Ulft, Netherlands

Achterhoekse wethouders hopen dat ‘sprookje Joep en Rob’ werkelijkheid wordt met Ideeënnest

Rob Urgert en Joep van Deudekom lopen naar de Dru. REGIO8
De Achterhoek energieneutraal in uiterlijk 2050? Of mogelijk nog eerder? Hmmm. Het duurzaamheidsproces lijkt te stokken en wat doe je dan als Achterhoekse bestuurders? Een prijsvraag uitschrijven! De beste inzenders voor het ‘Ideeënnest’ mogen 160.000 euro verdelen en er is een publieksprijs van 8.000 euro.
Domien Esselink | 7 maart 2024 19:12 | Aangepast op 7 maart 2024 19:12
Daarom is er nu de Achterhoekse Energiebeweging, als vervolg op het Akkoord van Groenlo in 2013. Het nieuwe energieplatform van alle Achterhoekse gemeenten moet het nieuwe vliegwiel worden op weg naar een energieneutrale Achterhoek. En hoe breng je dat onder de aandacht? Huur bekende gezichten in. Zoals donderdagmiddag in Ulft de cabaretiers en de tv-makers Rob Urgert en Joep van Deudekom.

Sprookje
“Het klinkt als het sprookje van Joep en Rob en de zeven wethouders”, zegt Urgert over de lancering van het Ideeënnest. De zeven aanwezige wethouders hopen echter dat het sprookje werkelijkheid wordt en ze dagen inwoners en ondernemers uit met een goed idee te komen dat bijdraagt aan het energieneutraliteit. Voorwaarden zijn wel dat het een collectief doel dient en financieel haalbaar is.

De aanwezigen in de theaterzaal van de Dru in Ulft krijgen ter inspiratie acht bestaande duurzame initiatieven te zien op het grote scherm: Windpark Den Tol in Netterden, Energieloket Achterhoek, Zonnepark Het Hoge in Vorden, Klimaatburgemeester Carolien Smeets van Doetinchem, de Achterhoekse energiemaatschappij AGEM, Meten is Weten in Ruurlo, Centrum Duurzaam Winterswijk en Warmtenet Didam.

'Energieversnelling'
Martien Pater, oud-voorzitter van de Energie Coöperatie Vorden en voormalig schaats- en skeelergoeroe, sprak zijn teleurstelling uit over de traagheid van het duurzaamheidsproces en stelde voor de naam om te dopen in Achterhoekse Energieversnelling. “Maak een plan voor 2040, anders gaat het de verkeerde kant op. Dat is de realiteit”, aldus Pater.

André Braam is één van de zes boeren die de negen windmolens van Windpark Den Tol in Netterden exploiteert en op de vraag van Van Deudekom of er ook een ‘verschrikkelijk goed verdienmodel’ aan de windmolens hangt, antwoordde Braam gevat: “Ligt eraan wat je gewend bent…”

De Verbinders
De twee BN’ers brachten tot slot hun show De Verbinders met als doel de aanwezigen met elkaar te verbinden, om samen de schouders te zetten onder het energieneutrale doel in de Achterhoek. Van Deudekom en Urgert betwijfelden of ze de ook aanwezige Raph over de streep zouden trekken, want hij kende de twee tv-gezichten niet. Hij verkeert namelijk veelal in het buitenland, verklaarde Raph. “Dan zullen we het maar niet over je voetafdruk hebben”, reageerde Urgert in de geest van de bijeenkomst.

De belangstellenden voor het Ideeënnest kunnen via die website hun idee indienen. De beste inzenders mogen op een avond in november van dit jaar hun duurzame voorstel pitchen, waarbij er dus in totaal 168.000 euro op het spel staat. En als er één fantastisch idee is, dat veruit het beste is, dan kan dat de inzender zomaar de volle mep van 160.000 euro opleveren.

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Berkellandse ondernemers houden de deur ook gesloten

Berkellandse winkeliers houden hun deuren gesloten om de energieprijs te drukken, maar zijn wel geop...