Ulft, Netherlands

Bom zorgt voor mogelijke evacuatie Emmerik

In de binnenstad van Emmerik is op een braakliggend stuk grond door vooronderzoek en luchtfoto's een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De bom wordt op maandag 18 juli onderzocht en mogelijk gelijk onschadelijk gemaakt.
Tim Rondeel | 7 juli 2022 13:06 | Aangepast op 7 juli 2022 13:06
Tijdens het onschadelijk maken wordt een gedeelte van de binnenstad, waaronder het St. Willibrord ziekenhuis, mogelijk geëvacueerd. "Voor mensen die geen mogelijkheid hebben tot privé-accommodatie, openen we gemeentelijke gebouwen waar de mensen die getroffen zijn door de ontruiming kunnen verblijven", legt Stefan Wachs, wethouder van Emmerik, uit. In welke vorm er geëvacueerd gaat worden is afhankelijk van de kracht van de bom. De gemeente heeft twee opties klaarliggen voor evacuatie.

Bij de eerste optie moeten inwoners binnen een straal van 250 tot 500 meter vanaf de bom, hun huis verlaten. Mocht de bom sterker blijken worden er aanvullende maatregelen ingevoerd en moeten inwoners die in een straal van 500 tot 1000 meter vanaf de bom wonen binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden. Stadt Emmerik gaat er vanuit dat het explosief gelijk op 18 juli onschadelijk wordt gemaakt en anders de volgende dag.

St. Willibrord ziekenhuis

Tijdens de mogelijke evacuatie wordt ook het ziekenhuis in de stad ontruimd. Als maatregel worden de operaties een dag van tevoren al stilgelegd, zodat er maar rond de honderd patiënten moeten worden verplaatst. Ook volgen er aanpassingen in het aannemen van patiënten de dagen in aanloop naar de mogelijke evacuatie.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

evacuatie|Bom|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Tweede Wereldoorlog-bom blijkt melkbus

Inwoners in de binnenstad van de Duitse grensplaats Emmerik hoeven maandag niet te worden geëvacueer...