Ulft, Netherlands

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Foto: REGIO8 (archief)
Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wil een volledig nieuwe accommodatie bouwen nabij het bestaande gebouw. Voor de verduurzaming van drie andere sporthallen wordt 1,5 miljoen euro extra uitgetrokken.
Tim Rondeel | 10 april 2024 13:33 | Aangepast op 10 april 2024 13:33
In 2021 besloot Bronckhorst om de sporthallen in Zelhem, Hengelo, Vorden en Steenderen te verduurzamen en daarvoor 9,8 miljoen euro beschikbaar te stellen. Tijdens de uitwerking van de plannen kwam de gemeente erachter dat het budget niet voldoende is om alle vier de locaties aan te pakken en dat het goedkoper is om bij De Pol te gaan voor nieuwbouw in plaats van renovatie. "Voor Sporthal de Pol is nieuwbouw de enige oplossing om een moderne en energiezuinige accommodatie te realiseren", aldus de gemeente.

Voor het verduurzamen van De Pol was 2 miljoen euro gereserveerd, dit wil Bronckhorst nu gebruiken voor de bouw, aangevuld met 3 miljoen euro uit de investeringsagenda. In aanloop naar de bouw wordt er eerst onderzoek gedaan naar de behoefte in Zelhem. Naar verwachting wordt de nieuwe sporthal kleiner dan de huidige. Volgens de gemeente is de sporthal op dit moment te groot voor het gebruik van de verenigingen in Zelhem. Zeker omdat in het buurtdorp Halle óók een vernieuwde accommodatie komt.

Drie andere sporthallen

Nu De Pol wegvalt uit de verduurzamingsplannen blijven er drie sporthallen over. Sporthal 't Jebbink in Vorden wordt verduurzaamd en gerenoveerd, hetzelfde geldt voor MFA de Kamp in Hengelo. Bronckhorst schat de nood voor verduurzamen bij Het Hooge Wessel in Steenderen lager in en hoopt dat restwarmte van Aviko de hal kan voorzien. Door de werkzaamheden moeten de hallen de komende 25 jaar weer mee kunnen.

1,5 miljoen
Voor de verduurzamingsslag bij de drie hallen heeft de gemeente 1,5 miljoen euro extra nodig. Het aanvullende geld moet komen van een verlaging in de gemeentelijke bijdrage voor de exploitatie van De Kamp en 't Jebbink de aankomende 25 jaar. Ook moet in die periode door de huur van de hal in Hengelo vijf ton worden opgehaald.

Bronckhorst hoopt in 2025 te beginnen met het verduurzamen van Sporthal de Kamp in Hengelo. De gemeenteraad moet het verhoogde budget nog goedkeuren. De plannen in Zelhem worden los behandeld.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Grote zorgen na ontdekking van PFAS in zwemwater

Tot nu toe is er op twee plekken in de Achterhoek PFAS gevonden in recreatiewater. Er wordt daarom n...

Spreidingswet op losse schroeven, toch zet Bronckhorst plannen door

In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB staat dat de Spreidingswet va...

Startschot vernieuwing Industriepark Zelhem gegeven, Bronckhorst zoekt meer kavels

Een stuk bedrijventerrein uit het begin van de jaren '60 in Zelhem wordt de komende tijd grondig ond...

PFAS in zwemwater bij Zelhem, 'spoedonderzoek' naar alle recreatieplassen

In de recreatieplas bij camping De Betteld in Zelhem is een verhoogde waarde van PFAS aangetroffen. ...

Franse coureurs overleden na crash tijdens wegrace Hengelo

De twee mannen die afgelopen zondag een ongeluk hebben gehad tijdens de wegrace in Hengelo zijn over...

Hengelose Wesley Ankersmid staat aan de vooravond van zijn wegrace-avontuur

Het Bronckhorster dorp Hengelo staat aan de vooravond van de jaarlijkse wegraces op de Varsselring. ...