Ulft, Netherlands

Aziatische tijgermug op drie plekken in Doetinchemse woonwijk gevonden

Op drie plekken in woonwijk De Huet in Doetinchem is de Aziatische tijgermug gevonden. Meer dan 1.500 inwoners zijn via een brief op de hoogte gebracht, de bestrijding van het insect is inmiddels begonnen.
Jasper Hazelaar | 18 september 2023 11:35 | Aangepast op 18 september 2023 11:52
“Er zijn verdeeld over twee postcodes drie vondsten gedaan van tijgermuggen”, meldt een woordvoerder namens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). “De totale aantallen per gebied verzamelen we en aan het eind van het jaar plaatsen we deze op onze website.” Hoeveel muggen er exact zijn is dus niet bekend, en volgens de organisatie minder relevant: “Wij kijken vooral naar het aantal vindplaatsen om trends in kaart te brengen. Het aantal muggen is namelijk sterk afhankelijk van hoe snel we een melding krijgen. Wanneer deze melding vroeg komt, is het aantal muggen laag.”

Alle omwonenden in een straal van vijfhonderd meter rondom de vindplek zijn op de hoogte gebracht. Het gaat daarbij om 1.651 adressen die zijn geïnformeerd met een brief. De Aziatische tijgermug is meestal niet gevaarlijk, meldt het RIVM. Wel kan het insect tropische ziektes overdragen als een persoon wordt gestoken die deze ziekte al bij zich draagt. De kans hierop is in Nederland echter heel klein, omdat ziektes als dengue, zikakoorts en chikungunya hier normaal gesproken niet voorkomen.

Bestrijding
In opdracht van de NWVA is inmiddels gestart met de bestrijding, onder meer door broedplaatsen aan te pakken: “Ook lokken we volwassen muggen door gebruik te maken van speciale vallen. Als we broedplaatsen niet kunnen verwijderen, gebruiken we biologische korrels, waar alleen de larven van steekmuggen van dood gaan.” Ook inwoners zelf kunnen helpen met de bestrijding, door bijvoorbeeld te zorgen dat er geen (onoverdekt) stilstaand water in potten, dakgoten of regentonnen blijft staan.

‘Onbedoelde lift’
Hoe de mug in Doetinchem terecht is gekomen, is voor de NVWA ook nog onduidelijk. “Voor zijn reis naar Nederland is de mug afhankelijk van een onbedoelde lift met vakantieverkeer of internationaal transport”, verklaart de woordvoeder. “Het aantal tijgermuggen in enkele Zuid-Europese landen zoals Frankrijk en Italië neemt toe omdat hij daar inmiddels is gevestigd. Omdat er meer muggen zijn in deze landen neemt de kans op meeliften toe en stijgt het aantal vondsten in Nederland. De tijgermug heeft zich niet gevestigd in Nederland.”

Foto: NVWA

Lees meer over:

Tijgermug|Doetinchem|NVWA|

Lees ook

De Graafschap pakt bij MVV Maastricht derde overwinning op rij

De goede vorm van De Graafschap is zondag doorgezet met een 1-2 overwinning op bezoek bij MVV in Maa...

De Graafschap-trainer Vreman waakt voor 'goede' Smeets bij MVV

Na twee overwinningen op rij wil de kersverse subtopper De Graafschap de vorm zondag doortrekken op ...

Doetinchem moet snijden om gat van negen miljoen euro te dichten

De gemeente Doetinchem moet een gat van negen miljoen euro dichten om de begroting voor komend jaar ...

De Graafschap maakt werk van trainingscomplex op De Bezelhorst

De Graafschap maakt opnieuw werk van trainingscomplex De Bezelhorst in Doetinchem. Met name Guus Hid...

Nieuw boek over culttrainer Simon Kistemaker in de pen

De dochter van Simon Kistemaker, Linda haar man Harald, schrijver Yoeri van den Busken en Jan Eggink...

Hagenees mag coffeeshop starten aan Veemarkt in Doetinchem

De tweede coffeeshop van Doetinchem moet op de Veemarkt komen en krijgt de naam Magic. Er waren meer...