester vanavond de inwoners tegemoet komt door aan te kondigen minder vluchtelingen op te vangen in Steak ’m. Maar er komen hoe dan ook Oekraïners in Nieuw-Dijk, heeft hij reeds laten doorschemeren. Het maximale aantal Oekraïners is financieel het meest gunstig voor de gemeente. De vergoeding per opvangplek was 86 euro en is per 1 januari door het Rijk bijgesteld naar 61 euro per dag.

‘Contract is contract’
Dat geld heeft de gemeente hard nodig, want de maandelijkse huursom voor Steak ’m zou ‘meer dan 40.000 euro bedragen’. Althans, dat betoogde raadslid Rob Mos in een motie, die werd ingetrokken. Hij maakte de vergelijking met de maandelijkse huursom van 5.000 euro voor Steak ’m als horecapand. Mos wil, totdat de vluchtelingen daadwerkelijk naar Nieuw-Dijk komen, een huursom van 5.000 euro betalen. Maar De Vries stelde desgevraagd: “Contract is contract.”

Nu is het zo dat de burgemeester met de rug tegen de muur staat. Hij moet meer dan de huidige 207 ontheemde Oekraïners opnemen in Montferland. Hij deed een beroep op meer dan vijftig vastgoedondernemers uit Montferland, maar slechts vier gingen op de uitnodiging voor een gesprek in. Uiteindelijk zegde NL Capital toe alsnog een balletje op te gooien voor Steak ’m, het pand waarvoor eerder een in haar ogen te hoge prijs voor werd gevraagd.

De eigenaar, de familie Gesthuizen, wilde nu wél verkopen voor de prijs die de vastgoedondernemer acceptabel vond. Daarop vonden NL Capital en De Vries elkaar over de huursom voor Steak ’m, die landelijk als marktconform wordt gezien.

Motie
Bovendien zijn het dezelfde financiële voorwaarden als voor de opvang van Oekraïners in voormalig hotel Engelbarts in Zeddam. Mos heeft nu ‘mede namens D66, VVD, Daadkracht en Helder’ een ‘conceptmotie’ ingediend, die door de burgemeester is beantwoord en met de hele raad is gedeeld. Tot grote ergernis van Mos, die het voorstel met de indieners nog wilde uitwerken en er nu ‘noodgedwongen’ een definitieve motie van heeft gemaakt. Doel van de motie is ‘een oplossing voor het (verschrikkelijke) huurcontract mbt Steak ’m.’ Het is aan de raad wat er met de motie gebeurt.

Veel rumoer
De aandacht gaat vooralsnog uit naar de informatieavond in Nieuw-Dijk, waar de burgemeester vandaag mogelijk een heet avondje wacht. De participatie met de inwoners zou door de gemeente niet goed aangevlogen, zo zouden niet alle inwoners zijn geïnformeerd over de opvang van Oekraïners in Steak ’m. Ook zou door de gemeente zijn onderschat dat het sentiment rondom de opvang is veranderd ten opzichte van het begin van de oorlog. Daarop is veel rumoer ontstaan in het dorpje onder de rook van Didam en dat leidde tot een chaotische eerste bijeenkomst.

De Vries mag nu proberen de onrust in de kiem te smoren en zal dat mogelijk proberen door Nieuw-Dijk minder vluchtelingen voor te houden dan de aanvankelijk beoogde vijftig tot zestig. Dat zou misschien een uitweg kunnen bieden, maar dat betekent dan weer een lagere, maandelijkse vergoeding van het Rijk voor Montferland. En dat vijf jaar lang! Stel dat er vijftien tot twintig komen, dan moet er maandelijks geld bij en dan gaat het Montferland veel geld kosten. Dat zou een onwelkome erfenis zijn van een burgemeester die over zo’n anderhalf jaar afscheid neemt.

Politieke pijlen
Ondertussen richt De Vries de politieke pijlen op Teunissen, die zich gezien de ‘vader-zoonrelatie’ inzake NL Capital beter op de vlakte had kunnen houden. Maar hij kon zich niet inhouden toen iedereen er in de raadszaal het zwijgen toe deed. De Vries, mogelijk al gepikeerd omdat Teunissen ‘zijn’ CDA de rug toekeerde en met Eén Montferland verder ging, wees Teunissen op een ‘integriteitsprobleem’.

Maatschappelijke discussie
John Teunissen heeft echter geen zakelijk belang in NL Capital en staat in zijn recht als raadslid er iets van te vinden, of dat nu wel of niet handig is. Dat politieke tegenstanders vinden dat hij de schijn tegen heeft en dat gebruiken, is onlosmakelijk verbonden met de politieke arena. De burgemeester heeft de vinger er nog eens extra opgelegd en leidt daarmee de aandacht af van waar het daadwerkelijk om gaat: de opvang van (vijftig tot zestig) Oekraïners in Steak ’m. Daarvoor wacht de burgemeester een maatschappelijke discussie. De Vries heeft te dealen met de inwoners van Nieuw-Dijk en niet met het raadslid van Eén Montferland.

Foto: REGIO8

Lees ook

Nieuw-Dijk wil, alsnog, een warm welkom bieden aan Oekraïners

Vanaf volgende week vinden de eerste Oekraïense vluchtelingen een tijdelijk thuis in het voormalige ...

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...