Ulft, Netherlands

Bronckhorst 'maakt haast' met Halle en Hengelo

Bronckhorst gaat haast maken met het rondkrijgen van de investeringen in het sportpark in Hengelo en in sporthal De Meisterkamp in Halle. Uit beide dorpen kwam een plan dat op dit moment nog niet voldoet aan de regels om geld te krijgen, bij verenigingen rond Zelhem kan het werk wel van start gaan.
Jasper Hazelaar | 21 oktober 2022 10:34 | Aangepast op 21 oktober 2022 10:34
"PAX en Meisterkamp willen we zo snel mogelijk doen", was de duidelijke boodschap van wethouder Evert Blaauw donderdagavond. Toch krijgen de plannen op dit moment geen groen licht. In Hengelo moeten de verschillende clubs rond sportpark Het Elderink samen een plan opstellen. Voetbalvereniging PAX (kunstgrasveld), tennisclub HLTC (padelbanen) en volleybalvereniging DVO, handbalclub Quintus en PAX samen (beachvolleybalveld) hadden nu losse aanvragen ingediend. Ook voor de plannen rond De Meisterkamp is er in de raad veel steun. Voor het einde van het jaar moet er een tijdspad bekend zijn voor de toekomstige investeringen in Halle en Hengelo.

Paardensportvereniging Zelhem, golfclub 't Zelle en tennisclub LTC Zelhem hebben van de gemeenteraad wel definitief goedkeuring gekregen. De verenigingen krijgen elk een bedrag uit het impulsbudget voor sport. Met name de aanleg van een overkapping voor handicarts bij ‘t Zelle en de wedstrijdbak bij PSV Zelhem zorgde wel voor kritiek. "Het voelt ongemakkelijk als je brieven krijgt van verenigingen die het water aan de lippen staat", gaf D66-raadslid Martin Fröberg aan, die de investeringen niet als noodzakelijk ziet en zich net als Ulrike ter Braak (GroenLinks) afvraagt of clubs wel voldoende op de hoogte waren gebracht van het beschikbare geld.

Spelregels veranderen
Een meerderheid van de gemeenteraad vindt echter, net als de wethouder, dat de drie plannen op dit moment voldoen aan de geldende spelregels. Die spelregels zouden dan niet tijdens de wedstrijd mogen worden vervangen. GroenLinks en D66 wilden wachten met de investering, maar kregen geen steun, tot onvrede van Ter Braak: “Het gaat wel om 25% van het budget van één miljoen, dat is serieus geld. Ik vind het moeilijk om te zeggen dat we 250.000 euro hebben uitgetrokken voor een overkapping voor golfkarretjes en een weersbestendige paardenbak voor wedstrijden.”

Nieuwe visie
Een amendement van CDA, GBB, PvdA en VVD haalde het wel. De partijen verlangen een nieuwe visie om sport- en leefbaarheidsgelden uit te kunnen geven. Bronckhorst moet spelregels opstellen voor sportclubs die in de toekomst plannen willen indienen. Onder meer de stijgende energieprijzen en de leefbaarheid vragen volgens de partijen om 'noodzakelijke veranderingen'. Voor komende zomer moet er een plan liggen.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

DZC Vrouwen verslaat Mannen bij Doetinchemse Sportverkiezing

In een tot de nok toe gevuld Schouwburg Amphion zijn maandagavond de prijzen uitgedeeld voor de Doet...

Wielrenner Bouwman grijpt eindzege in koers Coppi e Bartali

Koen Bouwman heeft zaterdag de eindzege gepakt in de Italiaanse meerdaagse koers Settimana Coppi e B...

Gewonde bij kettingbotsing op weg tussen Zelhem en Doetinchem

Drie bestuurders zijn woensdagmiddag op elkaar gebotst op de provinciale weg tussen Doetinchem en Ze...

Vitale Kern Zelhem gaat als zelfstandige stichting verder

Ondanks dat de oorspronkelijke samenwerking met de gemeente Bronckhorst is afgelopen, gaat de werkgr...

Montferland kan EK Veldrijden 2026 organiseren, maar wil geen risico’s

Montferland kan het EK Veldrijden in 2026 alsnog organiseren, dat is de uitkomst van een gesprek met...

Bronckhorst gaat tachtig jonge vluchtelingen opvangen naast gemeentehuis

De gemeente Bronckhorst gaat een opvang voor jonge vluchtelingen realiseren naast het gemeentehuis i...