Ulft, Netherlands

Brandweer naarstig op zoek naar vrouwen

Brandweerkorpsen in de Achterhoek maken zich zorgen over de toekomstige bezetting van de posten en willen daarom ook meer vrouwelijke collega's aantrekken. Ook in de toekomst moeten hulpdiensten de gewenste aanrijtijden haalbaar blijven, daarom zijn ze in Dinxperlo blij met de nieuwe vrouwelijke krachten.
Tim Rondeel | 8 april 2022 11:18 | Aangepast op 8 april 2022 11:18
"Tot nu toe zijn de aanrijtijden nog haalbaar omdat wij een fanatieke vrijwilligersgroep hebben", aldus Postcommandant Robin Siebel. "Ik kan niet in een glazen bol kijken, maar als de huidige kern straks afscheid gaat nemen en we kunnen niet voor voldoende aanvulling zorgen, dan kan het nog wel eens problematisch worden." Daphne Kleinhesselink en Ester te Rietstap zijn sinds oktober vrijwilliger bij de brandweer in de grensplaats. Voor de nieuwste leden van het korps in Dinxperlo was het een lang gekoesterde droom die door werk en het gezinsleven uitgesteld werd. "Het is iets wat van kleins af aan al kriebelde", geeft Kleinhesselink aan. "De acute zorg en de hulp kunnen bieden aan mensen en dieren."

Ook voor Te Rietstap was het, nu haar kinderen ouder zijn, een goed moment om haar droom achterna te gaan. "Toen de kinderen nog wat kleiner waren was het gewoon niet praktisch", laat de vrijwilliger, die ook in de zorg werkt, weten. "Wij werkten al om en om zodat we geen oppas nodig hadden en nu had ik zoiets van: 'het is ook wel een hele mooie aanvulling op het gebeuren in de zorg'." De twee aanwinsten hopen snel door te groeien en in de toekomst meerdere vrouwelijke collega’s te mogen verwelkomen. "Het is gewoon ontzettend leuk en ik raad het iedereen aan", aldus Kleinhesselink. "Het is ontzettend gezellig en ontzettend leerzaam en ik denk dat je er alleen maar van groeit."

‘Hier is mama’
Sinds hun aanmelding bij de brandweer hebben beide brandweerlieden in opleiding al verschillende keren moeten uitrukken. Te Rietstap heeft zelfs bij een heel bijzondere melding geholpen, waarbij haar eigen dochter een rol speelde. "Er zaten kinderen vast in de lift in het oude gemeentehuis in Dinxperlo en daar zat mijn eigen dochter bij", aldus de brandweervrijwilliger. "Dan is het wel leuk dat je eigenlijk je eigen dochter uit zo'n lift begeleid en zegt: 'hier is mama'."

Duitsland achterna
Commandant Siebel kijkt lichtelijk jaloers naar de collega's van de Duitse brandweerpost in Suderwick, waarmee ze goed samenwerken. "Ze hebben bij Suderwick 41 vrijwilligers, waarvan tien dames", schetst postcommandant Siebel. De commandant wil het percentage met vrouwen binnen zijn korps graag omhoog halen. "Wij willen richting de kwart gaan."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

112Achterhoek|brandweer|

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Lees ook

Arrestaties na diefstallen in Achterhoek

De politie heeft negen verdachten aangehouden voor een reeks ‘brutale diefstallen’ van onder mee...

Hegje vat vlam tijdens wegbranden onkruid

In een heg bij een woning in Dinxperlo is woensdagmiddag een brandje uitgebroken. Brandweerlieden zi...

Brand onder rieten kap bij huis in Drempt

Bij een woning in Drempt is dinsdagmiddag een brand ontstaan in de rieten kap van het huis. De brand...

Uitslaande brand in partycentrum in Drempt

In een partycentrum in Achter-Drempt is dinsdagochtend een uitslaande brand uitgebroken. Zowel het z...

Boom op het spoor bij stadion De Vijverberg

Een boom is vrijdagmiddag op het treinspoor gewaaid in Doetinchem ter hoogte van stadion De Vijverbe...

Brand door sauna in woning Doetinchem

In een sauna in een woning aan de Keppelseweg in Doetinchem is maandagavond brand ontstaan. Niemand ...