Ulft, Netherlands

Boek over boerenkinderen moet Tweede Kamer overtuigen

De onzekerheid die boerenkinderen in Berkelland voelen over hun toekomst inspireerde fotograaf Erika Klein Kranenbarg tot het maken van het boek 'Met De Pet Rond' over het boerenleven. In coronatijd tekende ze het verhaal van vijftig boerengezinnen op, waarvan de kinderen niet weten of ze in de toekomst nog wel op een boerderij kunnen wonen en werken, die boodschap wil ze samen met Tweede Kamerlid Caroline van der Plas overbrengen naar Den Haag.
Serena Speet | Charlotte van de Kant | 30 januari 2023 16:18 | Aangepast op 30 januari 2023 16:18
"Wij weten hoe het is om grootgebracht te worden en te wonen op een boerderij, wat de onzekerheid met ons doet, maar mensen uit de stad weten dat niet", vertelt fotograaf Erika Klein Kranenbarg. "Met de verhalen van de kinderen hoop ik mensen te raken om ook te zien hoe mooi het is op het platteland." Waar het doel van Erika is om boeren en mensen uit de stad te verbinden, denkt Caroline van der Plas dat het nog veel belangrijker is. "Dit is echt een historisch document", aldus de fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het is een tijdsbeeld van nu, vanuit de ogen van kinderen. Dat is ontzettend belangrijk om door te geven en om te vertellen en ik zal er alles aan doen om dat boek bij iedereen onder het voetlicht te brengen."

Het boek moet volgens Erika deel gaan uitmaken van een reizende expositie en van lesmateriaal op basisscholen en voortgezet onderwijs. Haar zoon Loek hoopt dat het gaat bijdragen aan onder meer zijn toekomst als agrariër. "Ik hoop dat de boeren goed verder kunnen boeren", vertelt Loek, die op de boerderij is opgegroeid. "En dat heel veel andere kinderen ook kunnen boeren."

Geen protestactie
De fotograaf noemt haar boek nadrukkelijk geen protestactie, ze zoekt juist de verbinding. Caroline van der Plas denkt dat het wel minstens zo belangrijk is als de boerenprotesten in het land. "Dan zie je de mens achter de boer, de mens achter de boerin, de mens achter de boerenkinderen en dat is heel belangrijk", vindt de lijsttrekker van BBB. "Anders krijg je steeds dat beeld van grote trekkers op de snelweg, puin gooien op de snelweg, maar de verhalen van de kinderen geven de wanhoop aan. De wanhoop is gewoon echt enorm groot, dus ik vind het fantastisch dat dit boek er is."

Boek naar Den Haag
Van der Plas wil er daarom alles aan doen om het boek in Den Haag te krijgen. "Ik zou het liefst willen dat alle 150 Kamerleden hem hebben", vertelt ze. "Maar ik zou ook willen dat iedereen op het ministerie van Landbouw, dat zijn er een paar duizend, dat die het ook lezen. Omdat ze dan misschien een keer gaan snappen wat het leed aan de keukentafel betekent."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Lees ook

Grote zorgen om de oogst van aardappelen door milieueisen

Aardappelboeren zitten met de handen in het haar. Vanwege strengere milieueisen moeten ze voor 1 okt...

Nieuwe machine zorgt voor kruidenrijk grasland in De Heurne

Kruidenrijk grasland is beter voor de biodiversiteit en houdt door de diepere wortels ook meer water...

Kamerlid Eppink uit Steenderen niet meer verkiesbaar voor JA21

Tweede Kamerlid Derk Jan Eppink uit Steenderen stelt zich niet meer verkiesbaar voor zijn huidige pa...

Kamerleden verkennen droogteaanpak Waterschap in de Achterhoek

De komende zomerperiode ontvangt het Waterschap Rijn en IJssel verschillende Tweede Kamerleden in de...

Achterhoekse vlag bestaat deze week vijf jaar

De Achterhoekse vlag bestaat deze week precies vijf jaar. De vlag ontstond na een oproep van de Fees...

Slecht jaar voor kersen, boer uit Wehl verwacht helft minder oogst

Het dreigt een slecht oogstjaar te worden voor kersen. Bij De Verse Kers in het buitengebied van Weh...