Ulft, Netherlands

Boer uit Beltrum ontvangt tweehonderdste droogtestuw

Op het land van boer Bennie Weiden uit Beltrum is vrijdag door het Waterschap Rijn en IJssel de tweehonderdste droogtestuw geplaatst om water vast te houden. Het is een van de vele maatregelen die wordt genomen in de strijd tegen de droogte in de Achterhoek.
Redactie REGIO8 | 12 december 2022 14:29 | Aangepast op 12 december 2022 14:29
Het gras van de boer uit Beltrum ziet er mooi groen uit en de sloot staat vol met water. Niets aan de hand, zou je zeggen. Maar de agrariër had afgelopen zomer, net als tal van andere Achterhoekse boeren, extreem veel last van de droogte. Er moest nu echt iets gebeuren en daarom schakelde hij de hulp van Waterschap Rijn en IJssel in. Een team van het waterschap plaatste vrijdag, in de watergang die naast het weiland van de boer loopt, een stuw. Die moet in de wintermaanden water vasthouden, zodat er in het voorjaar genoeg water is. "Tja, je moet wat. Ik ben er blij mee, want we moeten iets proberen", zegt Weiden bij Omroep Gelderland. "Maar we zitten op die zandgronden, dus het is wel lastig."

Boer Weiden is de 'ontvanger' van het tweehonderdste schot. "Doel is om het water langer vast te houden", zegt heemraad Peter Schrijver van Waterschap Rijn en IJssel. "Op deze manier stroomt het water niet direct weg en krijgt het grondwaterpeil de kans om te herstellen." In 2020 werden de droogtestuwen - die bestaan uit een soort damwandje met daartussen houten panelen - nog in de werkplaats van het waterschap gemaakt. De droogte had in de twee jaren daarvoor zó hard toegeslagen, dat er iets moet gebeuren.

Minimaal vijfhonderd
Er werden al skippyballen in duikers geplaatst en de droogtestuwen moesten er ook voor zorgen dat elke druppel de grond in zou gaan. Maar gebeurt dat ook? "Jazeker, het werkt", zegt Schrijver. "We hebben dat gemeten, maar er moet wel regen vallen.” Deze winter worden er nog tientallen droogtestuwtjes geplaatst. "We denken dat we er zo'n vijftig à zestig kunnen plaatsen en daarmee zijn we er niet”, aldus Schrijver. “Om het echt goed te laten werken, moet je het wel grootschalig toepassen en dus verwachten we er minimaal vijfhonderd te gaan plaatsen.”

Boeren op de wachtlijst
Voor deze winter heeft het waterschap geen bemensing meer om de schotten te plaatsen, dat volgt in 2023. Tot die tijd staan boeren die een droogtestuw willen op een wachtlijst. Het is één van de maatregelen die het waterschap, samen met de boeren, neemt om water langer vast te houden. Het programma ‘Elke druppel de grond in’ dat in 2018 gestart is, zorgt ervoor dat er maatregelen genomen worden. Naast de droogtestuwen kun je denken aan bijvoorbeeld het bevloeien van weilanden en het verondiepen van sloten.

Erg droog
"In de sloot waarin ze het stuwtje plaatsen, zit pas sinds deze week water", zegt de Beltrumse boer Weiden. En dat geeft wel aan dat het op dit moment nog steeds heel erg droog is in de Achterhoek. Als je rondrijdt, zie je her en der wel weer water in de sloten, maar het grondwaterpeil is nog lang niet op orde. "Het moet deze winter nog flink regenen, of sneeuwen", zegt Schrijver.

Sneeuw nodig
Hij vervolgt: "Het is inmiddels december en er is bijzonder weinig neerslag gevallen in de herfst, dus we hebben nog wat goed te maken. We hebben een tekort van ruim driehonderd millimeter. Een paar flinke buien zullen al wat doen, maar sneeuw is ook goed. Dat vocht gaat langzaam de bodem in en dat helpt. Dus laten we hopen op een witte kerst."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Waterschap|Droogte|Boeren|Beltrum|

Lees ook

Kinderdagverblijf in Beltrum ontruimd na brand in wasdroger

Bij een kinderdagverblijf in Beltrum is donderdagochtend brand ontstaan in een wasdroger. De aanwezi...

Achterhoekse boeren voeren actie bij Provinciehuis in Arnhem

Tientallen boeren uit de Achterhoek zijn donderdagavond met trekkers naar het Provinciehuis in Arnhe...

Survivalrun Beltrum valt niet in het water, ondanks vele regen

Beltrum maakt zich op voor de 33e editie van de survivalrun van Stichting Survivalrun Beltrum. Zonda...

Pieper kan ondanks stoppen bij NSC gewoon door als dijkgraaf

Het stoppen van Hein Pieper als partijvoorzitter van Nieuw Sociaal Contract (NSC) heeft geen invloed...

Eén of twee binnenzwembaden Berkelland ‘niet in beton gegoten’

Berkelland heeft de wens uitgesproken in 2032 nog maar één binnenzwembad open te willen houden, maar...

Fietser overleden na aanrijding met auto in Beltrum

Een 88-jarige vrouw uit Groenlo is donderdag om het leven gekomen bij een aanrijding in Beltrum. Het...