Ulft, Netherlands

Autopsie na onverwachte dood alpaca Witje

Bij de kinderboerderij in Didam hebben ze één van de twee alpaca’s moeten laten inslapen, nadat hij door onbekende reden ziek werd. Op dit moment wordt er een autopsie uitgevoerd, maar de beheerder verwacht dat het komt door het voeren van verkeerd voedsel door onbekenden.
Charlotte van de Kant | 19 november 2021 15:56 | Aangepast op 19 november 2021 15:56

“Waarschijnlijk heeft hij iets verkeerds gegeten”, vertelt beheerder Ilse Rutten van de kinderboerderij. “Er zijn mensen die hier toch brood en groente blijven voeren, maar brood is voor herkauwers gewoon heel slecht. Dat gaat gisten in de maag en daar kunnen ze dus heel ziek van worden.” De alpaca is niet het eerste dier dat ziek is geworden. “Onze geit is ook bijna dood gegaan, maar dat is gelukkig niet gebeurd", zegt Rutten. "Daarom heet hij nu ook Lucky.” Het plotselinge overlijden van alpaca Witje komt bij de verzorgers hard aan. “Witje was al hier toen we 6,5 jaar geleden de Kinderboerderij opende", verzucht de beheerder. "Hij was een kenmerkend beeld in de wei. Nu is hij er ineens niet meer, dus dat doet wel heel veel met ons.”

De andere Alpaca, Zwartje, kon niet lang alleen blijven, omdat alpaca’s kuddedieren zijn. Er is daarom al snel een nieuwe alpaca gekocht, genaamd Teddy. “In het begin was er nog een beetje ruzie”, vertelt Rutten. “Ze moeten toch even kijken wie de baas is, Teddy zoekt nu wel veel steun bij Zwartje.” Er zijn veel reacties gekomen van inwoners van Didam op het overlijden, maar ook op de komst van de nieuwe alpaca. “Mensen komen toch wat vaker met de hond of met de kinderen langs om even te kijken”, zegt de beheerder.

'Er hangen overal bordjes'
De kinderboerderij kijkt naar mogelijkheden om te voorkomen dat het voeren van brood nog een keer gebeurt. “Er hangen overal al bordjes met niet voeren, maar ik denk toch dat we grotere bordjes neer moeten hangen", aldus Rutten. "We posten al wel op Facebook wat er gebeurd is, en dat het niet goed is voor de dieren. Mensen bedoelen het ook vaak niet verkeerd, maar het is wel heel slecht voor ze.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

Jasper Hazelaar | Bart Sollman | 20 feb 2024 12:42

Lees ook

Montferland plant corona herdenkingsbomen in verschillende kernen

Gemeente Montferland gaat herdenkingsbomen plaatsen in verschillende kernen om de coronaperiode te ...

Druk op Slingeland Ziekenhuis neemt toe door griepgolf

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem heeft extra bedden moeten bijplaatsen omdat de druk van pati...

Alsnog examenfeest voor 'coronageslaagden'

Scholengemeenschap Marianum, met locaties in Lichtenvoorde en Groenlo, organiseert alsnog een examen...

Afgelasten Achterhoekse Oktoberfeesten besloten met veel emotie

De leiding van uitgaanscentrum De Radstake in Heelweg heeft vanwege oplopende kosten besloten een st...

Slingeland krijgt hulp van gepensioneerden

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem moet veel geplande operaties afzeggen door coronabesmettinge...

Nog geen golf, maar besmettingen lopen op

Het aantal positieve coronatests in de Achterhoek loopt gestaag op, maar van een nieuwe golf is volg...