Ulft, Netherlands

Boeren op scherp voor nieuwe protesten

Achterhoekse boeren staan volgens Rutger van Lier op scherp om te protesteren tegen de op handen zijnde stikstofplannen van het kabinet. De agrariër uit Halle reageert daarmee op de oproep van Agractie-voorman Bart Kemp, maar Van Lier wil niet wachten tot de aangekondigde actie op 22 juni.
Jasper Hazelaar | 23 juni 2022 14:54 | Aangepast op 23 juni 2022 14:54
“Dat er groot en massaal verzet moet komen, ben ik het mee eens”, zegt Van Lier, die zelf met Thijs Wieggers leiding geeft aan een Achterhoekse boerenprotestgroep. “Maar ik denk dat er de komende tijd vóór 22 juni ook al het nodige gaat gebeuren.” Het kabinet komt vrijdag met nieuwe plannen om de stikstofuitstoot terug te brengen. Eerder lekte uit dat in de Gelderse Vallei en De Peel de emissie tot mogelijk tachtig procent naar beneden moet. Wat het concreet betekent voor de Achterhoek, waar met het Stelkampsveld (Borculo) en het Korenburgerveen (Winterswijk) ook kwetsbare gebieden (Natura 2000) zijn, is nog onbekend.

Toch staat de boerensector volgens Van Lier al op scherp. “Dit wordt massaal”, zegt de Hallenaar over mogelijke protesten. Het laatste grootschalige landelijke protest waar Achterhoekse boeren massaal bij aansloten dateert volgens Van Lier uit december 2020. “Ik zit in heel veel appgroepen door heel Nederland", verklaart hij. "Ik proef dat de woede toeneemt en dat ze allemaal op scherp staan. Als de plannen heel kwalijk worden, praat je al snel over honderden trekkers die vanuit de Achterhoek komen.” Hoe de acties er concreet uit zien, kan Van Lier nog niet aangeven.

‘Terug naar tekentafel’
De Nederlandse overheid wil de uitstoot van boeren verminderen om de stikstofcrisis op te lossen, zodat er weer mogelijkheden komen om te bouwen. Onder meer de doortrekking van de snelweg A15 is daardoor niet mogelijk. Wat voor Van Lier wel acceptabel zou zijn qua stikstofmaatregelen? “Helemaal niks, we zullen met man en macht de Nederlandse overheid moeten laten inzien dat we hier absoluut niet aan mee gaan werken. Deze hele ingeslagen weg richting de stikstofplannen ze kunnen beter ten halve keren als ten hele dwalen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

stikstof|boerenprotest|protest|

Lees ook

Treinen in de Achterhoek blijven ook stil uit protest tegen geweld

Vervoerder Arriva sluit zich aan bij het protest van NS tegen het geweld in het openbaar vervoer waa...

Achterhoekse boeren voeren actie bij Provinciehuis in Arnhem

Tientallen boeren uit de Achterhoek zijn donderdagavond met trekkers naar het Provinciehuis in Arnhe...

Protestactie tegen extreemrechtse AfD in grensplaats Emmerik

Wie zondag 4 februari de grens oversteekt naar Emmerik moet rekening houden met een grote protestact...

Extinction Rebellion blokkeert verkeer in centrum van Doetinchem

Een protestactie van de Achterhoekse afdeling van Extinction Rebellion heeft vrijdagochtend voor wat...

Achterhoekse boeren in mindere mate naar demonstratie in Den Haag

Na een oproep van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) wordt er donderdag gedemonstreerd in Den Ha...

Paasvuur Velswijk gaat ondanks stikstofmaatregelen door

In het buitengebied van Velswijk wordt vrijdag hard gewerkt om de hoop snoeiafval op te stapelen voo...