“Er zijn verdeeld over twee postcodes drie vondsten gedaan van tijgermuggen”, meldt een woordvoerder namens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). “De totale aantallen per gebied verzamelen we en aan het eind van het jaar plaatsen we deze op onze website.” Hoeveel muggen er exact zijn is dus niet bekend, en volgens de organisatie minder relevant: “Wij kijken vooral naar het aantal vindplaatsen om trends in kaart te brengen. Het aantal muggen is namelijk sterk afhankelijk van hoe snel we een melding krijgen. Wanneer deze melding vroeg komt, is het aantal muggen laag.”
Alle omwonenden in een straal van vijfhonderd meter rondom de vindplek zijn op de hoogte gebracht. Het gaat daarbij om 1.651 adressen die zijn geïnformeerd met een brief. De Aziatische tijgermug is meestal niet gevaarlijk, meldt het RIVM. Wel kan het insect tropische ziektes overdragen als een persoon wordt gestoken die deze ziekte al bij zich draagt. De kans hierop is in Nederland echter heel klein, omdat ziektes als dengue, zikakoorts en chikungunya hier normaal gesproken niet voorkomen.
Bestrijding
In opdracht van de NWVA is inmiddels gestart
met de bestrijding, onder meer door broedplaatsen aan te pakken: “Ook lokken we volwassen muggen door gebruik te maken van speciale vallen. Als we broedplaatsen niet kunnen verwijderen, gebruiken we biologische korrels, waar alleen de larven van steekmuggen van dood gaan.” Ook inwoners zelf kunnen helpen met de bestrijding, door bijvoorbeeld te zorgen dat er geen (onoverdekt) stilstaand water in potten, dakgoten of regentonnen blijft staan.
‘Onbedoelde lift’
Hoe de mug in Doetinchem terecht is gekomen, is voor de NVWA ook nog onduidelijk. “Voor zijn reis naar Nederland is de mug afhankelijk van een onbedoelde lift met vakantieverkeer of internationaal transport”, verklaart de woordvoeder. “Het aantal tijgermuggen in enkele Zuid-Europese landen zoals Frankrijk en Italië neemt toe omdat hij daar inmiddels is gevestigd. Omdat er meer muggen zijn in deze landen neemt de kans op meeliften toe en stijgt het aantal vondsten in Nederland. De tijgermug heeft zich niet gevestigd in Nederland.”
Foto: NVWA