Ulft, Netherlands

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Foto: Roel Kleinpenning
Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushouders voorrang blijven geven bij sociale huurwoningen, net als zorgpersoneel. Het gaat volgens de regio met minder dan tien procent om een relatief klein aantal woningen.
Jasper Hazelaar | 24 mei 2024 13:39 | Aangepast op 24 mei 2024 13:39
“In de Achterhoek blijven we voorrang geven aan de huisvesting van statushouders”, aldus de Berkellandse wethouder Arjen van Gijssel, die spreekt namens de acht Achterhoekse gemeenten die zijn verenigd in 8RHK Ambassadeurs. “We blijven onze verantwoordelijkheid nemen richting de medemens. Nieuwe Achterhoekers zijn van harte welkom in onze regio.” Ook zorgpersoneel kan voorrang krijgen bij het aanwijzen van sociale huurwoningen, statushouders hebben volgens Van Gijssel dus geen ‘unieke’ status: “En het gaat bovendien om een klein percentage, nog minder dan tien procent, van onze totale verdeling van sociale woningen.”

De Achterhoekse gemeenten spreken zelfs van een win-winsituatie als het gaat om statushouders die doorstromen naar een woning. In tegenstelling tot asielzoekers, mogen zij namelijk werken. “We kennen veel succesverhalen van ondernemers die werken met statushouders in de regio, waaronder in onze grote maakindustrie”, zegt wethouder Van Gijssel. Ook worden steeds meer statushouders ingezet voor werk in de zorg, onder meer via een opleidingsprogramma bij het Graafschap College.

Spreidingswet
Ook het eventuele intrekken van de Spreidingswet zorgt niet voor een andere visie op gemeentehuizen in de Achterhoek. Zo liet Bronckhorst eerder al weten door te gaan met de toekomstige opvanglocaties die nu in voorbereiding zijn. Doetinchem ziet heil in een nieuw asielzoekerscentrum. Ook de andere 21 gemeenten in Oost-Nederland willen opvangplekken voor asielzoekers blijven realiseren, ondanks dat het nieuwe kabinet een streep kan zetten door de Spreidingswet.

VNG
Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept het nieuwe kabinet overigens op om te wachten met het intrekken van de Spreidingswet. "Gemeenten zijn een onmisbaar onderdeel van de uitwerking van het akkoord, zodat het een regeerprogram met uitvoerbare plannen wordt", aldus de organisatie op hun eigen site.

Lees ook

Motorrijder scheurt met 189 km/u (!) over tachtigweg in Doetinchem

Een 28-jarige motorrijder is zijn rijbewijs kwijt nadat hij op dinsdag 22 april met een snelheid van...

Doetinchemse burgemeester wil start Tour de France naar de grensstreek halen

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem wil samen met de Duitse collega’s in de grensregio de Tour ...

Bronckhorst haalt tijdelijke drempels weg in Laag-Keppel

De gemeente Bronckhorst gaat de tijdelijke drempels op de Hummeloseweg in Laag-Keppel verwijderen. D...

Dit was Koningsdag 2025: ‘Achterhoek, vriendschap, samenbinden en Duitse regio’

Koning Willem Alexander en de ontvangende burgemeester Mark Boumans spraken er aan het begin en aan ...

Eerste oranjefans staan in de vroege ochtend al aan de route van Koningsdag Doetinchem

De zon is nog amper op maar de allereerste oranjefans melden zich al langs de route van Koningsdag i...

De Graafschap speelt tóch in het oranje-wit op de (kleine) Vijverberg

De Graafschap in het oranje-witte Koningsdagshirt en niet in het blauw-wit op eigen Vijverberg? Voo...