Ulft, Netherlands

Bezwarenzitting over bouwkavel ontploft

Een echtpaar dat wil bouwen in de nieuwbouwwijk Maalderij wordt gedwarsboomd door makelaar Johan Houwers. Hij heeft namens zijn zoon bezwaar gemaakt, die in de voormalige maalderij woningen wil realiseren. Maar wat heeft het één met het ander te maken? Ondertussen vliegen de verwijten over en weer en regeert de onrust op de Maalderij, in de buurtschap Brinkheurne in Winterswijk.
Domien Esselink | 13 mei 2022 16:18 | Aangepast op 13 mei 2022 16:18
Er zijn vier woningen gebouwd op de Maalderij, het wijkje achter de oude maalderij aan de Kottenseweg. Op de vijfde, nog vrijstaande kavel moet de woning komen van Willy en Ada Rouwhorst, wiens schuur tegen die van Gerrit Wiggers wordt aangebouwd, een zogenaamde geschakelde woning. Volgens Johan Houwers moet dat volgens het bestemmingsplan echter een twee-onder-één-kapwoning worden en hij maakt bezwaar. "Maar mijn vrouw en ik wilden geen twee-onder-één-kapwoning en toen heeft Johan zelf bij de gemeente geregeld dat het twee aaneengeschakelde woningen mochten worden", zegt Gerrit Wiggers.

Wat is dan wel Houwers' beweegreden voor het bezwaar? Gerben Houwers wil de voormalige maalderij op de gevel na slopen en er vier woningen in realiseren. Daarnaast, en daar ligt de kiem van de onrust, wil hij de woning met nummer 128 overeind houden; hij verhuurt de woning en heeft die inkomsten nodig voor de financiering van de herbestemming van de maalderij. Mede ook doordat een provinciale subsidie van 2 ton is komen te vervallen.

Maalderij
Johan Houwers koopt met behulp van financiers de maalderij met belendende woning aan de Kottenseweg in 2017 van Herman Navis, die sinds 1998 bezig is om in de maalderij appartementen te realiseren. Voor de financiering daarvan offert hij de loods achter de maalderij op voor vijf bouwkavels. Ook zegt de provincie subsidie toe voor de nieuwe bestemming van de maalderij.

Ernstig ziek
Zijn vrouw wordt echter ernstig ziek en dat doet Navis mede besluiten in te gaan op een aanbod van Johan Houwers, die de gebouwen weer doorverkoopt aan zijn zoon Gerben. Hij wil de bewuste woning (128) laten staan en dat is tegen het zere been van Wiggers, die er vlak achter woont. Hij zegt dat Johan Houwers, destijds de verkopende makelaar van zijn bouwkavel, hem vrij uitzicht vanuit de tuin had toegezegd. Dat laatste wordt door Johan Houwers tegengesproken. "Dat kan ik helemaal niet", zegt het voormalige Tweede Kamerlid. "Ik kan het bestemmingsplan niet veranderen."

Bezwarencommissie
Die onderlinge controverse krijgt de overhand tijdens een zitting bij de bezwarencommissie in Winterswijk, hoewel de vijfde bouwkavel voor het echtpaar Rouwhorst de insteek is. "Als de bouwvergunning voor die kavel er is, moet de woning met nummer 128 binnen een jaar worden gesloopt", zegt Navis, waarmee hij impliciet het probleem van Gerben Houwers aangeeft. Die wil de woning niet slopen in verband met de huurinkomsten.

Leugens

Tijdens bovengenoemde bezwarenzitting beticht Johan Houwers Gerrit Wiggers - ooit voetbalden ze samen bij Sportclub Kotten - van leugens, waarna commissievoorzitter Henk Heijs hem tot voorzichtigheid maant. Maar de vuurvreter in Houwers ontbrandt, deels in het Duits: "Gerben is van het overleg, ik van de Brechstange!" Dat figuurlijke breekijzer hanteert hij direct na de zitting. Hij buigt zich over Wiggers heen en bijt hem, in het Winterswijks dialect, andermaal toe een leugenaar te zijn: "Ie leegt en daor mo'j met stopp'n." Daarop grijpt Heijs met stemverheffing in: "Stop meneer Houwers! Dit tolereer ik niet! Eruit! Wegwezen!"

'Kleinigheid'
Het is een tumultueus eind van een zitting over een 'kleinigheid', zoals Houwers de kwestie voor de zitting bestempelde. Maar de kwestie ligt veel complexer. Houwers strijdt voor het belang van zijn zoon en hemzelf, hij vindt het bestaande bestemmingsplan achterhaald. "In die tijd waren er woningcontingenten die niet overschreden mochten worden, momenteel is er woningnood en is iedere woning van belang."

'Johan heeft mij mede overgehaald'

Wiggers, werkzaam bij de recherche Oost-Nederland, wijst op het bestemmingsplan. "De vijf woningen achter de maalderij mogen alleen gebouwd worden op voorwaarde dat de woning aan de Kottenseweg, naast de maalderij, gesloopt wordt. Een rood-voor-rood-regeling", zegt Wiggers. "Op die plek zouden de parkeerplaatsen voor de woningen in de maalderij komen en zou ik vanuit de tuin vrij zicht op de Kottenseweg krijgen. Johan heeft mij mede overgehaald op deze plek te gaan bouwen."

Bestemmingsplan
Wat zegt het bestemmingsplan? Dat geeft Wiggers gelijk: 'Het historische deel van de maalderij wordt zoveel mogelijk intact gelaten, het volume van de maalderij blijft behouden. De plaatstalen torensilo, de bedrijfswoning met huisnummer 128 en alle overige bebouwing wordt gesloopt.' Herman Navis zegt bevestigend: "Dat klopt. Ik heb gebeld met de gemeente, er is niets veranderd."

Belanghebbende?

Ondertussen buigt de bezwarencommissie zich over het feit of Johan Houwers als belanghebbende moet worden beschouwd. Dat is niet het geval, stelt een medewerker van de gemeente Winterswijk tijdens de bezwarenzitting, want zijn zoon Gerben is eigenaar van de maalderij en de woning. "Maar ik heb een afspraak met mijn zoon en dat is mijn persoonlijke belang", zegt Johan Houwers ter verdediging.

In gesprek
Gerben Houwers is inmiddels met de bewoners op de Maalderij in gesprek over de voortgang. Herman Navis heeft er weinig vertrouwen in: "Nu Johan bezwaar maakt tegen de bouw van de woning van Ada en Willy Rouwhorst, heeft hij in de buurt alle krediet verspeeld."

Foto: REGIO8 (voormalige maalderij)

Lees meer over:

bezwarenzitting|