Ulft, Netherlands

Boek over boerenkinderen moet Tweede Kamer overtuigen

De onzekerheid die boerenkinderen in Berkelland voelen over hun toekomst inspireerde fotograaf Erika Klein Kranenbarg tot het maken van het boek 'Met De Pet Rond' over het boerenleven. In coronatijd tekende ze het verhaal van vijftig boerengezinnen op, waarvan de kinderen niet weten of ze in de toekomst nog wel op een boerderij kunnen wonen en werken, die boodschap wil ze samen met Tweede Kamerlid Caroline van der Plas overbrengen naar Den Haag.
Serena Speet | Charlotte van de Kant | 30 januari 2023 16:18 | Aangepast op 30 januari 2023 16:18
"Wij weten hoe het is om grootgebracht te worden en te wonen op een boerderij, wat de onzekerheid met ons doet, maar mensen uit de stad weten dat niet", vertelt fotograaf Erika Klein Kranenbarg. "Met de verhalen van de kinderen hoop ik mensen te raken om ook te zien hoe mooi het is op het platteland." Waar het doel van Erika is om boeren en mensen uit de stad te verbinden, denkt Caroline van der Plas dat het nog veel belangrijker is. "Dit is echt een historisch document", aldus de fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het is een tijdsbeeld van nu, vanuit de ogen van kinderen. Dat is ontzettend belangrijk om door te geven en om te vertellen en ik zal er alles aan doen om dat boek bij iedereen onder het voetlicht te brengen."

Het boek moet volgens Erika deel gaan uitmaken van een reizende expositie en van lesmateriaal op basisscholen en voortgezet onderwijs. Haar zoon Loek hoopt dat het gaat bijdragen aan onder meer zijn toekomst als agrariër. "Ik hoop dat de boeren goed verder kunnen boeren", vertelt Loek, die op de boerderij is opgegroeid. "En dat heel veel andere kinderen ook kunnen boeren."

Geen protestactie
De fotograaf noemt haar boek nadrukkelijk geen protestactie, ze zoekt juist de verbinding. Caroline van der Plas denkt dat het wel minstens zo belangrijk is als de boerenprotesten in het land. "Dan zie je de mens achter de boer, de mens achter de boerin, de mens achter de boerenkinderen en dat is heel belangrijk", vindt de lijsttrekker van BBB. "Anders krijg je steeds dat beeld van grote trekkers op de snelweg, puin gooien op de snelweg, maar de verhalen van de kinderen geven de wanhoop aan. De wanhoop is gewoon echt enorm groot, dus ik vind het fantastisch dat dit boek er is."

Boek naar Den Haag
Van der Plas wil er daarom alles aan doen om het boek in Den Haag te krijgen. "Ik zou het liefst willen dat alle 150 Kamerleden hem hebben", vertelt ze. "Maar ik zou ook willen dat iedereen op het ministerie van Landbouw, dat zijn er een paar duizend, dat die het ook lezen. Omdat ze dan misschien een keer gaan snappen wat het leed aan de keukentafel betekent."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Ligt Ulft in de Liemers? Gijs Wilbrink onderzoekt het in nieuw boek

Nadat zijn succesvolle debuutroman 'De Beesten' in 2022 verscheen, is deze maand het tweede boek van...

Kletsnatte grond in de Achterhoek geeft boeren kopzorgen

Het is nat in de Achterhoek, erg nat, en dat zorgt voor kopzorgen bij boeren. Trekkers van akkerbouw...

Achterhoekse boeren voeren actie bij Provinciehuis in Arnhem

Tientallen boeren uit de Achterhoek zijn donderdagavond met trekkers naar het Provinciehuis in Arnhe...

Nieuwe 'bijbel van Kistendom’ gepresenteerd: ‘Nu is het verhaal écht af’

In een goedgevulde supporterskantine op Stadion De Vijverberg is zondagmiddag het boek ‘De Kist, Cul...

Berkelland overlegt niet met provincie en moet bakken in Haarlo weghalen

Twaalf cortenstalen bloembakken in Haarlo die als doel hebben om het verkeer minder hard te laten ri...

Vier Achterhoekers lijken zeker van plek in nieuwe Tweede Kamer

Op basis van de uitslagen tot nu toe lijken vier geboren Achterhoekers zeker van een plekje in de ni...