Ulft, Netherlands

 

Autopsie na onverwachte dood alpaca Witje

Bij de kinderboerderij in Didam hebben ze één van de twee alpaca’s moeten laten inslapen, nadat hij door onbekende reden ziek werd. Op dit moment wordt er een autopsie uitgevoerd, maar de beheerder verwacht dat het komt door het voeren van verkeerd voedsel door onbekenden.
Charlotte van de Kant | 19 november 2021 15:56 | Aangepast op 19 november 2021 15:56

“Waarschijnlijk heeft hij iets verkeerds gegeten”, vertelt beheerder Ilse Rutten van de kinderboerderij. “Er zijn mensen die hier toch brood en groente blijven voeren, maar brood is voor herkauwers gewoon heel slecht. Dat gaat gisten in de maag en daar kunnen ze dus heel ziek van worden.” De alpaca is niet het eerste dier dat ziek is geworden. “Onze geit is ook bijna dood gegaan, maar dat is gelukkig niet gebeurd", zegt Rutten. "Daarom heet hij nu ook Lucky.” Het plotselinge overlijden van alpaca Witje komt bij de verzorgers hard aan. “Witje was al hier toen we 6,5 jaar geleden de Kinderboerderij opende", verzucht de beheerder. "Hij was een kenmerkend beeld in de wei. Nu is hij er ineens niet meer, dus dat doet wel heel veel met ons.”

De andere Alpaca, Zwartje, kon niet lang alleen blijven, omdat alpaca’s kuddedieren zijn. Er is daarom al snel een nieuwe alpaca gekocht, genaamd Teddy. “In het begin was er nog een beetje ruzie”, vertelt Rutten. “Ze moeten toch even kijken wie de baas is, Teddy zoekt nu wel veel steun bij Zwartje.” Er zijn veel reacties gekomen van inwoners van Didam op het overlijden, maar ook op de komst van de nieuwe alpaca. “Mensen komen toch wat vaker met de hond of met de kinderen langs om even te kijken”, zegt de beheerder.

'Er hangen overal bordjes'
De kinderboerderij kijkt naar mogelijkheden om te voorkomen dat het voeren van brood nog een keer gebeurt. “Er hangen overal al bordjes met niet voeren, maar ik denk toch dat we grotere bordjes neer moeten hangen", aldus Rutten. "We posten al wel op Facebook wat er gebeurd is, en dat het niet goed is voor de dieren. Mensen bedoelen het ook vaak niet verkeerd, maar het is wel heel slecht voor ze.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Lees ook

Schot gelost bij het ziekenhuis in Winterswijk

Bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk is dinsdagmiddag een waarschuwingsschot g...

Boumans pleit voor 'Engels controlemodel'

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem is sterk voorstander van de invoering van het Engelse m...

Duitse handelaar snapt niks van verbod

Eigenaar Hayo Wolff van de Duitse vuurwerkhandelaar Heron Fireworks heeft geen enkel begrip voor h...

Man gewond na frontale botsing in Groenlo

Twee auto's zijn vrijdagmiddag frontaal op elkaar gebotst in Groenlo. De bestuurder van een van de ...

Orion blijft koploper na winst op Lycurgus

Active Living Orion heeft zaterdagavond de topper tegen Abiant Lycurgus gewonnen. In de eigen Topspo...

Priklocatie Doetinchem klaar voor gebruik

De nieuwe vaccinatielocatie van de GGD Noord- en Oost Gelderland (GGD NOG) in Doetinchem vervangt va...