Ulft, Netherlands

‘Beste Berkellanders, ik heb uw hulp nodig’

Foto: REGIO8
“Beste Berkellanders, ik heb uw hulp nodig.” Wat het indienen van een vriendelijke bedoelde oproep al niet teweeg heeft gebracht binnen de gemeenteraad van Berkelland. Raadslid Andra Weg van GroenLinks bracht dinsdagavond tijdens de raadsvergadering via een motie de landelijke én Europese actie Maai Mei Niet onder de aandacht. Appeltje eitje zou je denken, maar het vergde een discussie van bijna een uur voordat de motie uiteindelijk, aangepast werd aangenomen.
Domien Esselink | 15 mei 2024 13:58 | Aangepast op 15 mei 2024 13:58
Weg vroeg in haar voorstel de inwoners hun gazon in de maand mei minder of helemaal niet te maaien om de biodiversiteit te verbeteren. “Als het gazon bij woningen of kantoorgebouwen op industrieterreinen minder of helemaal niet wordt gemaaid in mei, dan kunnen de bloemen tot bloei komen en dat is weer goed voor de bijen en de insecten, en dus ook voor de vogels.

Bewustwording
Ze speelde ook in op het agrarische sentiment onder raadsleden: “Het gaat dus niet over de weilanden van de boeren.” De actie krijgt binnen Europa veel navolging, vertelde Weg, die wees op flyers en bordjes met daarop ‘Maai Mei Niet’. De fractievoorzitter van GroenLInks kreeg op voorhand steun van D66. “Niemand wordt verplicht, het gaat ook om bewustwording”, legde D66-raadslid Daan Somsen uit, die bijval kreeg van raadslid Jorrit Hondorp (PvdA).

Maar dat gold niet voor iedere fractie. Volgens Evelien Daalwijk (BBBB) is het met de biodiversiteit ‘nog niet zo slecht gesteld als ik de sociale media volg’, stelde ze. “Het is een sympathieke motie en als de burgers mee willen doen is dat prima, maar doe het dan via de krant of sociale media.” VVD-raadslid Gerrie te Winkel liet zich in soortgelijke bewoordingen uit: “Een sympathieke motie, maar doe het niet via de gemeente. Als mensen het willen, prima, maar je hoeft het niet op te leggen.”

'Aankomende opa'
Wethouder Hans van der Noordt (D66) was enthousiast over de motie en stond te kijken over de tegenwind in de raad. “Het verbaast me hoe scherp men tegenover elkaar staat”, zei Van der Noordt. “Ik vind het een sympathieke motie, al sta ik als aankomende opa helemaal tussen de bloemetjes en de bijtjes. Of de motie nu wordt aangenomen of niet, we willen dit onderwerp opnemen in de activiteitenkalender die we willen opzetten. Het past ook bij ons biodiversiteitsplan, dat voor een betere bewustwording onder de burgers moet zorgen. En ik wil erbij zeggen dat we als gemeente op gevaarlijke kruisingen wel degelijk blijven maaien zodat het uitzicht niet belemmerd wordt.”

CDA-raadslid Christiaan Hoftijzer wilde de motie aanvankelijk niet omarmen en pleitte na de nodige discussie er voor de motie aan te passen, waarbij hij onder meer steun kreeg van VVD-collega Te Winkel. De maand mei werd vervangen door het ‘hele voorjaar’, zodat Weg alsnog een deel van de gevraagde hulp ingewilligd zag worden.

Lees meer over:

Berkelland|

Lees ook

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushou...

‘Zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen’

Wel of geen grote windmolens in het zogenaamde zoekgebied K? Het dunbevolkte gebied in de driehoek B...

Verenigingen in Berkelland gecompenseerd voor ophalen oud papier

De verenigingen die oud papier ophalen in Berkelland krijgen zo snel als mogelijk de eindafrekening ...

160 muzikanten naar Borculo voor eerste editie Musikantenfest

Muziekcentrum Borculo is zaterdag het decor van de eerste editie van Musikantenfest, een kapellenfes...

Motie raad Berkelland voor brief naar Tweede Kamer met oog op ravijnjaar 2026

De gemeenteraad van Berkelland heeft een motie ingediend om een brief naar de Tweede Kamer en het Mi...

Dilemma Berkelland: geen probleem met speelhal, maar Kansspelautoriteit wél

De toekomst van speelautomatenhal King Casino’s in hartje Eibergen staat op het spel. Het college va...