Ulft, Netherlands

Afsluiten brug Terborg zorgt voor onvrede pleziervaart

De brug over de Oude IJssel in Terborg gaat vanaf maandag drie weken dicht voor gemotoriseerd verkeer, maar ook voor boten. Om ervoor te zorgen dat het fiets- en wandelverkeer niet kilometers om hoeft te reizen wordt er een drijvende pontonbrug geplaatst. Het groot onderhoud van het Waterschap Rijn en IJssel komt voor gebruikers van de rivier op een pijnlijk moment, want juist in de zomermaanden moeten bedrijven in de pleziervaart hun geld verdienen.
Bart Sollman | 22 juni 2023 15:00 | Aangepast op 22 juni 2023 15:00
“Ik snap dit echt niet. Vooral waarom er voor dit moment wordt gekozen. Dit gaat mij zo echt duizenden euro’s kosten”, verzucht Jos Jansen, eigenaar van bootverhuur Bommen Berend, met ook een jachthaven aan de Oude IJssel in Terborg. In februari is de brug al afgesloten geweest voor groot onderhoud van de gemeentelijke weg tussen het stadje en Etten. Volgens Jansen hadden de huidige werkzaamheden ook dan plaats kunnen vinden.

Het waterschap spreekt dit echter tegen: “De gemeente is nu ook weer bezig met de weg. Omdat de huidige werkzaamheden met warm en droog weer plaats moeten vinden én het nu nog geen schoolvakantie is hebben we ze nu gepland”, aldus woordvoerder Vanya Ginsel. De werkzaamheden die eens in de vijftien jaar plaatsvinden stonden eigenlijk voor volgend jaar op de rol, maar om de overlast te beperken worden ze gecombineerd met die van de gemeente. De brug is volgens hen nu toch al afgesloten.

Flyers al gedrukt
Op de Oude IJssel is naast de huursloepjes ook de Iesselganger een vaste gast. De fluisterboot vaart meermaals per week en soms per dag uit vanaf het DRU-terrein in Ulft. “Het afsluiten kwam een beetje als een verassing. We kregen ineens een mailtje. Alle vaarten waren al ingepland en de flyers waren zelfs gedrukt”, zegt Herman Schreurs namens stichting IJsselvaart. De Iesselganger kan nu hun vaste routes naar onder meer havezathe Kemnade niet maken. “We worden beperkt tot vaarten van één uur, dat gaan we financieel echt wel merken”, verwacht Schreurs.

Boten verplaatsen
Jansen verplaatst al zijn boten naar de andere vestiging van Bommen Berend in Laag-Keppel. Vanuit zijn haven in Terborg kan hij naar eigen zeggen geen kant op. “Omdat er sinds een tijdje vaste en veel te beperkte schuttijden zijn bij Gaanderen, zitten we vast op een klein stukje Oude IJssel.” Het verplaatsen van de boten naar Laag-Keppel heeft als gevolg dat de passantenhaven daar vol ligt. “Daardoor lopen we ook die inkomsten mis", zegt Jansen. "Ook het verplaatsen van de boten kost geld.”

Dubbel pech
Voor de Iesselganger is de afsluiting van de brug dubbel pech. De hele maand juni zou de boot namelijk verhuurd zijn aan nota bene het waterschap zelf voor educatieve doeleinden. Deze tochten vertrekken vanuit Doetinchem. Schreurs: “Die inkomsten lopen we nu mis omdat de rondvaarten in het weekend vanuit Ulft zijn. We kunnen simpelweg niet in Doetinchem komen.” Daarnaast vallen er inkomsten weg omdat er minder lange vaarten gedaan kunnen worden.

Begrip
Jansen en Schreurs hebben ondanks hun kritiek wel begrip voor het onderhoud en de pontonbrug die geplaatst wordt. “De brug is inderdaad wel aan onderhoud toe", zegt Schreurs. "Hij kan wel een likje verf gebruiken, dus ik snap het wel." Jansen: “En ik snap ook wel dat ze een tijdelijke brug leggen zodat mensen niet acht kilometer om hoeven te lopen. Alleen het moment komt voor ons niet zo goed uit.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Veel rook bij uitslaande brand in vrijstaande woning in Ulft

In een vrijstaande woning in Ulft is maandagmiddag een uitslaande brand ontstaan. De bewoners wisten...

Gijs Wilbrink opent expositie in thuisdorp en schrijft weer over Achterhoek

Een nieuw boek over de Achterhoek zit al in zijn pen, maar schrijver Gijs Wilbrink heeft nog steeds ...

Ulftse handballers promoveren na 24 jaar: 'Dit is gewoon geweldig'

Voor het eerst in 24 jaar tijd zijn de handballers van UGHV uit Ulft gepromoveerd naar de eerste div...

Borussia Mönchengladbach vervangt Bayer Leverkusen in Terborg

De kersverse Duitse kampioen Bayer Leverkusen komt niet meer naar het Terborg Toernooi voor jeugdplo...

Woningbouwplannen in Hengelo lijken uitvoerbaar, waterschap niet positief gestemd

Het college van Bronckhorst heeft nieuwe plannen gepresenteerd voor de bouw van 180 nieuwe woningen ...

Ulft sport al ruim vijftig jaar met Juf Hannie bij gymvereniging Ulfariet

Gymnastiekvereniging Ulfariet viert zondag haar vijftigjarig jubileum met een uitvoering in Sporthal...