Ulft, Netherlands

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Foto: Roel Kleinpenning
Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushouders voorrang blijven geven bij sociale huurwoningen, net als zorgpersoneel. Het gaat volgens de regio met minder dan tien procent om een relatief klein aantal woningen.
Jasper Hazelaar | 24 mei 2024 13:39 | Aangepast op 24 mei 2024 13:39
“In de Achterhoek blijven we voorrang geven aan de huisvesting van statushouders”, aldus de Berkellandse wethouder Arjen van Gijssel, die spreekt namens de acht Achterhoekse gemeenten die zijn verenigd in 8RHK Ambassadeurs. “We blijven onze verantwoordelijkheid nemen richting de medemens. Nieuwe Achterhoekers zijn van harte welkom in onze regio.” Ook zorgpersoneel kan voorrang krijgen bij het aanwijzen van sociale huurwoningen, statushouders hebben volgens Van Gijssel dus geen ‘unieke’ status: “En het gaat bovendien om een klein percentage, nog minder dan tien procent, van onze totale verdeling van sociale woningen.”

De Achterhoekse gemeenten spreken zelfs van een win-winsituatie als het gaat om statushouders die doorstromen naar een woning. In tegenstelling tot asielzoekers, mogen zij namelijk werken. “We kennen veel succesverhalen van ondernemers die werken met statushouders in de regio, waaronder in onze grote maakindustrie”, zegt wethouder Van Gijssel. Ook worden steeds meer statushouders ingezet voor werk in de zorg, onder meer via een opleidingsprogramma bij het Graafschap College.

Spreidingswet
Ook het eventuele intrekken van de Spreidingswet zorgt niet voor een andere visie op gemeentehuizen in de Achterhoek. Zo liet Bronckhorst eerder al weten door te gaan met de toekomstige opvanglocaties die nu in voorbereiding zijn. Doetinchem ziet heil in een nieuw asielzoekerscentrum. Ook de andere 21 gemeenten in Oost-Nederland willen opvangplekken voor asielzoekers blijven realiseren, ondanks dat het nieuwe kabinet een streep kan zetten door de Spreidingswet.

VNG
Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept het nieuwe kabinet overigens op om te wachten met het intrekken van de Spreidingswet. "Gemeenten zijn een onmisbaar onderdeel van de uitwerking van het akkoord, zodat het een regeerprogram met uitvoerbare plannen wordt", aldus de organisatie op hun eigen site.

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Persoon gewond na bedrijfsongeval in Doetinchem

Een persoon is maandagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Doetinchem. De hulpdiensten r...

Gevonden bommen worden tot ontploffing gebracht in Wehl

De twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog die gevonden werden op het voormalige Nemaho-terrein in Do...

Verdediger Van Riel tekent voor twee jaar bij FC Utrecht

Jesper van Riel maakt de overstap van De Graafschap naar FC Utrecht. De negentienjarige verdediger m...

Doelman Bakker tekent in Den Bosch na vertrek bij De Graafschap

De Graafschap-doelman Mees Bakker stapt deze zomer over naar competitiegenoot FC Den Bosch. Het cont...

Onderzoek beschadigt Boer, maar anonieme meldingen ondermijnen kracht van rapport

ACHTERGROND | De Berkellandse politiek is in de ban van een onderzoek naar de ‘angstcultuur’ binnen ...

EOD komt met plan voor onontplofte explosieven in Doetinchem

De bom uit de Tweede Wereldoorlog die vorige week vrijdag op het Nemaho-terrein in Doetinchem is gev...