Ulft, Netherlands

Bierbrouwer wil beleving bieden in café Heezen

De Bronckhorster Brewing Company uit Rha is vanaf het nieuwe jaar uitbater van het roemruchte Hotel Café Zaal Heezen dat sinds 1836 bestaat in Steenderen. De bruine kroeg blijft behouden, maar de brouwer wil daarnaast vanaf juni een beleving creëren rondom Achterhoeks eten en drinken.
Jasper Hazelaar | 25 augustus 2022 13:57 | Aangepast op 25 augustus 2022 13:57
“De Bourgondiër, de toerist en de bierliefhebber, we proberen ze allemaal te bedienen”, zegt Raymon Gammage namens de bierbrouwer. Naast de kroeg, komt er in het gebouw in de kern van Steenderen een proeflokaal voor bieren. Samen met het restaurant hoopt de nieuwe uitbater een beleving te kunnen bieden rond bier en eten uit de Achterhoek. “Het kan echt een trekpleister worden”, geeft Gammage aan. “Voor toeristen, maar ook voor mensen uit Zutphen of Arnhem die een hapje willen eten of een overnachting willen.”

Vanaf het begin van het nieuwe jaar wordt het pand aan de J.F. Oltmansstraat verbouwd, waarna de opening gepland staat voor juni. Ook de hotelkamers krijgen een opknapbeurt. “Wij denken dan aan tussen vijf en zeven slaapkamers, intiem en compact is het hetgeen wat wij voor ogen hebben”, zegt Gammage, die wel aangeeft dat er nog de nodige plannen in de pijpleiding zitten. “Dat maken we later bekend en daar willen we ook een crowdfunding aan koppelen.”

Bruine kroeg behouden
Het behouden van de bruine kroeg is een afspraak die met de huidige eigenaren Gerrit Heezen en Ada Boesveld is gemaakt en die Gammage onderstreept: “Als die kroeg er al is, en als de Steenderense stamgast zich er vertrouwd voelt, is het alleen maar jammer om het weg te halen. Het is voor ons ook nooit een punt geweest. Ik vind het zelf ook jammer dat de bruine kroeg langzaamaan uit het straatbeeld verdwijnt.”

Bieren
In die kroeg, en ook in het restaurant en het proeflokaal, worden de bieren belangrijk. “Alles zal in de basis om bier gaan”, vertelt Gammage. “We krijgen een mooie tapwand met tien tot vijftien bieren. Dat gaat dan om onze eigen bieren van de brouwerij, maar ook anderen. We hebben er echt heel veel zin in. Het is ook altijd de ambitie van ons geweest om een proeflokaal in de directe omgeving te openen van onze brouwerij in Rha.”

‘Lieve reacties’
De geruchten rond het pand gonsden al rond in het dorp. Toen de brouwer woensdag bekend maakte in Café Heezen te stappen, regende het reacties. “Als je dan kijkt hoe lief en positief iedereen reageert. Zowel de reacties uit het dorp zelf, als uit de omgeving, als van mensen die ons uit het hele land volgen”, zegt een trotse Gammage. “Dat is schitterend en geeft ons alleen maar meer kracht. Het wordt een locatie waar alles samenkomt. Daar zijn we trots op.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: Bronckhorster Brewing Company

Lees meer over:

Steenderen|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Directie Aviko doet nieuw cao-voorstel, vakbond FNV twijfelt

Na het uitblijven van een reactie van de Aviko-directie op de eis voor een betere cao, van vakbond F...

Inwoners Steenderen langs de deuren met warmtecamera's

Vrijwilligers van Op Morgen Steenderen zijn woensdag vroeg uit de veren gegaan om met warmtecamera's...

BBB'er Eppink wil met 'zijn' rapport de Achterhoek een stem geven

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november krijgen Achterhoekse kandidaten bij REGIO...

Vrouw (86) uit Steenderen overleden na ernstig ongeval bij Harreveld

Een ouder echtpaar uit Steenderen is zondagmiddag in een auto tegen een boom gebotst nabij Harreveld...

Kamerlid Eppink uit Steenderen niet meer verkiesbaar voor JA21

Tweede Kamerlid Derk Jan Eppink uit Steenderen stelt zich niet meer verkiesbaar voor zijn huidige pa...