Ulft, Netherlands

Bezorgdheid over toekomst recreatieplas 't Hilgelo

Recreatieplas 't Hilgelo bij Winterswijk moet het hele jaar door bezoekers kunnen trekken. Eigenaar Leisurelands wil dat drie bestaande campings aan de recreatieplas kunnen uitbreiden en ziet mogelijkheden voor nog een nieuw recreatiepark met horeca. Omwonenden maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen.
Davie Klein Gunnewiek | 19 september 2023 15:55 | Aangepast op 19 september 2023 15:55
"We hebben een aantal jaren geleden samen met de gemeente Winterswijk een visie gemaakt, waarin staat dat er meer moet gebeuren op het Hilgelo", zegt directeur Kees Rutten van Leisurelands die eigenaar is van de recreatieplas. "Er gebeurd al best veel op het Hilgelo, maar we zien dat er meer vraag is naar verblijfsrecreatie. Daarom denken we dat het mogelijk is om wat toe te voegen", aldus Rutten. In de nieuwe plannen gaat het om negentig huisjes met glamping tenten. De beachclub moet een permanente plek krijgen, zodat ze ook buiten het seizoen open kunnen, en komt er ruimte voor een nieuwe horecagelegenheid. "De huisjes en glampingtenten zijn geschikt voor met name mensen die van verder weg komen", zegt Rutten. "De beachclub richt zich buiten het seizoen meer op mensen uit Winterswijk, die er terecht kunnen voor een hapje en een drankje."

De plannen lijken niet in goede aarde te vallen bij een aantal buurtbewoners en eigenaren van een aantal recreatiewoningen. Ze zijn bang dat de natuur en de omgeving teveel schade ondervinden van de nieuwe plannen. "Het is een levensgrote ramp voor de natuur, voor flora, fauna, maar ook voor de Winterswijkers zelf", zegt Anne Doedens die praat namens een aantal omwonenden van 't Hilgelo. "Het kip met de gouden eieren wordt geslacht. Toerisme prima, maar dan in een omgeving waar mensen voor komen en dat is voor de rust, natuur etc.", zegt Doedens. Leisurelands zegt extra te letten op het effect aan de bestaande natuur. "We gaan nieuwe natuur aanbrengen en in het uiteindelijke plan komt ook aandacht voor meer beplanting en begroeiing", zegt Rutten.

'Geen open gesprek'
Omwonenden hebben onlangs een zienswijze op de plannen ingediend bij de gemeente. "Er is in maart een bewonersbijeenkomst geweest waarin de plannen zijn toegelicht, maar daar was niet iedereen voor uitgenodigd", zegt Doedens. "We hebben het gevoel dat er geen enkel open gesprek mogelijk is met Leisurelands." Rutten ziet dat anders. "Iedereen die tips en adviezen heeft kan die nu geven en dat nemen we mee in de plannen. Over het algemeen horen wij juist dat mensen erg positief zijn, voornamelijk mensen die bij de beachclub komen. Maar we kijken ook serieus naar de mensen die zeggen dat het ten koste gaat van hun woongenot."

Begin van het proces
Doedens wil de gemeenteraad van Winterswijk 'wakker schudden'. "We gaan net zolang door tot iedereen duidelijk is dat een hele grote groep hier geen genoegen mee neemt. Er hebben zich al tientallen mensen bij ons gemeld." Met alle opmerkingen die zijn gemaakt, wordt een ontwerpbestemmingsplan gemaakt. Pas daarna volgt een definitief bestemmingsplan. De gemeenteraad van Winterswijk debatteert later dit jaar over de nieuwe plannen.

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

De Graafschap pakt bij MVV Maastricht derde overwinning op rij

De goede vorm van De Graafschap is zondag doorgezet met een 1-2 overwinning op bezoek bij MVV in Maa...

De Graafschap-trainer Vreman waakt voor 'goede' Smeets bij MVV

Na twee overwinningen op rij wil de kersverse subtopper De Graafschap de vorm zondag doortrekken op ...

Warme dagen komen terug, voorspelt weerboer vanuit botsauto in Etten

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek door. V...

Doetinchem moet snijden om gat van negen miljoen euro te dichten

De gemeente Doetinchem moet een gat van negen miljoen euro dichten om de begroting voor komend jaar ...

Jonge wielrenner Gal uit Neede naar opleidingsploeg van Team DSM

De achttienjarige wielrenner Ryan Gal stapt over naar de opleidingsploeg van Team DSM-Firmenich. Bij...

Stukken chalet door voorruit van auto na botsing op speciaal transport

Een automobilist is donderdagavond op de weg van Aalten naar Varsseveld op een speciaal transport da...